Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им

Много туристически градове молят Европа за помощ
9 авг 2019 13:00, Нели Христова
116
Напаст: Заради Airbnb – хазяи изхвърлят местни жители от домовете им
Снимка: Pixabay

В началото на своето създаване Airbnb помагаше на хората да отдават свободните си стаи на туристи и да печелят някое допълнително евро. Днес, бизнесът с отдаване на имоти на почиващи е напреднал толкова, че цели апартаменти биват купувани и отдавани под наем, но не дългосрочно, а отново на туристи. Оказва се, че това гони местните жители от градовете, а около 10 туристически града са се обърнали към Европейския съюз за помощ.

Хулио си купува 9 апартамента във Валенсия, които отдава през Airbnb. Пред BBC той признава, че печели повече пари давайки ги на туристи, отколкото на хора, които искат да живеят под наем. Хулио е един от многото, които са превърнали Airbnb в своя професия.

„Радваме се на този бизнес, защото реновираме апартаменти и помагаме на туризма в града“, казва той пред BBC.

Но тази „помощ на туризма“ се отразява негативно върху местните граждани.

Хесус и Мигел живеят в малко жилище във Валенсия. Хесус е художник, който използва мястото като свое студио. Но скоро апартаментът вече няма да е техен дом. Те живеят там под наем, а старият собственик на мястото го е продал на предприемач, който ще го превърне в поредното Airbnb. Всъщност, той не просто е купил апартамента на Хесус и Мигел, а цялата сграда, която ще превърне в нещо подобно на хотел.

„Буквално ни изхвърлят от дома ни. Тук съм живял 14 години. Чувствам се така, все едно откъсват част от мен“, споделя Хесус. Той и Мигел имат само 20 дни да напуснат апартамента.

„Къде ще отидем? Ще трябва да напусна Валенсия, да съм далеч от корените си“, жалва се той.

През последните години броят на местата, които се отдават под наем на туристи се увеличава със светкавични темпове. Един на всеки осем апартамента в даден квартал вече се е превърнал в Airbnb.

“Как да се разхождам по улиците и да виждам само натрапници, които се разхождат по тях? Един ден едни хора ще живеят тук, следващата седмица – други. А това тук беше моя дом“, казва Хесус.

Запитан дали са му нужни 9 Airbnb-та и не може ли да отдава някой от апартаментите на местни граждани, Хулио категорично отговаря: „Възможно е, но това не е бизнесът, в който съм. Airbnb ти дава свободата, че имотът винаги е на разположение, ако ти трябва за нещо, ако искаш да го продадеш, ако искаш самият ти да отседнеш в него.“

В някои градове цели квартали са вече част от Airbnb, принуждавайки местните да напускат насила домовете си.
„Харесва ми контакта с различни култури, духът, който туристите придават на града“, казва Хулио.

„Туризмът е добър за икономиката, но не този тип туризъм. Това не е Валенсия. Сега прилича повече на снимачна площадка", възмущава се Хесус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
8
 
! Отговори
Мдааа...... преди 4 години
Глобализма си има цена! Искахте отворени граници - на ви отворени граници!
90
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е много далече от това да си правиш частната собственост кактото си искаш.Представи си, че ти си на 3-тия етаж и решиш да събориш твоята собственост, а тези от горните етаж да се оправят.В САЩ и Канада има много жилища например, в които ти е забранено да ползваш пералня. Нищо че са твоя частна собственост.Също в твоята частна собственост си длъжен да косиш тревата. Ако прерасте - глоба.Та не си внушавай, че не могат да ти забранят да си отдаваш жилището под наем
89
2
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Хулио е един художник, които не се славят нито с високи доходи, нито с прекомерен интелект. Така, че не бива да го виним толкова много. Там жилищата вероятно са твърде скъпи за неговия джоб. Но пък в живота всичко става. Все пак мога да отбележа, че и да Винчи не е имал собствено жилище, а е живял в дворците на своите меценати.
88
3
 
33
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Живял 14 г.и сега се сети,чe ще остане на улицита,щото апртамента не е негов?Балъци много и навсякъде
87
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продадох апартамент 100кв в центъра на София и взех за същите пари в Барселона 45кв., в сграда в която собственост имат само инвеститори. Сега средно месечноот Airbnb ми се връзват 2000 евро. Уловката е че съученик има в същата сграда и той движи моя и още няколко. А бай Хосе за 14г да беше купил жилището, като не е негово да не бучи, ама то е много лесно плащаш някъв наем и нищо не те вълнува докато не трябва да напускаш. Човек трябва да е гъвкав и в крак с времето.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горкото хотелско лоби....но да, естествено няма обикновените хора да печелят някой лев, само собствениците на хотели, които в бг варианта са мутри...сега един регистър да се направи, лицензи да се издват, да се плаща това онова и Цв. ЦВ. лично да ги инспектира, защото той е най-големият брокер на недвижими имоти у нас
85
7
 
18
 
! Отговори
До Петров преди 4 години
Собственика на имота може да се разпореди по какъвто начин иска с имота СИ. Че на зависливия комшия не му харесва че печелиш пари незабавно да се изнася и да си построи палат на Бояна и да си живее в самостоятелна къща.
84
20
 
48
 
! Отговори
Петров преди 4 години
В нашия вход (София) двама от собствениците започнаха да дават апартаментите си под наем чрез Airbnb. Започнаха да влизат всякакви хора, вдигат шум, не поддържат хигиена и изобщо започнаха проблеми. Принудихме се да направим общо събрание на етажната собственост и забранихме на тези собственици да обръщат входа на хотел, при това без никакъв контрол кой влиза и излиза. Аз съм против всякакви хора да влизат във входа и да създават проблеми. Който иска да се прави на хотелиер да си построи хотел.
83
3
 
28
 
! Отговори
Фактите преди 4 години
Местен, пришълец или който и да е, щом живее в пазарна икономика ще трябва да свикне да живее по пазарни правила. Ако някой има интерес да отдава апартамента си на туристи срещу повече пари и за по-малко време, никой не може да го ограничи да се разпорежда със собствеността си както намери за добре ако това не нарушава законите. AIRBNB е просто една успешна интернет услуга, която позволява на хората вместо да бъдат глозгани от алчни хотелиери да ползват жилище при по-добри финансови условия.
82
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KOITO GIVEE POD NAEM E GIV NESHTASTNIK -MARZELIVEZ.NA DNESHNO VREME DA NE SI SPESTIL 200 000 LV. ZNACI SI MNOGO PROST
81
8
 
47
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Да ви светна - щом сте под наем не сте никакви местни !!!
80
5
 
38
 
! Отговори
до 95 преди 4 години
Какви брожения, бе бро. Човека има апартамент иска да го отдава под наем през Аирбнб, точка по въпроса. Все едно на мен някой ще ми казва да се разпореждам със собственото си имущество.
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в договора им за наем има клауза, че нямат право да преотдават, ще си заминат и точка. Иначе има брожения срещу AirBNB не само от хотелите - в градове, популярни туристически дестинации, става невъзможно да намерят жилище под наем, студенти, млади семейства, защото ако собственикът пуска в AirBNB, за седмица избива това, което би му плащал нормален наемател за месец
78
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има варянт местните да си останат там където винаги са се чувствали у дома като закупят жилището. Насила не могат да гинизгонят ако е тяхна собственост, но за това трябва да се бръкне Хосе и да плати.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, впрочем не знаех, че социализма е частна собсвеност и свободен пазар със говорене за Идеология и Икономика като Социална форма и грижа за населението!!! (Идеология и Иконмика и Социална да се говори с главна буква, население с малка). Мерси за информацията.
76
3
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРАСАМО ОТ СПОРТИСТ В ПЛАНИНАТА ТИ ЩЕ СЕ СПАСИШ, ЗАЩОТО ДОЛУ Е ПОЛИЦИЯ, ГОРЕ Е МИЛИЦИЯ И НАВСЯКЪДЕ Е АВИАЦИЯ БЕЗ КОМУНИКАЦИЯ.
75
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Не знаех, че в Скандинавските държави няма частен бизнес и държавта контролира и планира икономиката.-----------------Младежо, толкова си "неграмотен", че пращиш по шевовете!!!Говорим за Социализма в Скандинавските държави не като Идеология и Икономика, а като Социална форма и грижа за населението!!!Анадън му или не???? (както казваше учителят ни по физика)Между другото Идеята на Комунизма се ражда като идеологическа теория на Запад, но се приложи в Русия!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавска Дания е първа в света по ракови заболявания, това сигурно е защото е социалистическа и при социализма няма пари за борба с рака.
73
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ЕнгелсСоциализма е достигнат вече реално в Скандинавските държавиНе знаех, че в Скандинавските държави няма частен бизнес и държавта контролира и планира икономиката.
72
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета.Какви домове като са на квартира. С и без аирбнб могат да ги изгонят по всяко време така или иначе. Като искат дом - да купуват жилището.

Спонсорирани публикации