Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали

Търсят нов живот заради бедността, безправието, корупцията
13 авг 2019 21:27, Елка Василева
171
Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали
"В каква страна искаш да живееш" - плакат от антиправителствените протести в Букурещ през 2018 г. Снимка: Дойче веле

Тази картина е позната и от България. Огромен брой румънски граждани напускат страната си. Бедността, безправието и корумпираните политически нрави ги карат да търсят нов живот в чужбина. Статистиката е тревожна.

Точно преди година, в горещите августовски дни на 2018-та десетки хиляди румънци се прибраха от чужбина, за да участват в масовите протести на румънските граждани срещу корупцията в правителството и администрацията. Стигна се до насилие - полицията и жандармерията разпръснаха мирните демонстранти в Букурещ със сълзотворен газ и полицейски палки.

Миналата седмица в Букурещ десетки хиляди румънци отново излязоха на улиците, за да отбележат годишнината от антиправителствения протест.

Камелия и Лоренциу не са обаче сред тях. Преди една година те заминават за Германия и се опитват да устроят живота си в чуждата държава, разказва Дойче веле.

„Някой там горе, на небето сигурно ни обича - едва ли бихме могли да намерим за себе си по-добро място от Германия“, разказва Камелия. 46-годишната бивша служителка на голяма румънска медийна компания се усмихва смутено. Тя и съпругът й Лауренциу, 48-годишен оператор, споделят, че до миналата година не са мислили да напускат страната си. След протестите през август 2018-та обаче решили да заминат за Германия, заедно с двамата си непълнолетни синове.

В Румъния двамата имали успешен бизнес с краткосрочни наеми за туристи. „Но после дойдоха богаташи от чужбина, изкупиха десетки апартаменти и подбиха цените“, оплаква се Камелия. В един момент приходите на семейството намалели, а изгледите да си намерят стабилна работа не били никак добри. „Казваха ни или че сме прекалено възрастни за работата, или пък че сме свръхквалифицирани - крайно неприятно беше“, спомня си тя.

Така събитията от август 2018 г., които тогава представляват кулминация на социалното и политическото недоволство, карат семейството да опита късмета си в чужбина. Първоначално Камелия и Лоренциу решават да заминат за Гърция, на остров Крит, където живеят близки техни приятели, но не успяват да си намерят добре платена работа и жилище на достъпна цена.

После изненадващо им се обаждат от Германия - техен приятел им предлага работа. „Дотогава не бяхме ходили в Германия, не говорехме езика и бяхме чували, че германците са много скучни“, разказва Лауренциу.

Тревожна статистика

Според Федералната статистическа служба само в Германия в началото на 2019 г. е имало близо 700 000 преселници от румънски произход. В Италия и Испания броят на румънците, които живеят и работят там, е над един милион.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Румъния е на едно от първите места по отношение на семейната миграция и свободното движение в рамките на Европейския съюз. Според оценките на румънските власти броят на емигриралите румънци е четири милиона, което представлява близо 20 на сто от цялото население на страната. През летните месеци броят на румънците, работещи в чужбина, се вдига до 5 милиона заради сезонните работници, които работят по строителни площадки или в селското стопанство.

Габриела Миреску, политолог от Румъния, живее в Швейцария. Според нея след политическата промяна преди 30 години са се формирали две поколения румънски емигранти. "В началото на 90-те години на миналия век един румънски лекар на Запад често трябваше да работи като таксиметров шофьор и да чака с години за признаване на дипломата си", обяснява тя. "Днес лекарите идват с подписан договор от Румъния и могат веднага да започнат работа."

За Миреску има голяма разлика между това дали човек трябва да се бори, за да се внедри в новото общество, или бързо и безпрепятствено може да се интегрира в новата среда. Това, което е уникално и за двете поколения, е, че те поддържат контакт с родината си. Не само изпращат пари на семействата си всеки месец, но мнозина се интересуват от политическото развитие в Румъния.

Камелия и Лоренциу засега се чувстват добре. От една страна, те са щастливи, че редът е намерил място в живота им. “В Румъния всичко беше доста хаотично, начинът на живот тук е много по - различен, много ни харесва “, разказва Камелия. Съпругът й има добре платена работа в голяма международна фирма, а тя се грижи за невръстните им синове. Семейството е било скоро и на остров Крит - там прекарали лятната ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: имигрантирумънци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
4
 
! Отговори
До Мехлем преди 4 години
И Симеон I е учил в чужбина. В най- елитния университет за времето си. Другите българи не са могли да си го позволят. Знаеш ли? Борис, наречен Михаил, го е пратил. Пък се е научил Симеончо. После завоевател, златен век, култура, религия. Те тва е! Мъж. А не жмуда, да пие по 5 ракии и да не знае какво става.
101
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми че тогава и Бойко да купи на внуците острови из Гърция нали става въпрос за първия Ние данъкоплатците ще платим
100
4
 
3
 
! Отговори
До мехлем преди 4 години
Мехлеме, говориш ми все едно си на 3 ракии в кръчмата. Била е дъщеря на първия, много ясно, че ще иде. Да си му бил и ти дъщеря или зет, да си отишъл и ти. Къде си блял? Аз ли съм ти виновен, че не си му дъщеря. Игнорирам те, личи ти, че не мислиш. Пий още 2 и викай такси.
99
0
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 4 години
Малко лъжеш за възрастта си, но нищо. Ще ти отговоря - не, няма да се грижи за теб. Знаеш ли защо? Защото всички ние не сме си свършили работата. Не сме си вършили работата от 44-та година насам. Доверчиви сме. Я вярваме на Вова, я вярваме на Сам. Надай се, ойо, на чужда невеста. Докато дойде време за пенсията ти, може и да си свършим работата, но може и да не успеем. От нас зависи. Времето е наше. Успех!
98
2
 
21
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До 108Людмила Живкова, Бог да я прости, замина да учи в Англия по време в което за редовия българин беше невъзможно откъм изкарване на българска изходна виза ако не си партиец или от татовите придворни. Кой според теб и плати за английско образование в Оксфорд, наем за луксозен апартамент, консумативи, автомобил и още кой знае колко луксове???Тия басни за родолюбието на Тошо ги разтягай на 5 годишните!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 114Казвам можеш символично,не казвам,че аз го правя.Не съм си оставил семейството и се трудя тук и деца две отгледах студенти са вече.Плащам си данъците така,че работя за родината както пишеш,но взех да се замислям когато отпадна след някоя година,дали родината ще ми помогне,или ще ме изхвърли на сметището?Ти как мислиш?Сега от моите вноски се плаща на сегашните пенсионери.За мен ще има ли кой да внася?
96
0
 
1
 
! Отговори
до 117 преди 4 години
Може би не си членувал правилно :) Това ме кара да предположа, че си дете на прехода.
95
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
последния комунист дори ще коментира в Днес.бг
94
1
 
8
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До 108Мога разбира се, като тенденциозно отворя приказка за сина му Владко! Да трошиш на воля пиян до кузирка безнаказано в Боянското Ханче си беше нормално. Евгения както и малък Тошко си бяха храненици по съдба с много "държавни" облаги за стотици ниляди долари - мотори, коли, дрехи, уредби и апартаменти! Славков пък що пара потроши (Бог да го прости) за комар, алкохол, Ниутани - последния етаж и пр. Цялата Тошова политика си беше едно съвсем обикновенно самозадоволяване на народен гръб!
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да пишете за късния бай Тошо е едно,съвсем друго е преди да вземе властта какви ги е вършил.Товарил е хора без съд на камиони и в общи ями като кучета са ги застрелвали с другарите.Е да носталгията по последните му години е пословична защото нямаше безработица и илюзията,че всички сме равни и т.н.Накрая сам си каза,че социализъма е едно недоносче.Реално ти дава работа,панелка и толкова.Рамка и повече няма накъде,толкова.Сега можеш да пътуваш,да се образоваш на запад,да се развиеш.Друго е.
92
0
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
Честно ли? :) Защото случайността, a.k.a random-а, така реши. Наречи го Господ, все тая. Защото тук сме по- евтини от там, идея по- малко мързеливи, а те са голям пазар, защото са повече от нас. Не съм Батето да ходя да увеличавам масово народонаселението. Моля, правете по няколко деца и ги възпитайте добре. Ще е добре за всички ни.
91
4
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 4 години
Честно ли? Работя между 6 и 10 часа, повечето дни 6; около 5 дни в седмицата. Ходя когато си искам на работа, но обикновено около 10:30. Взимам 5к чисто. Ако се напъна мога и още но ми стигат. Като станат децата тинейджъри, ще си дам повече зор. При това съм млад. Рядък специалист съм. Добре ми е. Живях на няколко места в Европа. Тук ми е по- добре. Благодаря :)
90
0
 
2
 
! Отговори
до 103 преди 4 години
не е въпроса кой с какви фирми работи.защо работиш с тях?щото най вероятно имаш изгода, значи румънците са по-напред от нас.аз съм работил с французи и не ме кефят, но това не значи че България е по-просперираща от Франция.
89
1
 
1
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
Ако не успееш да го докажеш в 500 символа спрямо политиката му, мога ли да разбирам, че си предубеден и промит? Поне един около него, с очила, който затриха в столичен квартал, както и няколко други - да. Че имаше след това кой да се възползва и борби - да. Но точно бай ти Тошо и дъщеря му - докажи. Дъщеря му, дори, се трудеше против идеята на комунизма.
88
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
то Китай може да са в прогрес ама какво те грее тебе ако икономиката на България ръсте с 6-8% а ти работиш 12 часа 6 дни от седмицата и ядеш ориз ? Сам казваш евтина работа ръка в Турция ние към това ли се стремим да работим за без пари ?
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 102 до 104Не съм казал ,че Русия е ОК а точно обратното.Прочети пак 102 и ще разбереш какво казвам.
86
3
 
4
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До 96Знаеш ли кой го правеше? Бай Тошо! ....... Точно той и нековото плиткоумие набута България в гюбрето. Той и придворните около него, и в момента в който преядоха, му биха шута ей така по "другарски". И от там се почна масовото плячкосване от бивши директори, оправители, партийни дейци та до днес. Голяма борба е беше, кой как да се "уреди" да работи за долари извън България. Беше хитър ама само в домашни условия и добре замазваше очите на плиткоумния народ. Днешните депутати са модел Тошо!
85
2
 
4
 
! Отговори
до 102 преди 4 години
Мисли извън кутията. Само пенсионери ти казват, че Русия е ОК. Не мисли толкова полярно. Светът е шарен.
84
0
 
1
 
! Отговори
до 100 преди 4 години
Служебно, с 3 различни фирми. На маса всеки е приятел. Поработи с тях, тогава съди. На пиене и ядене само *** не са весели.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 96Абе и така е, и не е .Примерно Южна Корея какво е им лошото?Никой не бяга в Русия дори от повлияните държави.Значи по-добре е да ти влияе запада има развитие,нови технологии.Ето запада изнесе повечето производства в Китай.Русия да е изнесла производства там?Значи кой има прогрес и развитие?Не говорим за оръжия.Е най-добре е собствена политика,но към днешна дата няма как.

Спонсорирани публикации