Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ

Изпъкват различията в отношението към личности, замесени в скандали
29 авг 2019 07:10, Елка Василева
85
Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ
Пласидо Доминго. Снимка: БТА

Овации в Европа, отменени участия в САЩ - обвиненията в сексуален тормоз срещу знаменития испански тенор Пласидо Доминго за пореден път подчертаха различията от двете страни на Атлантика, свързани с отношението към личности от света на културата, които са замесени в скандали, пише Франс прес.

78-годишният Пласидо Доминго, който днес трябва да има участие в Сегед, беше обвинен от няколко жени в неуместни жестове и насилствени целувки, датиращи отпреди години. В неделя, при първото си излизане на сцена след публикуването на тези обвинения, той беше аплодиран на фестивала в Залцбург.

В САЩ стана точно обратното, филаделфийският оркестър и операта в Сан Франциско отмениха спектакли, след като тези обвинения станаха публични.

В Европа компаниите предпочетоха да изчакат, а някои дори му изразяват подкрепата си. И докато няколко американски артисти публично осъдиха предполагаемите деяния, европейски певци застанаха в негова защита.

Мецосопраното Мария Хосе Суарес, която на няколко пъти е имала участие заедно с Пласидо Доминго, например, каза, че виждала жени "да тичат след него".

Още по темата

"Това, което съм виждала, е добър човек, мъж, който обича жените, точно както аз обичам мъжете, и в това няма проблем", заяви тя по испанско радио.

Този разнобой в реакциите съживява отколешния дебат за начина, по който обществото трябва да продължи или да престане да величае работата на хора, обвинени в укорими деяния.

"Просто ужасно"

Кинорежисьорът Роман Полански е може би най-известната личност от културния свят, която беше приета в Европа, въпреки че той беше признат за виновен за изнасилването на непълнолетна в САЩ, които продължават да настояват за екстрадицията му, след като избяга във Франция през 1978 г.
Сега той трябва да представи последния си филм на кинофестивала във Венеция, но все още няма американски разпространител.

За Одре Клине, съоснователка на компанията EROIN, която подкрепя дебютиращи режисьорки, това, че тези личности продължават да бъдат почитани, е "просто ужасно".

Във Франция,заявява тя, тези личности "продължават да издават книги, продължават да бъдат канени в телевизията".

"Лудост е да виждаш това, всички знаят що за хора са", казва за АФП 32-годишната парижанка, която сега живее в Лос Анджелис. "Защо продължават да работят?"

В САЩ последният филм на Уди Алън беше свален от Амазон, след като обвиненията в сексуален тормоз на осиновената му дъщеря Дилън Фароу, които той отрича, отново ставаха обект на широко медийно отразяване. Пълнометражният филм може и никога да не бъде прожектиран в САЩ, но започва да излиза на екран в Европа.

"Европейско усещане за нещата"

Десетилетия наред защитниците на влиятелни мъже, обвинени в сексуално насилие, размахваха клишето за американския "пуританизъм".

Доводът се появи отново след създаването на движението #MeToo (#АзСъщо) през 2017 г., последвало сгромолясването на продуцента Харви Уайнстийн.

Катрин Деньов подписа заедно с още стотина жени отворено писмо, защитаващо свободата на мъжете "да задирят" жените, смятайки това за "незаменимо за сексуалната свобода".

Американската актриса Анджелика Хюстън, която е играла в няколко филма на Уди Алън и е била на вечерното празненство, когато Полански извършва престъплението през 1977 г., твърди, че така са стояли нещата по онова време.

"Това е нещо, която можеше да се случи 10 години по-рано в Англия, Франция, Италия или Португалия и никой не би чул за това. Така обичат да прекарват времето си тези хора", каза тя за списание "Ню Йорк".

"Във Франция се развиваше цялото това плейбой движение, когато бях младо момиче", добави 68-годишната днес актриса. "Това беше обичайно за повечето от тези мъже като Роман, които са израснали с европейското усещане за нещата".

За френската историчка Лор Мюра, която миналата година публикува книгата "Сексуална революция? Размишления за след Уайнстийн", "да се тръби на всеослушание, че това е пуританизъм и цензура, представлява мързелив подход".

"Вярвам, че систематичната защита на "великия артист", на неговата чудодейна безнаказаност, е алиби за всичко останало. Зад това има съзнателно желание да не се влиза отново в дебат", каза тя за сайта Медиапарт през 2018 г.

Днес Одре Клине се тревожи, че на хората им е омръзнало от скандалите.

Тя обаче казва, че е оптимистка за бъдещето, защото младите от двете страни на Атлантика растат "с ново образование" по въпросите за равенството между половете.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
психолог преди 4 години
До до психологаФорума не е място за компенсация на образователни дефицити. Не, че нещо, но около 500 знака ограничен текст са крайно недостатъчни за целта. Но, все пак накратко - femina е латинското жена, ултра е представка за степенуване, а изъм е наставка за състояние. Надявам се, че съм Ви бил полезен !
67
0
 
1
 
! Отговори
защо не признаеш че преди 4 години
Тези дами са със завидно кариерно развитие по наследство, от богати родове или партизански внучки.
66
0
 
1
 
! Отговори
до психолога преди 4 години
Дай определение за феминизъм после и за ултрафеминизъм.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С храната май е същото, както обяснява психологът. Колкото по-агресивна реклама на готвене и нови съставки, толкова повече хора се хранят с полуфабрикати и сухоежбина.
64
0
 
7
 
! Отговори
психолог преди 4 години
До до психологаИменно ултрафеминизма насади уродливото разбиране, че една дама трябва да използва сексуални манипулации за да има развитие. Аз, лично познавам няколко дами, които имат завидно кариерно развитие, благодарение единствено на висока професионална компетентност, силно изразено чувство за достойнство и умението да слагат твърда граница между личното и професионалното.
63
6
 
1
 
! Отговори
до психолога преди 4 години
Европейските жени отдавна са се примирили, че трябва да минат през леглото на чичко/детко с влияние и пари, за да се утвърдят като личности и така твойте 30 годишни момченца остават девствени.
62
4
 
0
 
! Отговори
до психолога преди 4 години
За ултрафеминизма и девствените 30 годишни мъже можете да благодарите на "Пласидо Доминго" и неговите връстници.
61
0
 
17
 
! Отговори
психолог преди 4 години
Някои твърдят, че днешния проблем е хомосексуализма. Не, такива хора е имало откакто свят светува. Днешния проблем е асексуалноста. Те е предизвикана от войнстващия ултрафеминизъм от една страна и възможността мъжа да получи "облекчение" пред монитора от друга, без да рискува да се въвлече в неприятности при реално интимно общуване с жена. Нямате си идея колко, реално девствени 30 годишни мъже има !
60
1
 
4
 
! Отговори
бивша учителка преди 4 години
56, присъединявам се към вашия пример. А аз имах ученичка, която в пети клас имаше бюст размер може би Д. Ръст около 1,45. Събираше около себе си всички циг... , личеше и удоволствието да си играе с инстинктите на другия пол. Спомням си датата и на раждане - 24-ти август. По принцип имаше добри интелектуални данни. Не знам какво стана с нея.
59
1
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Не копирай Рейгън. Той за твоите приятелчета го каза.
58
1
 
11
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
в днешния свят в някой части на света да си нормален хетеросексуален мъж е престъпление.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички злини по света идват от Империята на злото-САЩ!
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ го докараха до там, че всеки съди всеки за всичко... нормално е нас да не ни интересува.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това място в сайта можеше да пуснете кратко клипче на млад български оперен певец. Но не би! Безплатно при вас е краденото от други, за всичко друго трябва да ви плащат сигурно. Няма значение каква е "стоката".Изграждането на вкус и на публика, ценители не е бързооборотна далавера.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетете за случая Брет Кавано.
53
1
 
20
 
! Отговори
бг преди 4 години
Всъщност, на сексуален тормоз, както го разбират каките от ми-ту са подложени предимно мъжете. Имах една колежка с пищен бюст, която ходеше с доста недискретно деколте. Умираше си да се надвеси с прелестите си над бюрото на някой притеснителен колега, уж да попита нещо. И онзи, като набере трепетлики, като забърка гипса, зачервен припотен...и после, Тя се оттегля гордо полюшвайки ханш с усмивка ала Мона Лиза...
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвремените леки жени просто немогат да се примирят със себеси и гледат все да се изкарат прелъстени, изнасилени, излъгани и т.н.Най-големите развратнички се винаги се оплакват как ги тормозили мъже с нагонът си.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото както Харви Уайнстийн, така и Кевин Спейси, Кристияно Роналдо и т.н., бяха оправдани от съда, но за сметка на това загубиха работата, престижа и/или спонсорите. Общо взето Me too е една група за рекет, хвърля обвинения, използват се лъжливи доказателства, лъжесвидетели и т.н. Защо обаче никой не прави нищо по въпроса, за да спре тези нагли и безскруполни хора? Отговора е така нареченото женско крило на демократическата партия, която всъщност стой зад Me too.
50
2
 
15
 
! Отговори
10-тата жертва преди 4 години
Да допълня и аз! 1990 година,11:37:44 часа сутринта. Чакам на опашката,където Пласидо раздава целувки,потупване по рамото и уговорка за закуска ... Дойде и моя ред. Странно ме погледна,поотдръпна се назад и каза без да ме докосва: -ЦЕЛУВАМ ВИ РЪКА! Продължи нататък с колежките... За ония деветте не знам,но аз ще го съдя до дупка!Ще ме пренебрегва!Заминавам за Америка, крепостта на извратените и сектите и мисля да се хвърля на някой по-известен на 20 сантиметра...пищейки!
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типичен пример за радикален феминизъм! Можем ли да съдим човек за "неуместни жестове и насилствени целувки" според някой си, сетил колко е дълбоко е наранен след години!? По-същата логика можем да хвърлим в затвора 90% от бабите извършващи несилствени целувки спрямо внуците си. Голямата опастност идва от онова "ново образование", относно безумното, невъзможно за изпълнение полово равенство - това е едно голямо секта промиване на мозъци, което ще има много тежки последици за цялото общество.

Спонсорирани публикации