Феноменално! Световният рекорд на Стефка Костадинова недостижим вече 32 г.!

Тя скочи 209 сантиметра на световното първенство в Рим през 1987 г.
Обновена: 30 авг 2019 07:59 | 30 авг 2019 07:10, Елка Василева
113

Снимка: БОК

На 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина от 209 см, който и до ден-днешен не е подобрен.

"Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България", казва Стефка Костадинова.

"За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт", казва тя по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

"32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък", заяви Стефка Костадинова.

По време на шампионата на планетата в Рим през 1987 г. българката прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Америко Веспучи преди 4 години
След работа в Щатите ходили на фитнес...пич,ти луд ли си?След работа се ходи за пуканки и чипс,а после на дивана за шоуто на американския модел Ким Кардашиян.А Тя не излиза от фитнеса,защото трябва да разширяват вратата.
88
0
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
А турския рекорд в прескок на коза никой не може да подобри.
87
1
 
3
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 4 години
Колега моля ти се хахахахах в САЩ вече нямало дебели хора?????Хахахах ох умори ме. НЯМА СЛАБИ .*** на Санта Моника или на Венис бийч да видиш какви тюлени има.Не се излагай, по офисите е пълно с хипопотами и причината е толерантността. Не можеш копче да кажеш на муфлоните , веднага ше те обвинят в ерес. Света стана ужасно място.
86
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега нашите деца станаха като западняците-тлъсти и обездвижени.--------На Запад да се тренира е мания.В Мадрид вечер парка е пълен с тичащи.В Щатите след работа всички са на фитнес.Практически няма дебели хора.Дебели са само най-бедните, защото живеят от помощи и не правят нищо. По фирмите ако не подържаш форма, си аут. Рисков работник, който може да почне да взима болнични.
85
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Май си пропуснал няколко години?Никрейк подобри рекорда на 400 м още 2016 г
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори в шахмата взимат допинг!!! Няма професионален спорт, който да не ползва допинг. Няма!!!
83
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма всички български деца спортуваха в училищата,отделно всички тренираха някакъв спорт.От малки развиваха физиката си и си създаваха двигателни навици.Спортът беше абсолютно безплатен,държавата се грижеше.Затова имахме велики спортисти които разнасяха славата на България.Сега нашите деца станаха като западняците-тлъсти и обездвижени.От такива деца спортисти и войници не стават.Социализмът създаваше хора и личности,покоряващи върхове
82
11
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
32 години кръгла годишнина ли е ,всяка година ли ще ни натрапвате този допингиран пъпеш,спрете се малко бе журни дъно копане по добре я вижте какво прави или неправи в БОК другото е ***.илщи.на!?Един златен медал нямаме при тая пъпешовидната,защо!?
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно са и казали да скача по- полека, че с тия медикаменти е щяла скочи 3 метра ако се напъне.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83 КОСДнес каквито химия има за зобане,в 1987 дори не са мечтали за това. И тогава и сега всички спортисти са на яки химии. Така че този рекорд не е само до медикаменти,трябват си и тренировки.
79
4
 
6
 
! Отговори
БОК-ДС преди 4 години
Според Шесто управление докторът на отбора още далеч преди световното първенство не е бил съгласен с това е отказал да подпише протокола за използването на забранени стимуланти. Ангел Солаков, бивш министър на вътрешните работи, който след отстраняването му от поста през 1971 г., е назначен за зам.-председател на Българския олимпийски комитет, а през 80-те години е председател на федерацията по кану-каяк, както и треньора на отбора обаче са заявили, че стимулантите ще се взимат от състезателите на тяхна отговорност.Увереността им, че няма да бъдат хванати се аргументирала от твърдението
78
5
 
5
 
! Отговори
KOC преди 4 години
колко е зобала днес не може да се зоба
77
4
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Сега се вижда колко ни е бил велик спорта. Кръгла нула и много, ама много спортисти хванати с допинг.
76
4
 
4
 
! Отговори
ззз преди 4 години
... за справка ако не си "асматик" във хАмерика не ти позволяват да се състезаваш. :)Вижте процента на "асматиците" в US отборите и сами си правете изодите!А за по-екзотичните "болести" изобщо няма да коментирам.Естествено това не е само при US , но при тях е просто нагло и обидно!
75
3
 
15
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Познавах полу-професионален БГ лекоатлет. По думите му допинга се ползва повсеместно и нито един рекорд не е "чист". И големите сили в спорта са големи защото дават милиарди (буквално) за нови допинги и за контрол на "комисията".Но САМО с допинг- НЕ СТАВА!Иска се и зверски тренировки. А пък където техниката и таланта са основни, то допинга малко помага - освен да те успокои и концентрира - друго - НЕ.Това важи на 100% и за скок на височина и за това и толкова години никакъв ДОПИНГ не помага!
74
2
 
3
 
! Отговори
черния преди 4 години
Карл Луис,що не се пробва тогава,имаше дисциплина многобой,може би щеше да спечели
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Velika!
72
4
 
12
 
! Отговори
Атл преди 4 години
Химия винаги е имало и ще има, с тази разлика, че сега е много по качествена и трудноокриваема
71
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички знаем че беше с допинг, но рекордът си е рекорд, все пак.
70
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Честито и да почерпи!

Спонсорирани публикации