Скъпа врата, климатици... По какво набелязват крадците домове за обир?

От началото на лятото са станали 360 кражби по домовете
26 авг 2019 18:30,
25
Скъпа врата, климатици... По какво набелязват крадците домове за обир?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

360 случая на домови кражби са регистрирани от началото на лятото, каза Марио Киричков, оперативен работник в сектор „Кражби“ към СДВР.

Според него извършителите на такъв тип престъпления подбират жилищата в зависимост от това как изглеждат външно.

„Дали имат скъпа врата, дали е наскоро санирано, по какъв начин е санирано. Също така разглеждат и скъпи климатици ако има поставени на фасадата на сградата. По този начин подбират жилището и извършват кражба от него“, посочи Киричков пред Фокус.

Още по темата

Той посъветва ходещите на почивка през лятото да не афишират това официално в интернет мрежите и да не споделят пред непознати хора за намеренията си, тъй като през този период от време е изострено вниманието на извършителите на такъв тип престъпления и ако се получи информация, че няма никой в жилището, те атакуват и извършват кражба.

„Все пак не е гаранция, че ако не афишираме това пътуване, ще защитим дома си. Този тип извършители на престъпление са много интелигентни и изпращат хора, които проверяват в даден вход, който са си набелязали, дали има някой в жилището“, обясни експертът.

Той беше категоричен, че жертвите са предварително наблюдавани от крадците.

„При този тип престъпление няма голям арсенал от действия, който да предприемат извършителите. Те влизат в жилището чрез вдяване на патрони в областта на вратата, чрез използване на подправен ключ, с който отключват самият механизъм, самата врата. Също така влизат чрез натиск на ПВЦ дограма на по-ниските етажи на жилищни блокове или пък влизат през отворени прозорци оставени от хората“, посочи Киричков.

По думите му има и случаи на кражби, при които хората са на територията на града, в който живеят, а не са отишли на почивка.

„Тук обаче се касае за предварителна информация, ако е получена от криминалния контингент за определено жилище, че в него живеят по-заможни хора, например, че имат фирми и съхраняват по-големи суми в жилищата. Те предприемат едно предварително проучване като навиците на хората, в колко часа излизат, в колко часа се връщат и за какъв период от време няма никой в жилището“, обясни оперативният работник в сектор „Кражби“.

Той увери, че полицията е взела широк набор от мерки за залавяне на крадците и намаляване на кражбите.

„Извършват се специализирани полицейски операции, също така за намаляването на кражбите спомага и реализациите, които сме направили за този период от време от началото на годината. Ясно е, че при лица, задържани по време или непосредствено след извършване на кражба, те изтърпяват наказание, в зависимост от мерките, които съдът е определил. Така ние ги премахваме от улицата, успоредно с това намаляват и кражбите“ допълни той и призова гражданите да бъдат бдителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: кражбикъщикрадци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
За застраховкитечетете внимателно и мислете точно какво имате в къщиповечето застрахователи казват някакви огромни суми че покриват но в крайна сметка тези неща са разделени по категории и е много възможно да пише че застраховката ви покрива например до 100 000 лв а реално да не може да ви покрие телевизор и лаптоп понеже за тази категория обещетението е до 1000лв напримерпари и бижута сащо не покриват ако не са държани в сертифициран сейфСОТ/СОД също са малко безполезни но стават
22
1
 
10
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
за последните 10 години 2 пъти ми разбиват апартамента, 1 кола и 1 магазинполицията не направи буквално нищопросто тази институция не работиняколко месеца по-късно пращат уведомление че не са намерили никой и прекратянат търсенетозастрахователите като чуят малко по-голяма сума че липсва и вече почват да се чудят как да не плащатда знаете, застраховка задължително и ако стане нещо не говорите със застрахователи а директно с адвокат той да се оправя с тяхиначе не става
21
1
 
4
 
! Отговори
Lud преди 4 години
Страшна логика имат апашите, хората теглили кредит да си санират апартамента и си взели, по-хубав климатик на изплащане и те решиха, че вътре е пълно с пари. Невероятни са просто
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък все се чудя, защо си рискуват живота и то буквално, защото след като се променя закона, ще има утрепан скоро. Какво толкова държат хората в къщи, че да не могат да устоят апашите? Ние примерно имаме обикновени ТВ-старички вече, лаптопи-също, малко храна-домати, салам, сирене..и хиляда ненужни дреболии-кремове,четки,играчки, тоалетна хартия....Пари държим едни 20лв в/у хладилника, но не е сигурно дали са там! Не знам какво би ми липсвало като вещи, но усещането да ти пипат нещата!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Много и не ги викат вече.
18
0
 
4
 
! Отговори
тото преди 4 години
Той увери, че полицията е взела широк набор от мерки за залавяне на крадците и намаляване на кражбите. тц тц
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пуснах кучето да одере двама живи... Ама късмета ги спаси.. Забавих се с пускането защото се беше опънал. Следващия път няма да имат тоя късмет :) Внимавайте мишоци..
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е защото полицията не работи, дори когато ги извикаш...Вече два такива случая имам в София.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богати и глупави е най-добрата възможна комбинация.
14
0
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Не съм човекът, написал коментара, но, да ти кажа, не си измисля- точно това клипче съм го гледал в социалните мрежи. Не виждам нищо лошо човекът да е запален по домашната сигурност и смарт джаджите- и аз съм такъв, но за момента не са опитвали да влязат у нас (преди години успяха, преди да си сменя вратата и да сложа смарт камери, датчици и тн). И моята врата при допир отвън ми праща нотификация- извинявай 10 долара е сензорът... В днешно време са без пари подобни играчки. Ама акъл се иска.
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интерес на истината на вилата ми бяха влизали през прозореца- бяха взели 2 лаптопа (сумарно за 8000лв.- бизнес модели). Викнах полиция, опис какво липсва, викнах си застрахователят и плати всичко, а годишната премия е символична- от сорта на 15-60лв. в зависимост от покритието. На всички мои имоти, както на майка ми, баща ми- винаги плащам застраховки. Досега не са ми отказвали плащане. Няма да споменавам имена на застрахователи, но аз използвам международна компания (бягам от нашенските).
12
6
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Много се филмираш ве keлеш :-)По малко филми гледай че там всичко е измислица и хаосни патрони!Хах
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В продължение на коментар 8 ще кажа, че решат ли да влязат, ще влязат- няма кой да ги спре. За момента ми остава забавлението да гледам как 3ма се пулят половин час пред вратата ми, напъват я с какво ли не- обезобразяват я и не могат да я отворят, а в това време тя (вратата) ми сигнализира с пуш нотификация, че я пипат и полицията идва, а красавците- набити и със снета самоличност. Повече в квартала не са се връщали. Реших да ги пощадя- ако бях в САЩ, щях да ги застрелям с кеф.
10
1
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
По-малoумно нещо през живота си не бях чел, наистина! 400лв. да сме сложели да видно място да ги откраднат... Драги ми смехурко, 400лв. ми е застраховката против домова кражба за 10 години с 20000лв. покритие... Малко се пообразовайте преди да пишете абсурди.
9
4
 
3
 
! Отговори
до Анонимен 8 преди 4 години
Пацо Терасата, ти ли си бе?
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито ме плашат крадци, нито нищо. Живея в нов луксозен апартамент- сам на последен етаж. Дали са опитвали да влязат? 2 пъти- безуспешно. Имам скъпа техника- не ме вълнува какво ще вземат, нямам 90к евро в брой като Моника, а всичко останало е застраховано. До момента 2 пъти ми плащат повредена входна врата (неуспешно разбита). Да заповядат- нямам какво да крия. Само ще станат за смях от скритите ми live stream камери, като се видят колко са жалки в социалните мрежи как не могат да влязат.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж ти как ги разбира нещата милюцинерина Кирчиков!Няма начин да не държи банда от крадци и да ги съветва кое как да направят!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че вече разрешиха да се стреля в частен имот. Купете си оръжия и паткайтее на воля тея мишки. Не забравяйте, че крадеца е обикновен гащник от квартала беден, като поп. Просто вадитв и гърмите. След време никой няма да припари до частна собственост.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До крадец Бал в такива къщи да крадеш ... ще утрепе като куче ...
4
0
 
45
 
! Отговори
Крадец преди 4 години
Казаха ми гледай по колите. Па гледах им колите, гледам един кара некъв 5 годишен баварец, та влизам у тех, а там празно. Отварям хладилника- празен, дожале ми за човеко и му оставих 10 лева на масата. Поне да се наяде, че сите си пари ги оставя за лизинга, все пак гъзар требва да е, хубава кола да кара.

Спонсорирани публикации