Джакарта няма да е столица на Индонезия. Но и други градове потъват...

Зад проблема се крият климатичните промени и източването на подпочвени води
30 авг 2019 18:15, Нели Христова
16
Джакарта няма да е столица на Индонезия. Но и други градове потъват...
Снимки: Reuters

Индонезия обяви, че ще премести столицата си, а причината е не защото е омръзнала на индонезийците и искат нещо ново, а защото тя бързо потъва във водите на Яванско море.  Всъщност, Джакарта е един от най-бързо потъващите градове в света. Но за жалост не е единственият, който има този проблем.

Заради масовото извличане на подземни води, Хюстън също потъва. Части от окръг Харис в щата Тексас, където се намира Хюстън, вече са се свлекли с 3 метра от 20-те години насам. Някои от местата потъват с 5 сантиметра всяка година, но това число бързо може да се увеличи.

През 1975 година бе направен опит да се прокара закон, с който да се регулира добиването на подпочвени води, но той бе бързо отхвърлен.

Лагос е един от най-населените градове в Африка. Той се разпростира както на крайбрежието, така и на няколко близки острова. Но географията на населеното място го прави лесно за наводняване, а част от брега вече е погълнат от морето. След като нивото на Световния океан се надига заради глобалното затопляне, Лагос е изправен пред сериозна опасност.

От изследванията през 2012 година става ясно, че крайбрежието на Нигерия е толкова ниско, че повдигане на Световния океан само с 1-3 метра ще има „катастрофални последици върху хората в региона“. А проучване от последните години показва, че нивото на водата ще се покачи точно с два метра до края на този век.

До 1930 година само 1/3 от Ню Орлианс се намира под морското равнище. Когато Катрина опустоши града през 2005 г., този процент се увеличи.

Ню Орлианс е построен върху рохка почва и е разположен прекалено близо до брега. Това го прави изключително уязвим при покачване на морското равнище. Също така изследвания показват, че той също потъва с 1 сантиметър на година.

През 2016 г. стана ясно, че Пекин също потъва с около 10 сантиметра на година. Причината е подобна като в Джакарта и Хюстън – източване на подпочвени води.

Пекин, който също се намира на крайбрежие, разчита главно на подземните водни източници, за да снабдява жителите на града си с чиста вода.

Вашингтон е един от най-важните градове в САЩ... и също потъва.

В следващите 100 години столицата на Америка ще се свлече с 15 сантиметра. Но това не се дължи нито на глобалното затопляне, нито на човешката дейност, а на ледник останал от последната Ледена епоха. Той се разтапя преди хиляди години, а потъването на земята продължава и до днес. Процесът е дълъг и може да продължи още няколко хиляди години.

Но нивото на морското равнище в залива Чесапийк, където се е намирал ледника, се покачва, което може да усложни ситуацията повече.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Сандокан преди 2 години
А сф, кога? Градът е потънал в простотия, корупция и чалга, ако не преместят столицата на друго място, скоро ще завлече цялата страна.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател"Научих нещо ново! Пекин е на крайбрежие!"Ами то ако се сбъднат всичките прогнози за покачване на морското ниво, и Пловдив ще е на крайбрежие.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София къде е в тази класация. то си е всеобща истина, че на определена площ може да има определен брой хора, но се строи безразборно, без план и визия
11
2
 
5
 
! Отговори
КАРА-ЯНЧЕВА преди 2 години
АБЕ ТОЯ ПЕКИН НЕ БЕШЕ ЛИ ВЪВ ВИЕТНАМ ?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пекин гледам е с надм. височина 40 м и е около няква река Хай, която нищо чудно да е на морското равнище. Така че явно това наричат "крайбрежие".
9
4
 
7
 
! Отговори
Православен патриот преди 2 години
Да сте чули да потъват градове в Русия ? Няма и да чуете. Защо на Властелина на Света се подчинява дори природата.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столицата на Америка??? На "вчера-деге" трябва да им дадат почетен ключ от Вашингтон за такова вишочайше охарактеризиране.
7
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
"Пекин, който също се намира на крайбрежие, разчита главно на подземните водни източници, за да снабдява жителите на града си с чиста вода."Дообре! Научих нещо ново! Пекин е на крайбрежие!
6
1
 
12
 
! Отговори
men преди 2 години
за парите дето ние копуваме четири хамерикански хвърчила онези правят нова столица. не им пейте на гробовете още. над 200 милиона са. нефт колкото искаш. в джакарта само небостъргачи. бали и срещу слънчака да бега пак не моем го стигнем.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНа теб всеки ден ти казват, че си си загубил ума, но пак забравяш...
4
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимен 2 най-вероятно е читател на москалската преса. Там все още не са споделили, че Русия загуби Студената Война, де факто живеят в 1950г.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Аха. И корабите през Босфора прескачат по стъпалата така ли ? Или вървят по нанадолнището ? Черно море не е затворен воден басейн като езерото Титикака.
2
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1Много просто Черно море е над нивото на световния океан факт.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения ми въпрос : след като нивото на световния окен се е покачило защо няма потъващи градове у нас по крайбрежието ?