Ще продължи ли Германия да плаща за US военните бази в страната?

Американският контингент в държавата е най-големият в Европа
25 авг 2019 10:01, Красимир Ангелов
118
Ще продължи ли Германия да плаща за US военните бази в страната?

Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници от Германия в Полша. Това бе споменато наскоро от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, а причината - недостатъчните, според Вашингтон, разходи на Федералната република за отбрана, пише в свой репортаж DW.

Полша вече отделя за тези цели два процента от своя брутен вътрешен продукт, докато Германия едва ли ще достигне този показател в близко бъдеще. "Обидно е да се очаква, че американските данъкоплатци ще продължават и в бъдеще да плащат за 50 хиляди американци в Германия, при положение, че германците харчат парите си за собствени нужди", подчерта Гренел.

И макар полският министър-председател Матеуш Моравецки да заяви незабавно в отговор, че Варшава е против предислокацията на разположените в Германия войски на САЩ към Полша, и той на свой ред призова Германия да увеличи разходите си за въоръжение съгласно предписанията на НАТО - до два процента от БВП. По думите на Моравецки, германските разходи за отбрана в момента не съответстват на поетите от страната ангажименти.

Германия дава над 760 милиона евро за американските военни

За последните седем години германското правителство е изразходвало над 760 милиона евро за поддръжката на американския контингент в страната. Освен друго, част от парите са отишли за пенсии на бившите служители и за експлоатацията на земи и сгради. Още сто милиона евро са били вложени в строителството на американски бази. От 480-те милиона евро, отделени от правителството между 2012-а и 2019-а година за строителството на разположените в Германия военни обекти на партньори от НАТО, почти всички средства са били за обекти на Съединените щати.

Американският контингент в Германия е най-големият в Европа

Германия е неотделима част от отбранителната стратегия на САЩ по време на Втората световна война, когато американците заедно със своите съюзници - Великобритания, Франция и СССР, разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години. През 1955-а Германия е приета в НАТО, паралелно окупационният режим е отменен и държавният суверенитет е възстановен. Сключеното тогава Парижко споразумение, което регламентира разположението на войски на НАТО на територията на Германия, е в сила и до днес.

През 1990-а в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които - американци. По-късно броят на американските войски в страната е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с появата на нови конфликти в други региони на планетата - например началото на първата война в Персийския залив.

Въпреки че американското военно присъствие е намалено, в Германия и досега се намира най-големият контигент на САЩ в Европа - почти 40 000 души. Повече американски войници са дислоцирани само в Япония - там те са към 50 000.

ВВС, пехота, авиация

На територията на Германия в момента са разположени пет от седемте американски гарнизона в Европа (другите два са в Италия и в Белгия). Щаб-квартирата на американската армия е във Висбаден, а щаб-квартирата на американското морска пехота - в Беблинген. Американските авиобази се намират в Рамщайн и в Шпангдалем.

Освен това се смята, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.

Важно е да се отбележи също, че в американските въздушни бази пребивават не само военните и техните семейства, но и многоброен цивилен персонал. Базата Рамщайн, например, прилича на неголямо градче - наред с военните обекти, там има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг, местната икономика понася сериозни загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 4 години
До Архангел ПсувнаилСвърши ли отпуската Василев ? Отново на клавиатурата а ? Днес си агент Джарвис а ?
106
0
 
1
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 4 години
Германия не е свободна страна !
105
0
 
12
 
! Отговори
джо преди 4 години
Дойдохме си на думата.... Чий призрак броди из Европа? Само едно не мога да разбера защо се дърпат "пановете"? Нали много обичат братята Американци нека да ги вземат при тях да ги гледат ,хранят и дондуркат, те от своя страна ще им облагородят нацията.
104
0
 
2
 
! Отговори
гадосТ преди 4 години
Истината, както обикновено е в последното изречение "Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг, местната икономика понася сериозни загуби." А иначе тъпоумна статия: 760 мил. за 7 години ? Това са джобни стотинки за Германия. Тя похарчи милиарди на година за мюсУлманските скакалци ! А и коментарите от родният ланшафт чупят ***, с малки изключения де !
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Форум на дефицитите по история! 80%-ни...Мислете каквото си искате!
102
4
 
21
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Янки, вървете си вкъщи, никой не иска войските Ви.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 78: Само началотоСамо, че сега няма политици от калибъра на онези тогава, и мазалото ще е максимално.
100
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да не държат войски в Германия?Просия какво направи с Прусия?Замени я за полски територии, а в Кьонигсберг извърши етническо прочистване.
99
21
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Не знам кой е отгледал Хитлер, но знам, че комунистите като Корнелия Нинова и Румен Радев са го подкрепяли.
98
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ЕДНА ДУМА ,ДА СИ ПЛАЩА ЗА ОКУПАЦИЯТА .КВО СЕ ПРАВИТЕ, НА БУФТАЛИ ?
97
2
 
7
 
! Отговори
не че нещо ама преди 4 години
До Munchen_DEА канцлеракта израз на какво е?
96
5
 
36
 
! Отговори
До 96 преди 4 години
Все пак САЩ си отглеждат Хитлер и е нормално като си виновен за световна трагедия да си платиш.Ще излязат много документи с гриф секретно наяве, и убийствата на дипломати и хора открито противопостави ли се на Хитлер, и причините и финансирането на марионетката!Тогава ще си платите с лихвите.Две държави нямат място като победители след ВСВ, те създават Хитлер, САЩ и Британия.САЩ и морал?Две понятия осъдени на вечна раздяла.
95
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие какво искате, да има някакъв план Маршал без никаква изгода за САЩ? Просто да налеят едни пари в Европа и да я подарят на комитата, така ли? Няма ли да ви се напукат петите?
94
2
 
21
 
! Отговори
До Де преди 4 години
Всъщност основният извод, е че ако 1946 отношенията между СССР и САЩ не се бяха влошили, нямаше да има план Маршал. Това си личи от окупацията на Ирак безобразното ограбване, без сантименти и без твърда позиция Русия.Затова, когато Рузвелт почива и идва Труман, Сталин казва: мирът свърши.В това противопоставяне между СССР и САЩ, печели Япония - получава икономич. помощ, но с цената на бази, както и А-я ВСВ дава 5 острова на САЩ.Чърчил е искал да бомбардира цяла Г-я, Сталин не е съгласен.
93
7
 
5
 
! Отговори
До Де преди 4 години
Ф-я да се присъедини към САЩ и А-я така 1949 е създадена Федеративна Република Германия.Ексшефа на контраразузнаването на ФРГ Фелмут Комос твърди, че има с гриф строго секретно към Договора от 1949 клаузи - че до 2099 ФРГ ще продължава да е окупирана.Същото твърди Бар - съветник на В. Брандт.План Маршал-Икономическа помощ за следвоенна Европа, но има политически отенък, в него не могат да участват държави с комунисти - депутати, партии.Маршал възстановява западните правителства.Демокраци
92
0
 
9
 
! Отговори
До DE преди 4 години
5.06.45 в Берлин държавите победителки подписват Декларация, че взимат управлението на Германия - САЩ, Британия, СССР и временното п-во на Франция.Обявено е: че не е съвместно управление на Г-я, а временна мярка, която ще бъде отменена.Разделят Г-я на 4-ри окупационни зони: СССР - Из. Г-я. Северозападна - Британия,Югозападна-САЩ,френската Саар, Рейнска област, Хесен.1046 САЩ и А-я обединяват зоните си,А-я и САЩ увещават Ф-я да има съвместен орган за управление на Рурската област и да се съеди
91
0
 
6
 
! Отговори
До Де преди 4 години
Още на Техеранската конференция 1943 е поставен въпросът дали да се разделя следвоенна Германия, Рузвелт предлага да се създадат 5 автономни д-ви на тер. на Г-я. Чърчил също е за разделянето на отделни области на Г-я. 1944 в Лондон е подписан Протокол за създаването на три окупационни зони, а също и Берлин на 3 зони.1945 Ялта - на 4-ри - за която настоява Чърчил - и Франция като защитник против бъдещо обединение, Сталин е против френска зона.Берлин 1945 е подписана Декларация за поражение на Г
90
6
 
6
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Извинявам се, ако пиша глупости.Доколкото знам, според плана Моргентау, страната е окупирана до 2099 година, като в плана са включени какви ли не чудовишни и унищожителни действия спрямо германския народ, само и само да не се допусне нова война.Само че заради започващата по онова време Студена война, САЩ променят позицията си спрямо Германия и Моргентау е заменен с Маршал.Следователно, мисля, че това с окупираната страна не е вярно към днешна дата.Моля, коригирайте ако греша или...
89
2
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
От цялата евтина статията така и не разбрахме основното. Защо ВЪОБЩЕ им плащат немците? Не следва ли да е обратното? Ама само с препис от Дойче Веле и с превод от гугъл преводачка не става Т. ИМ НЮЗ...
88
4
 
24
 
! Отговори
До DE преди 4 години
Германия е със статут на окупирана държава, никой не я пита, САЩ са властелините, Русия се отказа, но САЩ - не. Мисля че имат 99 годишен договор за сатута на окупация.Знаем за прословутия "Канцлер Акт" - всеки канцлер на Германия, преди да встъпи в длъжност подписва документа за капитулация.Германия не управлява, и още по-странен е статута със обединението, е ли е Из. Германия или не.И затова немски политици са молели Горбачав да не маха стената.

Спонсорирани публикации