Рюгьон – прокълнатият хотел на Северна Корея

И до ден днешен, впечатляващата сграда е необитаема
10 авг 2019 18:55, Нели Христова
31
Рюгьон – прокълнатият хотел на Северна Корея
Снимка: Reuters

В центъра на Пхенян се издига огромна лъскава сграда с формата на пирамида. Това е хотелът Рюгьон - най-прокълнатото място в Северна Корея.

Строежът на хотела започнал през 1987 година. По план, той трябвало да има 105-те етажа, които да се издигат на височина от 1000 метра. Гостите щели да бъдат настанявани в 3000 стаи и да вечерят в ресторанти с панорамна гледка. Рюгьон трябвало да отвори две години след началото на строежа. Ала това така и не се случило.

Мечтаната височина строителите на хотела стигат едва през 1992 година. Още 16-години сградата стои куха - голият бетон и желязо са изложени на показ, а конструкцията е надвиснала над Пхенян все едно е чудовище. По това време, Рюгьон, който бил в средата на целия град, получил прякора си - Прокълнатият хотел.

За да не стои така заплашително, хотелът е покрит със стъкла и LED осветление, което трябва да превърне бетонният кошмар в един цветен спектакъл през нощта. Строителните работи започвали и спирали постоянно. И до ден днешен, Рюгьон е затворен. Въпросът, дали някога, някой ще стъпи в него, все още е надвиснал над Пхенян.

Продукт на Студената война

Така, както САЩ бил в Студена война със СССР, така и Северна и Южна Корея се опитвали да се надскочат, без да изпращат ракети една срещу друга. Година преди да започне строежа на Рюгьон, в южнокорейска фирма построила най-високата сграда в света - хотел в Сингапур. Враговете също така били избрани и за домакини на летните Олимпийски игри през 1988 година. Северна Корея трябвало да ги надскочи. 

Страната организирала собствено спортно състезание, насрочено за 1989 година и планирала да построи най-високият хотел тъкмо на време за събитието. Но заради инжинерни проблеми, така и не успели да издигнат Рюгьон за краткото време. А Северна Корея вече била пръснала милиарди долари за организирането на спротния фестивал - построила нови стадиони и пътища. СССР се разпаднал. Страната влязла в икономическа криза.

Строежът на Рюгьон бил замразен. Кранът висял заплашително над сградата до 1992 г.

Хотелът всъщност трябвало да изглежда като планина, а не като пирамида, тъй като планините имат важна символика за Северна Корея, най-вече, защото върховните лидери се раждали в... тайни военни лагери във върховете на планини. Рюгъон е една от най-восоките сгради в света - по-висока дори и от Айфеловата кула.

Втори опит. 

След 16-годишна пауза, започнали нови строителни дейности по хотела. Ръждясалият кран бил премахнат, а работниците положили метални и стъклени панели за 180 милиона долара. Работата приключила през 2011 г. и започнали спекулациите - ще отвори ли Рюгьон.

През 2012 година, собствениците на Кемпински обявяват, че част от хотела ще приеме гости в средата на 2013 г. Няколко месеца по-късно обаче се отказват от сделката, тъй като влизането на пазара в Северна Корея било "невъзможно".

Хората започнали да говорят. Една от версиите била, че конструкцията на Рюгьон не била достатъчно издръжлива, а материалите - некачествени. Ала всъщност, много малко работа е свършена във вътрешността на хотела. Почти нищо по интериора не е започвано. Има един единствен работещ асансьор, който стига до 99-я етаж на сградата.

Светло бъдеще?

На Рюгьон бе вдъхнат втори живот благодарение на монтираното LED осветление, което го превръща в едно неописуемо светлинно шоу. Но и в перфектна платформа за пропаганда. 4-минутна програма, излъчена по фасадата на хотела, разказва историята на Северна Корея, от нея струят политически слогани, а на върха се вее знамето на страната. Разбира се, светлините не красят града постоянно, а само когато има специален повод.

Наскоро, ремонт бе направен около сградата. Вече всеки може да се приближи на сантиметри от нея... но все още не може да влезе.

През 2018 година, върху фасадата на хотела е изписано името му и то на латиница. Но въпросът остава - ще отвори ли? Години наред правителството се срамува от сградата. Фотграфите са предупредени да я изрязват от снимките на важни събития. Добавянето на LED осветлението върна за кратко гордостта на Северна Корея. Но сградата вече не е най-високата на острова. Южна Корея отново е първенец.

Според експертите, нещо определено се случва вътре в сградата, а правителството няма да остави още дълго, недовършеният строеж да ги засрамва.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно случаят с хотела не е никаква пропаганда. Има много изостовени и недовършени сгради, но тази е уникална по рода си. Просто защото най-гигантското нещо в цялата държава е един призрак, кялиса без съдържание, която доминира града отвсякъде, но официално не съществува (не е или преди не е бил отбелязван на картите на Пхенян).
4
0
 
20
 
! Отговори
ined преди 4 години
Пак чели недочели. Хотела е висок над 1000 фута, а не метра (някъде към 330 метра)
3
22
 
14
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 4 години
Във всяка сороссоидна медия закономерно и задължително е след статия за злият несменяем Путин да следва и такава за прокълнатия диктатор Ким и строителните му неволи. Как иначе грантаджиите ще заработят центовете ако нямат мат'рял за коментари.
2
19
 
18
 
! Отговори
Q преди 4 години
Я напишете и за" прокълнаните" сгради в Детройт,ако обичате и смеете!:)
1
18
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Поредната доза нескопосана пропагада.

Спонсорирани публикации