Видео игра... С любимите истории на баба от Втората световна война!

Белгиец създаде игра, базирана на разказите на баба му
11 авг 2019 09:38,
18
Видео игра... С любимите истории на баба от Втората световна война!

Би Ферлинден често разказва истории. Нейните не са обиновени детски приказки. 92-годишната жена е родена в тиха ферма в Белгия, която по времето на Втората световна война се оказва в район, който е на фронтовата линия.

Детството й и младежта й са белязани от това събитие и нейните истории често й служат в живота, когато трябва да усмири хората около себе си.

"Тези неща са били травматични за нея", разказва внукът на Би - Боб де Шутер. Той е дизайнер на игри, който изучава и преподава в университет в Охайо. Фокусът му са игрите, насочени към по-възрастни хора.

Когато бил на 12 г. той вече знаел, че иска да направи игра около историите на баба си.

И така до днес, когато се появява Brukel. Играчите се озовават във фермата, в която Би е израстнала, десетилетия след войната. Те са оказват заключени в изоставената къща - част от свръхестествените елементи в играта. Екипирани с дигитална камера играчите трябва да заснемат определени предмети в къщата и така отключват историите, разказани от бабата на Боб - с нейният собствен глас.

Според внукът на белгийката играта има и учебна полза.

"Честно, ако ми бяхте казали, че за уроците си вместо да чета скучна книга или да гледам документален филм, можех да изиграя хорър игра щях да реагирам с "Да!" Като професор това също е важно за мен - да заинтересовам студентите", обяснява пред Vice Боб де Шутер.

Със или без свръхестествени неща като призраци, Brukel се основава основно на преживяванията на бабата на създателя. Историческата реалност е изградена около нейните преживявания.

А коя е любимата история на нейния внук?

Една вечер, по време на обща семейна вечеря, бащата на Боб започнал да разказва за Втората световна война. Фукал се колко знае и колко е чел за конфликта.

По средата обаче бил прекъснат от Би, която започнала да разказва.

В различни периоди, фермата, в която живеела, била окупирана от германци или англичани. В очакване на битката се давели нервите си в алкохол. Поканили мъжете във фермата да се присъединят към тях и до края на вечерта всички били ужасно пияни.

Напълно очаквано, емоциите ескалирали. Един от войниците извадил пистолет и го опрял в главата на съпругът на Би Ферлинден. Всички застинали.

В крайна сметка войникът свалил оръжието. Но тази история послужила добре да смири всички на масата, десетилетия след случката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте си губили времето с компютърни игри, ами вижте в какво се е превърнал света, докато сте се вторачвали в телефоните ! Нещата отдавна вече са изпуснати, благодарение на нашето бездействие !Нищо, нали има виртуална реалност да избягате там !Лек ден !
14
0
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
късно е чадо , хората направиха сериал по преживяванията на баба си " Алю , алю" горе-долу така е протичал животът в селата където нито са се водили сражения ,нито са имали стратегическо значение. Все пак 4-5 години са много време , за са се гледате на кръв.
13
6
 
7
 
! Отговори
Лукав маш преди 4 години
Хем ги обвинявате за всичките си нещастия, хем се гордеете, че сте ги спасили! Да не беше Сталинград, щяхте да надминете поляците и прибалтийците по жестокост. Немски танкист пише в мемоарите си за народа на свинския еврокомисар - Посрещаха ни като освободители, но на нас ни направи лошо впечатление отношението им към техните евреи - погром и грабеж.
12
21
 
2
 
! Отговори
Соломон Туненберг преди 4 години
Българите трябва да се срамуват и да се покаят, че не започнаха война с Хитлер за да защитят евреите от Македония и ги изпратиха в Германия в концентрационните лагери!
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дейвид ОвадиеДа но в книгата A YEAR IN TREBLINKA, на оцелял свидетел на холокоста пише, че българските евреи били охранени и здрави хора, "well-to-do people" носели много провизии, пушено месо, сирене и т.н. (white bread, smoked mutton, cheese, etc.), значи не става въпрос за евреите от македония натоварени на шлепове и във влака и за Освиенцим а за българските евреи изпратени в Треблинка.
10
5
 
2
 
! Отговори
Дейвид Овадие преди 4 години
Евреите от Македония и Беломорието съвсем изрядно са натоварени на влака и изпратени в Освиенцим! Сега, български ли са били, македонски ли, гръцки ли, германски ли - питай тях! А тези на територията на Стара България били спасени като станали партизани или царя казал на Хитлер, че му трябват да строят магистрали! И както си строели магистралата, хоп - минава влака, а във влака - техните роднини от Беломорието.
9
4
 
5
 
! Отговори
Братя преди 4 години
Бг евреите са спасени всичките от бг народа! Какви камери??
8
5
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Половин истина! За германците е почти всичко вярно и все пак сме съюзници! За руснаците не е еднозначно - руснаците - като германците, но не и за азиатците в състава на Червената армия. Както пише един съветски пилот - ,,От началото на войната за пръв път в България се почувствахме като в свой дом, сред свои. Хазаите се сърдеха, ако не закусваме и вечеряме с тях. В полковата столова се хранехме само на обяд.И когато ни вдигнаха внезапно на запад, след 2 дни исках разрешение да летя до Брегово"
7
3
 
6
 
! Отговори
Барух Голденщайн преди 4 години
А баба Би по чудо оцелява ли от холокоста? Ако не, историята не струва и 2 шекела.
6
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истории от Втората Световна - когато съм имал щастието да говоря със свидетели, възрастни хора, те са разказвали - когто дойдоха немците бяха чисти и избръснати, културни, винаги помагаха на хората и всичко си купуваха, дори са подарявали неща на хората. Когато дойдоха руснаците приличаха на мръсни и въшлясали алкоxoлици, украдоха всичко което намериха, а хората трябваше да крият животните и момичетата да не ги видят "освободителите". Всичко което може - се краде. Та такива ми ти работи...
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно момченце, слабо, хилаво и страхливо по природа, като гледа каратистки филми, придоби кураж и заяви, че може да се бие с 6 /шест/ души! Едно по дребно, но много по зло пристигна през ваканцията, всеки ден го пердашеше и му вкара малко акъл в главицата.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя тогава е била най много на 17! Рано ся я задомили! По скоро войникът е взел да я обарва, белгиецът реагирал и станал малък скандал! Но, все пак това са германци! Друга *** просто дружно щеше да извърши характерните за низшите народи безобразия! Не, че и германците не са правели това на Изток, но то е поради пропаганда, че славяните са низша раса и т.н.
3
11
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
МОЕТО МНЕНИЕ ЧЕ ДЕЦА НЕ ТРЯБВА ДА ИГРАЯТ С ВОЕННО ИРИ ПРЕЧИ НА ПСИХИКАТА ИМ ТОВА Е САМО МОЕ МНЕНИЕ НЕ ГО НАЛАГАМ НА НИКОЙ ИЗВИНЯВАМ СЕ
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ли не правят хората, за да изкарат някой долар....Включително да обучаваш студентите члез видеоигра, а не чрез обучителна програма, филм, или тренажор.После се чудите, защо нищо не става от тях, или защо насилието е приемано за нещо нормално.Как няма да е, от 6 години децата стрелят в такива игри, убиват , и като пораснат, мислят че са още във видеоиграта-непобедими и имат 10 живота.А после, се питат "Какво направихме?", като оня танкист, в Ирак, от филма на М.Мур...
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И КАКВО Е ПРАВИЛА БАБА МУ С ГЕРМАНСКИТЕ СОЛДАТИ?

Спонсорирани публикации