Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята

Рационално използване на почвата също би ни помогнало
10 авг 2019 10:52, Нели Христова
108
Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята
Снимка: Reuters

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари - всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

За да не се стигне дотам, човечеството трябва да предприеме сериозни мерки, които включват преосмисляне на използването на земята и промяна в хранителните навици, предупреждава Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от БТА.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Оказва се, че биоенергията няма да ни помогне в борбата. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Казано иначе - как затоплянето оказва влияние върху земите, предназначени за земеделие, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. По думите й земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск. Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе за физическата активност съм напълно съгласен, но и храненето има значение. Има голямо значение с какво се храним. Около 1/3 от случаите на рак се дължат на неправилно хранене. Друга 1/3 - пушене и всички останали фактори - 1/3. Така че храненето и непушенето са два големи фактора, на които можем да повлияемМожеш да видиш тази диаграма, за рисковите фактори на Гугъл, ако сложиш ключовите думи на англ. и отвориш картинките
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГеоргиИма силна връзка м/у начина на живот и този вид рак. Употребата на месото е един значителен фактор за развиването му, особено с някои видове обработка като пържене. Това е доказано, може да се потърси и прочете. Разбира се, факторите са много, не е само един, а има също и генетични.
89
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Дядо ми беше леяр и вярващ човек. Цял живот е работил в *** среда и е дишал отрови от металите. Не е ял никога месо! На 73год го хвана рак на дебелото черво. Баба ми цял живот се е хранила здравословно, на запрашено не е стояла, все ходи по разни курорти, почина на 56год. от рак на белия дроб. По мое наблюдение, хората които са физически по активни са по здрави. Няма значение с какво се хранят
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"зъбите на човека са като на тр. животни, а не като на хищниците, а аз им отговарям че човекът има същата хр. система и органи като на прасето, но прасето не е хищник а всеядно - като човека"Човекът НЕ е тревопасно, а плодоядно/всеядно. Най-близките ни роднини са шимпанзето - плодове, ядки, листа и 3% месо; и горилите - вегетарианци. Човекът може да се адаптира да яде и предимно месо, както е станало през лед. епоха, но оптимално за него е да яде съвсем малко животинска храна
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71"За да се произведе месо за 7 милиарда население на земята месната индустрия отглежда над 150 милиарда животни. А тези животни се хранят с растения, за тях има засяти площи, за да произведе 1 кг, месо животното трябва да изяде оромно количество растения. Ако тези площи се засяваха с култури за комсумация от хората, може да се израни население 10 пъти повече от сегашното."Да, така е. Всъщност производството на месо заема много повече обработваема площ.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са. Тия неща отдавна се знаят, сега са стигнали до официални препоръки. Световната Здравна Организация също препоръчва по-малко месо - но по здравословни причини. То увеличава риска от доста сериозни заболявания, например някои видове рак, като рак на дебелото черво. Въпросът е сериозен, както за планетата, така и за индивидуалното здраве. Струва човек да се позамисли и да внесе известно ограничение в консумацията на животински продукти. До голяма степен е просто въпрос на навик
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, тука един индоктринат от Единната църква на тревопасните плюе огън и жупел по неверниците.*** на лекар, моето момче.
84
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"мнението на учените обикновено се зачита при глобалното планиране"Мнението на повечето "учени" е като мнението на журналистите - откриват това, за което им се плаща да открият.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да спрем да ядем според тия краваро-ционистки маши.
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи.......престанете да омайвате простолюдието с приказки от хиляда и една нощ за парникови газове,затопляния,прегрявания........!Само допреди 50 години въглищата бяха масово гориво за енергия!Дим,пушек,къдеж,ама..къде отиваха тогава тези газове и защо нямаше парников ефект след като и популацията на животните беше в пъти по-голяма тогава.....основен източник на кожа,вълна,а парников ефект нямаааааа!Парниковият ефект настъпи след като инсталирахте цистерните на самолетите и пръскате аерозоли!
81
4
 
10
 
! Отговори
45131 преди 4 години
Вместо да дава съвети на недохраненото човечество, ООН да се погрижи за тоновете отрови, които десетилетия наред индустриалните държави трупаха по вечните ледове. сега ледовете се топят и отровите отиват направо във водата на световния океан. ООН, правителствата и учените са длъжни да намерят правилното решение за спасяване на планетата и нейните обитатели.
80
4
 
11
 
! Отговори
иох преди 4 години
и те през тези 5 дена са били само на моркови ряпа и тиква?
79
1
 
12
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 14Друго си е "демократична" щатска окупация!
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синтезирана храна на хапчета плюс дрога-да нямаш апетит-това е бъдещето..То и сега е почти така за някои..Водата обаче няма как да я замениш..А тя свършва.В Библията го пише- войните ще се водят за вода!
77
4
 
24
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Странно се развива света.Във всяко направление се свормира "комисия"и определя,как да живеем за в бъдеще....А комунизма уж беше кофти религия!
76
0
 
7
 
! Отговори
глас-народен преди 4 години
До долу Герб! и никой друг!
75
2
 
19
 
! Отговори
долу Герб! преди 4 години
До Активист на БКПОсманлиите 5 века не ни отучиха от домуз, а Гелб само за 10 години!
74
2
 
17
 
! Отговори
бай дъ уей преди 4 години
Валери Масон-Делмот !!! Само името трябва много да ви говори. Обикновено с тиренце в западния свят се обозначават евреите. Крипто-евреите! Като Катрин Зита-Джоунс,Джон Рис-Дейвис и пр. Тука обаче ми хрумва един въпрос. Ами какво ще правят представителите на "избрания народ"? Как ще си приготвят "кашерна" храна? Това си е цяло изкуство,а и не мога да си представя как в кибуците ще е отглеждат само праз и ряпа!!! Затова ли ни избиха свинете? Сега какво? Щрауси ли ще развъждаме?!
73
5
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До колкото схващам да минем на "някакви" пакетирани храни,които ще ги бълват заводи "не замърсяващи" околната среда?!
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда локалните войни, болестите и хомосексуализма няма да решат трайно проблема с броят на населението. Вариантите са - трета световна война или глобален катаклизъм. От друга страна се работи вече върху така наречения трансхуманизъм. Може би това е бъдещото. ;)

Спонсорирани публикации