Бихте ли опитали "Атомик"? Водката, създадена с ръж и вода от Чернобил!

Засега има една бутилка от водката и тя не е радиоактивна
8 авг 2019 11:00,
48
Бихте ли опитали "Атомик"? Водката, създадена с ръж и вода от Чернобил!
Снимка: Chernobyl Spirit Company, BBC

Бихте ли си купили водка с името "Атомик"? А ако ви обяснят, че името идва от произхода на водката - а именно зоната около АЕЦ "Чернобил"?

Такава водка съществува. От нея има едина-единствена бутилка.

Водката е направена със зърнени култури и вода от забранената край "Чернобил" 30-километрова зона. Това е първият консуматорски продукт, който е произведен в този район след аварията в централата през 1986 г.

Екипът зад "Чернобилската алкохолна компания" е започнал проекта с отглеждането на зърно в зоната.

"Идеята ни беше след това да го използване, за да правим алкохол", обясняват те.

Те не са просто експериментатори, а всъщност са екип от учени, които имат интерес към зоната около "Чернобил". Те са изучавали как земята се е възстановила след катастрофалния инцидент през 1986 г.

Надеждата им е да използват печалбите от продажбите да помогнат на хората в Украйна, които все още страдат от икономически и здравословни последици след трагедията.

Радиоактивна водка?

"Това е единствената съществуваща бутилка - треперя, когато я надигам", обяснява проф. Джим Смит от Университета в Портсмут, Великобритания.

Ученият уверява: Водката не е по-радиоактивна от която и да е друга.

"Всеки химик ще ви каже, че когато дестилирате нещо, всички нечистотии остават в отпадъчния продукт. Така че ние взехме ръж, която е слабо облъчена, и подпочвени води и ги дестилирахме", обяснява професорът пред BBC. 

Учените са помолили университета в Саутхамптън, оборудван с добра лаборатория за изследване на радиоактивност, да изследват водката.

"Те не откриха нищо. Всичко беше дори под нивата, които те могат да засекат", обяснява проф. Смит.

Д-р Генади Лаптев, учен в украинския хидтрометеорологичен институт в Киев, също е сред учредителите на "Chernobyl Spirit Company". Той обяснява, че земята около централата не бива просто да бъде изоставена, а трябва да се използва разумно.

"Можем да я използваме по различни начини и да произвеждаме нещо, което ще бъде напълно чисто от радиоактивност", казва той.

Защо точно водка?

Отговорът на този въпрос се крие отчасти в същността на водката - чист, дестилиран продукт, който се прави дори и от облъчената с радиация ръж. Но, според проф. Смит, създаването на радиоактивна водка е нещо повече от маркетингов трик. Той се надява, че продажбите на водката, ще помогнат за осигуряване на подкрепа за пострадалите от експлозията.

Той изучава района от 90-те години на миналия век и е силно впечатлен от фактът, че икономическите условия за хората в Украйна са останали плачевни, но природата, макар и силно пострадала, започва да се възстановява.

"Има радиационни горещи точки, но в по-голямата част облъчването е по-ниско, отколкото в други част на света, с естествено висок радиационен фон", казва той.

Проблемът за хората, които живят в района, е по-лошата храна, липса на здравни услуги, работа или инвестиции, обяснява проф. Смит.

Именно затова той се надява с печалбите от продажбата на "Атомик" да се подпомогнат местните общоности. Останалото ще бъде реинвестирано в бизнеса.

"Сега, 30 г. по-късно, най-важното нещо в района е икономическото развитие, а не радиоактивността", настоява проф. Смит.

Какъв е вкусът?

Барман от лондонския "Bar Swift" сравнява "Атомик" с обикновена водка. Според него тя има леко плодови аромати, но не е прекалено различна.

А какъв коктейл би направил? Разбира се, мартини. Но засега има само 1 бутилка "Атомик", така че скоро  няма да пием чернобилски мартинита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз от центъра на Москва дъвка няма да купя, те ми говорят за радиационна водка. Там всички са радиационни, всеки руснак може да те облъчи. По-далече от тези луди.
31
0
 
2
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
До човекНаскоро се запознах с един готин, меинджей'', който доста обикаля света и е голям любител на кафето, като мен... Заприказвахме се на тази тема, и той ми призна следното:,,... Ми пробвал съм и от това кафе- лош вкус, гаден.. само цената му е на световно ниво! "...
30
2
 
3
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Не бих пил, но бих изпратил 1000 литра на ГРОБ депутатите и бате Тиквун...!
29
0
 
3
 
! Отговори
До Хахахааааа. преди 4 години
Путин е в Русия и пие ***. Чернобил е в Украйна, и "учените" са също украински. Господ да ни пази от такива!
28
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 4 години
Не е лошо сеа там да отгледат и радиоактивно прасе за мезе. Таман кат дойде тука няма да го лови АЧС.
27
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 4 години
Мдаа, както всяка водка - пийваш си малко и почваш да светиш, разликата е, че от тая в тъмното ще те виждат не само котките.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки химик ще ви каже, че когато дестилирате нещо, всички нечистотии остават в отпадъчния продукт. Така че ние взехме ръж, която е слабо облъчена, и подпочвени води и ги дестилирахме", обяснява професорът пред BBC.-----Като гледам кви са им професорите, ме е страх да идем на монтьор !за гама лъчите питайте физика, а не химика !
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигорно е по добра и безопасна от българските ментета.
24
0
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
аз пия водка от супермаркета дето е пълна с всякакви незнайни буклуци, та тая ли няма да изпия :)
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събрали се окраинците и... направили водка! После викат "*** ние не сме руснаци".Ами като изглежда като прасе, като се държи като прасе... то си е прасе!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АТОМИК,ПЪЛНА С НОВИ-ЧОК
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рак в бутилка? ДА благодаря....
20
6
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
ДА Я ПРОБВА ПЪРВО ПУТИН, БЕ....! КАКВО НИ ПРОБУТВАТЕ ВСИЧКИ РУСКИ ОТПАДЪЦИ НА НАС...??!!! Я, СИ Я ПИЙТЕ!!! ТЪКМО ШЕ СПЕСТИТЕ ЕНЕРГИЯ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕТО.... ХАХАХААААА.. АКО, ПЪК СИ ТУРИТЕ И ЩЕПСЕЛ В *** ЗА КОТЛОНА.... МОЖЕ И ЯЙЦА ДА СИ ОПЪРЖИТЕ!!!!!
19
1
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
това не е водка, а руска рулетка...
18
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Както правилно каза някой тук, за всеки влак си има пътници.Някои биха се изкефили да пробват атомната водка.Сигурно се надяват, че после могат да си светят в тъмното без фенерче?Аз не бих опитал.Сутринта по телевизията например съобщиха, че най-скъпото кафе в света се произвежда от eкcкpeменти на рядък вид животно.Щом струва майка си и баща си, сигурно има хора които се избиват и дават луди пари да пият такова.Аз не бих пил, даже и да ме черпят безплатно.
17
2
 
7
 
! Отговори
Дятлов преди 4 години
Пробвах я водката ... Not great, not terrible
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вицове
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвате ли сериозно на подобни писанки? Хората майтап си правят, тука се разпространяват вицофе, че народът се и връзва.Какво ли не прави човек, за да е интересен!
14
0
 
8
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Ако я пуснат в БГ ще се напълни със супер-герои макар, че и един ни стига - бат Бойко с шлифера на батман!
13
5
 
4
 
! Отговори
ДО ООН преди 4 години
ООН трябва да спре Заразата от Украйна - тези започнаха да изнасят Чернобил парче по парче в ЕС .

Спонсорирани публикации