Ако гората умре, хората ще я последват – Ваяпи, пазителите на Амазонка

Те се опитват да спасят горящата гора
Обновена: 27 авг 2019 14:40 | 27 авг 2019 14:40, Нели Христова
41
Ако гората умре, хората ще я последват – Ваяпи, пазителите на Амазонка
Снимки: Reuters

„Ако гората умре, хората ще си отидат с нея.“

Аяреати Уаяпи изпълнява един от традиционните за племето си ритуали. Тя смесва кърваво-червените семена от урук с гъста паста и щедро ги полага върху лицето си, голите си рамене и торса. Вярва се, че по този начин се предпазва не само от слънчевите лъчи, но и от злите духове.

Аяреати Уаяпи е една от малкото жени вождове на племето Ваяпи в Амазонка и животът й се е превърнал в една надпревара... с времето. Гората си отива, а нейната мисия е да я спаси.

В продължение на десетилетия, племето Ваяпи живее далеч от цивилизования свят в хармония с природата.

Реките и дърветата, които поддържат живота им са познати на целия свят като „белите дробове на Земята“.  Ала сега бразилският президент Жаир Болсонаро иска да промени това, като премести племето от легално обитаваната им територия и изпрати там миньори, които да добиват мед, желязо и злато. Неговият подход, допринасящ за бизнеса, бе критикуван от останалия свят, тъй като насърчава обезлесяването, а в продължение на седмици Амазонка гори.

Ваяпи вярват, че те са пазителите на джунглата. И ще направят каквото е нужно за да я предпазят.

За първи път племето се свързва с цивилизования свят през 1973 година, когато бразилското правителство започва да строи магистрала през Амазонка. Три години по-късно проектът е изоставен, но от пътя е построено достатъчно, за да позволи на ловци и миньори да стигнат до земите на Ваяпи, носейки със себе си болести като шарката и нарушавайки спокойния им живот.  В края на 80-те племето все пак успява да изтласка „натрапниците“.

„Преди няколко години живеехме добре. Не се притеснявахме за земята ни, казва 59-годишната Аяреати пред CNN. - Не знаехме, че в бъдещото ни очакват толкова натрапници. Те казват, че искат да се погрижат за земята ни.“

Нейното село е едно от 92 различни села на Ваяпи, разположени на площ от 1,5 милиона акра площ и придобили статута на резерват през 1996 година.

„Нашите лидери се бориха много за демаркиране на нашата земя, защото разбрахме, че ако не го направим, нечестните лидери ще ни завладеят и ще я довършат“, обяснява вождът. Но усилията им не са достатъчни, за да ги предпазят от инвазия. През юли група миньори навлизат в един от градовете на Ваяпи и дори убиват вожда Емира.

Тялото му е намерено в близка река, с множество прорезни рани дори. Открива го младата Висени, която няколко дни по-късно изпраща аудио съобщение на бразилските медии, разказвайки им за кървавия случай.

„Трябва ни помощ. Грози ни огромна опасност“, казва тя в съобщението.

От организацията за защита на човешките права веднага призоваха Болсонаро да промени политиката си спрямо племената. Той от своя страна заяви, че случаят с Емира се разследва и правителството „не е напълно убедено, че той е бил убит“. На 16-ти август полицията излиза с официално решение – вождът е ударил главата си и се е удавил. Прорезни рани няма.

Според Болонсаро племената получават прекалено много, а всъщност стоят на пътя на развитието на Бразилия. Той е твърдо решен да ги „интегрира в цивилизацията“.

„Туземците са хора, точно като нас“, заяви той.

Орорива Ваяпи е един от най-възрастните хора в племето. Той е категоричен, че няма да напусне земята си и се страхува от това, което може да й се случи.

„Ако хората злоупотребяват с тази планета, нашият създател ще причини голям потоп, който ще разтопи планетата. Ще има големи пожари. Големи пожари, които ще ни унищожат“, заявява той.

Това вече се случва. През последните дни медиите по цял свят показват опустошителните кадри от Амазонка.

Обезлесяването се е увеличило с 85% спрямо миналата година. Твърди се, че много от пожарите са започнали от фермери и миньори, които искат да изчистят земята.

За световните лидери, случващото се с Белите дробове на Земята е световна криза. Проблемът бе главна тема и на срещата на Г-7.

Вождът Аяреати учи за цивилизования свят от години. Тя пътува из цяла Бразилия, понякога и извън страната, за да представя племето си в държани като Германия и Колумбия.

„Казах си, че искам да разбера какъв е техния живот. Исках да науча езика им, за да мога да говоря с белите хора там“, казва Аяреати.

Нейната цел не е просто да спаси племето си, дъщеря си и внучката си, но и цялата планета.

„Не мислим за днешния ден. Мислим за бъдещето. А тогава, нашите деца и внуци няма да живеят добре, ако не предпазим земята си. В гората има много неща – плодове, риба, животни, лекарства. Ако тя си отиде, хората ще я последват!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 4 години
Земята няма нужда от човека. Човека има нужда от Земята.
35
1
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Не ми е ясно дали писанията ти са подтикнати от ненавист или продиктувани от нетърпимост, но всъщност няма никакво значение. За съжаление и двете винаги са били провява на лош вкус и дори петно върху този, който ги изповядва, отколкото за онзи/онези, към които са насочени.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До читателКолко пъти помниш цяла Европа в пламъци? Не тук-там и преобладаващо покрай морето, а цялата и най-вече в планините, степите и вековните гори. Пожарите по крайбрежието на Гърция, Португалия и Испания са неприятни и опасни, но едва ли надхвърлят регионалната си значимост.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой вярва ли че *** човечета ще гасят нещо?На мауглито (шефа на бразил) му трябва площ за да копаят злато,желязо и други неща които струват пари.Гората му пречи.Еми що да не я запалят? Реално начинът им на мислене не се различава особено много от тия на индЯнците които плачкат за гората с тая разлика че оня е в офис с климатик а другите кафяви човечета им се пекът задниците.. Ирония и цинизъм?Не просто реалност.
32
9
 
3
 
! Отговори
читател преди 4 години
До АнонименВ Европа гората отдавна е изсечена. Около 10% е естествена, останалото е засадена, това което виждате.Изсечена е гората и на други огромни площи - засадено е нещо друго, което е необходимо.И какво ще се случи, ако там расте царевица, както на огромни площи в САЩ.От средата на 19в до сега са изсечени общо горски масиви, много по-големи от споменатите.Нещо да се е случило?
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако гората умре, хората ще си отидат с нея" Ей тия индианци много умни бе, също като наште ИНДИЯнци! хахаха
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези индианци представляват по-малко от 0.5% от населението на Бразилия, но според екоталибаните само тяхната гледна точка е важна, защото така им изнася, защото само така ще напълнят джобовете.
29
1
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Само дето твоето добро е зло за 99% от хората.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екоатастрофи, Амазона,климатични проени,мръсен въздх, глобално затопляне и при всички става думаза пари. Държавите и наодите ще трябва да вадят кинтиида плащат, далавери замлрди,а ХААРПА и дървосекачите бачкат на макс. Защо НАПРИМЕР БГ ПРАВИТЕЛСТВО РАЗРЕШАВА НА КОВАЧКИ И ДР. ДА ГОРИ *** НА ИТАЛИЯ ИДА МЪРСИ ВЪЗДУХА НА БГ,А ЕС ДА НИ СЪДИ ЗА МРЪСЕН ВЪЗДУХ,И БГ НАРОД ДА ПЛАЩА И БОЛЕДУВА ,А КОВАЧКИ ДА ПЕЧЕЛИ?
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато падне последната мъртва птица и изплува последната мъртва риба хората ще РАЗБЕРАТ че парите не се ядат !
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възстановява се със сигурност само злото. Доброто и градивнототрябва да движи света напред. Отдавна не е така.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че гората и природата не умират сами - убиват ги! Убиват и хората - по всякакъв начин.И има Бог!?И някой вярва, че има справедливост!?Всичко лошо, което преживяваме, се дължи на богатите ненаситни злодеи, защо ще страдат тези, които знаят, че има по-ценно от парите в живота им, а и то вече им е отнето?Кои ни пробутват религиите ? Същите, които живеят само от това, че са безбожници и циници!Не може Дикаприо да дава 6 милиона и 7 най-развити страни - 20 милиона!И защо? За панахида.
24
13
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Пак ли секта проповоди? Зелената секта ще ни избави от собствената ни лакомия, арогантност и невежество, типично. Иронията е че вие сте лакоми, арогантни и невежи, смятате че сте в пълното си право да съсипвате живота на хората, смятате се за много велики, смятате че само вашето мнение е меродавно, а онези неверниците трябва да се наказват, цензурират, унищожат и т.н. за не пречат - това сте вие зо.мбита.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69За жалост цялата истерия е за пари и власт, за едни субсидии, дарения, промиване на мозъци, които след това ще ти служат безропотно, ако ще да им заповядаш да скочат от покрива, за да спасели планетата.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 19Като за начало със себе си и най-вече от собствената си лакомия, арогантност и невежество.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах един клип:*** с резачка реже огромно дърво и от разреза тече вода, ама много вода.Оня реже и се хили като варена глава.Толкова е глупав, че не се сеща, че максимум след 20 години ще реве.
20
18
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
И с какво точно е заплашен човешкия вид екоталибане? Само секта клетви, заплахи, апокалипсиси и т.н. простотии бълвате всеки ден. Хората може и да измрат някой ден, но климатичните промени, няма да са причина за което. Нито ще се задушим, нито ще се изпържим, ще продължим да живеем, може би малко по-различно, но ще се адаптираме бързо, нищо страшно. Ледената епоха е била много пъти по-смъртосна, но сме преодолее, дори с елементарнте си технологии.
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Тя Земята е преживяла какво ли не, така че на нея и е все едно. Хората ще измрат. От друга страна, като измрем, друг по-разумен вид ще стане господстващ. И Земята ще си продължи - със или без нас.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами кръговрат:умира гората, измират хората и Земята се възстановява.
17
1
 
4
 
! Отговори
fact преди 4 години
грето, гретооооо..............

Спонсорирани публикации