Мистериите на Да Винчи: Картина под картината в "Девата на скалите"

Експерти откриха, че геният е имал съвсем друга идея за шедьовъра
16 авг 2019 21:00, Нели Христова
25
Мистериите на Да Винчи: Картина под картината в "Девата на скалите"
Снимки: Националната галерия в Лондон

500 години по-късно експертите в Националната галерия в Лондон отриха "изоставена композиция“ от Леонардо да Винчни под един от най-големите му шедьоври.

"Мадоната на скалите“ е картина, на която всеки любител на изкуството се възхищава. Но се оказва, че идеята на Леонардо в началото на работата по платното и в края, коренно се е променила.

Ангелите и бебето Исус изглеждали доста по-различно от начина, по който ги виждаме сега, във финалната версия на картината. Но не е ясно защо геният не е продължил с първоначалната си концепция.

"Това, защо Леонардо е изоставил композицията, остава мистерия“, казва говорител на Националната галерия.

Шестима експерти работят по разгадаването на мистерията на "Мадоната на скалите“. И тъй като рисунките от долния слой са нарисувани с материал, съдържащ цинк, те лесно могат да бъдат разгледани като се използват новите технологии с макро-рентгенови флуоресцентни карти (MA-XRF), както и  със същата инфрачервена технология, която помага за откриването на Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 година.

Не е ясно, дали рисунката под боята е направена от самия Леонардо. От 1880 година, когато Националната галерия купува "Мадоната на скалите“, творбата е представена като работа на Да Вични. Но според някои експерти, само финалната картина може да е негово дело, а скицата под нея – на негов ученик.

За първи път публиката ще може да се наслади не само на "Мадоната на скалите“, но и мистериозната скица под нея на специална изложба, посветена на 500-та годишнина от рождението на гения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации