Заплатите в София най-високи - над 1700 лева, в Благоевград – взимат най-малко

В столицата възнагражденията са със 70% по-високи, отколкото в другите градове
8 авг 2019 07:00,
317
Заплатите в София най-високи - над 1700 лева, в Благоевград – взимат най-малко
Снимка: pixabay.com

В София средната заплата е 1724 лв. Столичани взимат с около 480 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което е в размер на 1247 лв., сочат последните официални данни на Националния статистически институт за месец март.
Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва, че средната заплата за останалата територия на страната е малко над 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече, пише "Труд".

Само в девет области заплатите са средно над 1000 лв., сочат още данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на Стара Загора със средна заплата от 1179 лв. Основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града.

На трето място с 1145 лв. е София-област. Това се дължи на факта, че много хора работят в столицата, но живеят в съседните градове.

Четвъртата позиция е за Враца, където взимат средно по 1129 лв. Челната група се допълва от Варна, Пловдив, Габрово, Разград и Русе. Заплатите в Пловдив, Габрово и Разград за първи път през септември 2018 г. преминават границата от 1000 лв.

Заплатите в област Видин нарастват с близо 12% за година и изпреварват тези в Благоевград. В резултат Благоевград остава на последно място по възнаграждения със 787 лв. на месец, а Видин се изкачва с една позиция напред с 809 лв. На следващите места по най-ниски възнаграждения са областите Кюстендил с 876 лв., Смолян с 877 лв. и Хасково с 882 лв.

За година заплатите в страната са нараснали с 11,8%. Но между отделните градове има огромна разлика в темпа на увеличение на възнагражденията. Сред основните причини за това са инвестициите, които се правят в отделните райони на страната. Най-много са се увеличили възнагражденията в област Пазарджик – с над 17,5% до 985 лв.

На второ място с ръст от 16,8% се нареждат заплатите в Силистра, където взимат средно по 910 лв. На трето място с увеличение от 15,1% е област Добрич, където жителите взимат средно по 933 лв. Четвъртото място се поделя между София-столица и Габрово, където възнагражденията нарастват с 14,5%. Заплатите в Габрово обаче са само 1094 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
5
 
13
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Ако преместим министерствата и комисиите във Видин, скоро в Северозападна България средната работна заплата ще дръпне пред тази за София.
178
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен179Това е оправданието на властимащите ,но и на *** около тях като теб.....като гледам парламента как се цепи по шевовете от интелект и като се сетя за министрите ни особенно на прасодсъдните ни министри ,туризма ,външното министерство......и се чудя на какво отгоре си изградил критериите си...Ако бяха много умни нямаше народа да бяга като от огън . Сещам се за Гърция как там си ибират хората на върха ,завършили Станфорд, Харвърд ,хора седнали на бюрата и мислят и умуват как да
177
9
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 181Според мен квалификацията има доста тясна връзка със заплатата ;) Например от 3-4 години има голямо търсене на инженерни кадри и се предлагат много добри заплати защото добрите инженери избягаха, преди години, когато наистина се плащаше малко.
176
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ако ще степенуваме заплащането според степен на квалификация и образование , то тогава другаря премиер трябва да е на минимална работна заплата..
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можем да правим паралел между добре платените специалисти и нас простите бачкатори. Не само тук, а и в чужбина. Всеки според акъла, бекграунда, шансовете и средата си. Общество ни е яко сегрегирано по социален принцип и неравенството се задълбочава. Викат му капитализъм ако не греша ;))
174
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникСтига си ръсил измислена статистика. Квалификацията в България НЯМА пряка връзка със заплатата. Пример - същите учени, за които стана въпрос. По принцип тяхната квалификация е най-високата. Ако не знаете, почти навсякъде по света най-високата квалификация е свързана с придобитата степен PhD. Но да ги оставим учените, и в другите браншове е така. Хора с висше образование работят за жълти стотинки.
173
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникФутболисти са на 50 хиляди лева на месец и са неграмотни. Държавата губи от тях милиарди от плоския данък.
172
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умните хора взимат големи заплати, про стите бачкатори взимат 700лв
171
0
 
13
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До МРЗ 141....БРАВО ....точно....НО ЗАБРАВИ да кажеш защо е така !!!!!.....ЗАЩОТО...Турция е ориента....Словения си има за зет Тръмп.....а в никоя от другите не са управлявани от НЕКАДЪРНИ...АЛЧНИ *** !
170
19
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 169Виж сега, ще ти го обясня по- просто, като за неграмотен човек. В България квалифицираните хора получават четирицифрени заплати от над 10 години. През 2007 г. тръгнаха от около 1000-1200 лв. за да стигнат сега 1800-2000 лв. И това е ДОЛНАТА ГРАНИЦА на НЕТНАТА заплата за квалифицирани кадри. Обаче поплювковци, които едвам сричате азбуката, но все другите са ви виновни, си стоите на 700-800 лв. щото не умеете нищо съществено.
169
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрах защо няма протести за сваляне на правителството в София. Всичко върви по мед и масло явно.Всички са доволни или поне повечето с такава заплата :)
168
4
 
12
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Едни и същи статии, едни и същи опорти точки. Журналята дайте нещо различно, че почнаха да ни омръзват тези банални сравнения ! Лошито софиянци и добрите хора извън София ! Да средностатистически заплатите растат, но цените растат с по-високи темпове и под цените говорим не за обща инфлация, а само на най-важните неща касаещи издръжката на живота, защото на мнозина не им остава за друго.
167
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли статия за пари бе? Няма лошо ама вече е ясно че днес.бг имат точно план-програма с теми които се въртят около страстите български които са нещо като пари. Точка. После се комбинира с завист като се пуснат сравнения с разни държави по най-разнообразни начини за да се предизвика реакция. Следващата комбинация е с феномена "гледане в чуждо канче" като се почне с ИТ-тата колко взимали и т.н и т.н около 5-6 вариации са около парите но бачкат всеки път!
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 164Учените в София рядко взимат над 1000 лв. чисто. Поне в БАН "стартовата" за млад учен (без докторска степен) е най-много 500 - 600. В университетите не е много по-добре.
165
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНа глупотевини които ръсиш и сам не си вярваш нали ,по-малко внушения прави на околните ,защото знаем ги такива дето се опитват с бля ,бля внунения да оправдават лакомията на толкова некадърници по върховете....
164
2
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До +++Дори с парите на ръка, заплатите в частния сектор, пак са по- ниски от тези в държавния сектор. Изключение правят IT фирмите и някои средни и големи компании, които имат свестни ръководители. Всичко останало е леш. Частния сектор, няма как да просперира и да плаща добри заплати, при положение, че се ръководи от *** и стиснати льoxмани.
163
7
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Я си спомни ГЕРБ ли бяха, които викаха в парламента " Ако не изберем Пеевски за шеф на ДАНС, правителството пада". Я си спомни в кое правителство П беше зам-министър.
162
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникКогато започваш да се заяждаш с гр. грешки си ми ясен ,просто мнението ти за коментираната тема те дразни и нямаш какво да кажеш ,всеки има право на мнение дори и тези с по-малко знания нали ? Защото моята баба не беше много образована ,но беше много по-мъдра от многото дето са по върховете на държавата !
161
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина ВИНАГИ Е БЕДЕН. Винаги се поддържа този образ без значение колко сме добре всъщност. Идват си хората от почивки и си надяват цървулите и почват да се оплакват на летището! Лъжат и се оплакват от лъжци, все някой ги премята ама и те не спират да премятат "щото се налага". И един вид се налага защото почти всеки е крадец и ..другарче тука. Хората искат да живеят много ларж навън са по-реалистични и имат лимити според "чергата си" но не и тук. Тука сме ненаситни оплаквачи крадци
160
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 166Как го реши това ?! В нашата фирма пари на ръка няма. Всичко е официялно - дори бонуси, допълнителни часове се облагат. Големите фирми отдавна излязоха от сивия сектор.

Спонсорирани публикации