Феноменално! Световният рекорд на Стефка Костадинова недостижим вече 32 г.!

Тя скочи 209 сантиметра на световното първенство в Рим през 1987 г.
Обновена: 30 авг 2019 07:59 | 30 авг 2019 07:10, Елка Василева
113

Снимка: БОК

На 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина от 209 см, който и до ден-днешен не е подобрен.

"Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България", казва Стефка Костадинова.

"За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт", казва тя по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

"32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък", заяви Стефка Костадинова.

По време на шампионата на планетата в Рим през 1987 г. българката прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Да, наистина е в отлично здраве, само дето всяка вечер шмърка бело на оргиите на вилата й в Коматево.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче сега е председател на БОК, на мястото на покойния Иван Славков Батето и уреди синчето си на топла синекурна длъжност с тлъста заплата. Без конкурс естествено.Нали са от ГЕРБ. Нищо че тогава беше от БКП. Сега така е модерно, а и ГЕРБ дава паричките.
47
1
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Прав сте, но нима това е оправдание, целта оправдава средствата може би? Само безморалните хора действат така.
46
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Костадинова е в отлично здраве на 54 години-нещо немислимо за употребяващите системно допинг.Доста даже умират преди тая възраст.Колкото до зобта-най-добрата беше на ГДР,а после специалистите ги прибраха в САЩ(като Вернер фон Браун),хи-хи.Впрочем защо гедерманка не успя да скочи тая височина,след като бяха номер 1????
45
2
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
А как да се конкурираш с други 20 скакалци, всичките усвоили постиженията на химията.
44
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Истината ражда ненавист, а подлизурството приятели.
43
3
 
10
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ДА, ДОПИНГ имаше има и ще има! Въпросът е-Когато в кариерата си си направил 197 успешни скока над 2 метра, как нито веднъж не са те хванали с допинг?Много световни звезди внезапно се отказваха от активна състезателна дейност, след като постигаха рекорд или олимпийски медал. Защо ли?Защото се стахуваха, че ще ги хванат с допинг и ще им отнемат рекордите и медалите.Но Стефка скачаше 197 пъти над 2-та метра ине се отказваше!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тогава имаше допинг-контрол, но не можеха да хванат много от съставките.Спомням си че преди десетина години имаше кампания за отнемане на световния рекорд на Стефка Костадинова поради употреба на забранени химикали.В крайна сметка след няколко съдебни дела, световната федерация ИААФ реши да й го остави.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че след промените стана лице на Мутрите от ВИС-2.И след като прекрати активната си спортна дейност, много бързо се ошлайфа в краденето на милиони от Федерацията, която оглавява вече четвърт век.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко от драскачите тук помнят Валентин Христов, щангиста който чупеше рекорди през 70-те години? През 76 г. го уличиха в употребата на допинг и го съсипаха, а основния виновник беше така тачения у нас Иван Абаджиев. Какво общо има почитането на мошеници и патриотизма. Костадинова не прави изключение. Или ще кажете, че и Майкъл Фелпс е чист като сълза?
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки знае, че голяма заслуга за рекорда на така наречената Стефка има и химико-фармацевтичния отдел към БАН. Тогава там работеха едни от най-големите специалисти.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спортове като нейния изискват много техника, която се изгражда с години. Това за химията го знаем. Просто едни се раждат с талант, но да развиеш потенциала си през годините е нещо в което малко успяват. Тя просто беше много по-добра от другите и затова остава в историята на спорта.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен40Погледни Стефка как изглежда и после Серина Уилямс и после плямпай.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, по времето на соца какъв допинг имаше.Това сега нищо не е.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвм , че има изверги, който да пишат измислици и откровени простащини за една от на-големите звезди на България.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стефка е гордост за България. Пазарува си от кварталния магазин също като мен. Който си позволява да я плюе и измисля конспирации е обикновен безродник. Срам, как може да има такива долни твари.
33
3
 
11
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ЛЮБОПИТЕН ФАКТ!Бях на състезание в София, когато Стефка подобри световния рекорд , като скочи 208 см. Любопитното е, че съдията на високия скок, след рекорда си призна, че е поставил летвата на 208,5 см, т.е. половин сантиметър по -високо от необходимото.Ей така, за всеки случай- оправда се той пред журналистите- Нали знаете, че след поставянето на световен рекорд, комисия прави ново измерване на височената. Щяхте да ме "разкостите", ако бяха открили някой милиметър по-малко от 208 см!
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стефка е звезда от световна величина. Ако има българин който не се гордее с нея, то само показва колко много е *** мат'ряла.
31
5
 
24
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Истината е , че тогава имахме и спортисти и медици и армия и закони ! Сега имаме ояли се прасенца , които няма кой да колне ! И не съм нито комунист нито съм помирисвал бело , нито съм хейтър , просто съм обективен ! Явно идват избори и Буда ги е пуснал троловете даже и под статии за Стефка да цапат !
30
5
 
23
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ССДОПИНГ КОНТРОЛ имаше и тогава! Друг е въпросът, че контролът не беше на сегашното ниво.Преди Стефка, друга българка подобри световния рекорд. Това беше Людмила Жечева- Андонова, която скочи 207 см. Скоро след това я хванаха с допинг и я наказаха за 2 години.Стефка скочи 208 см в София. Аз бях на стадиона, когато го направи!На световното в Рим 1987 г. тя скочи 209 см. Мислиш ли, че на световно първенство е минала без допинг контрол, който е задължителен при рекорд?

Спонсорирани публикации