Музиката, която се превръща в оръжие – с песни на Бритни срещу пирати!

Как бизнесът използва звуците, за да гони млади и агресивни посетители...
31 авг 2019 22:17, Нели Христова
23
Музиката, която се превръща в оръжие – с песни на Бритни срещу пирати!
Снимка: Pixabay

Това е често срещано явление - вървиш си по скъпарска улица в Палм Бийч, Флорида, слънцето вече е залязло и не е толкова горещо. Но отдалеч се чува досаден звук - плейлиста от досадни детски песнички, включително и Baby Shark, звучат от тонколоните на Waterfront Lake Pavilion - място за събития, чието наемане струва между 250 и 500 долара на час. Целта на досадните песнички е ясна - собствениците на луксозната зала не искат бездомници да спят в близост около нея.

Според Катлийн Уолтър, говорител на града, музиката има за цел да "обезкуражи хората да се събират около сградата" и да ги "насърчи да търсят по-подходящо и безопасно място" за подслон.

"Враждебната архитектура" ни е добре позната по цял свят. Наклонени пейки, неравномерни настилки и дори метални шипове гонят онези, към които животът не е бил толкова благосклонен. Дълго време този подход повдига и моралните въпроси - не е ли дискриминация това? Хуманно ли е въобще? Въпреки че музиката от десетилетия се използва, за да се влияе на държанието на хората, то този агресивен начин на употребва навлиза едва в последните години.

Нека вземем за пример класическата музика - тя от десетилетия се използва за ограничаване на агресивно поведение. За пръв път през 1985 година магазините 7-Eleven започват да пускат Моцарт и Бетовен на паркингите си, за да разпръскват тълпите от тийнейджъри, които са дошли да вършат неразбории. През 2005 година лондонското метро също започва да пуска класики, осъзнавайки, че по-този начин нервните словесни нападки и физически спречквания между бързащите граждани намаляват с 33%.

Всеки сам може да усети как музиката влияе на настроението му. В основата на всичко стои хормонът на щастието допамин, който се произвежда докато слушаме музика и ни кара да се чувстваме по-добре. Но повечето тийнейджъри мразят класическа музика. Така че, би трябвало, тя да има обратен ефект върху тях.  

Други музикални жанрове също имат подобен ефект. Британските военноморски сили някога са използвали песни на Бритни Спиърс, за да отблъснат пиратски кораби край източното крайбрежие на Африка. А през 2018 година, германските железнии Deutsche Bahn заявиха, че ще започнат да пускат атонална музика, за да гонят наркоманите от гарите си. Много протести и недоволството на гражданите обаче спряха този проект.

Музиката може да промени преспективата ни, да ни накара да виждаме различни места по съвсем друг начин. За това има цял бизнес ориентиран към това, каква музика да се пуска в обществени сгради като хотели, молове и летища.

Има някои устройства, които са доста по-крайни.

Така нареченият "Комар" излъчва високочестотни звуци с големина 17.4 kHz, които трудно могат да бъдат чути от хората над 25 години. Това е защото с възрастта, хората губят чувствителността си към високочестотните звуци. Така, "Комарът" се използва от места, които искат да прогонят главно млади хора. В повечето случаи, те не издържат дълго, тъй като звукът, който устройството издава е като дращене на нокти върху дъска.

По данни на компанията, произвела това устройство за мъчение на млади хора, в САЩ, Великобритания и Швеция са продадени около 40 хил. машинки, като продажбите са скочили през последните години, тъй като все повече магазини и бизнесцентрове искат да държат младите далеч от имотите си. Цената му е висока - между 600 и 700 долара, за да е трудно за обикновените хора да го купуват.

Може и да сте на 25 и да не чувате "Комара", това не означава, че той няма да ви разболее.

Звуците могат да бъдат пагубни за хората. През 1940 година, хората започват да се оплакват от ултразвукова болест, която върви с главоболие, прекомерна умора и раздразнителност. Виновник за това са звуците с честота по-висока от 20kHz а за младите - до 28kHz. Според експертите, ако можеш да ги чуеш, няма как да не ти навредят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгата ликвидира соцкултурата и естрадата....В интерес на истината чалгата идва точно от социализма, по-точно от сватбарско-ресторантските ромски оркестри. Друга част от ранната чалга през 90-те пък имаше силно влияние от естрадата.
16
1
 
2
 
! Отговори
глас от тоалетната преди 4 години
Пък да знаете в тоалетната на парламентарната какви звуци има..
15
0
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Пускаш чалга на паркинг - хубавите хора се разбягват псувайки, чалгарите се сбират, кой с голф, кой с бмв... Сваляш предпазителя и... Поколенията ще са ти благодарни
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
17.4 kHz е Честота на звука, а не Големина.
13
4
 
16
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Чалгата успокоява. Като чуеш как развличат гласните: О-о-оби-и-и-ича-а-ам те-е-е, все едно някой размазва големи зелени со-опо-оли-ии по ограда и се упокояваш.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си пусна Йосиф Кобзон *** идват и почват да ме хапят, а след 10 минути вече ги няма. Йосиф Кобзон- руския Райд. Слава России!
11
0
 
18
 
! Отговори
Антидебилист преди 4 години
И при нас се наблюдава същото. Чалгата не само е оръжие, ами дори може да се каже, че е зараза, която опростачава българското население. Направо ти разказва играта в културен и умствен план. Това нещо може да помогне за затриването на цели нации, каквото се случва при нас и в момента.
10
2
 
13
 
! Отговори
Hkh преди 4 години
Басu статията, 5 различни теми в едно, нищо не разбрах...а къв е смисълът ? 100% е copy/paste
9
1
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Има някакви предположения че бебетата до 3 ...4... месеца реагират на 20 килохерца.
8
0
 
13
 
! Отговори
Втрещен преди 4 години
"Виновник за това са звуците с честота по-висока от 20kHz а за младите - до 28kHz. " ?!?!?! Ами, имам предложение. Ако ми покажете живо човешко същество което да чуе 20 килохерца синус звук, без значение от звуковото налягане - аз ще ви даря годишната си заплата. Около 20 000 лева. А ако някой чуе 28 килихерца, заклевам се да му даря заплатата си до края на живота си!
7
0
 
11
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Големина честота - журналята.Образовайте се малко.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Първата война в Ирак пускаха Slayer от хеликоптерите арабите направо полудяваха"Сега арабите подлудяват западналите с ориенталски ритми.
5
1
 
10
 
! Отговори
Том Арайа преди 4 години
Първата война в Ирак пускаха Slayer от хеликоптерите арабите направо полудяваха
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгата ще ги уврежда умствено, инъче също ще върши работа. Но е твърде грубо. В Територията има обратен ефект, събира тълпи от ***
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгата убива мозъчни клетки!
2
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгата ликвидира соцкултурата и естрадата. Естрадата е няколко пъти по-пошла от чалгата.
1
3
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
СЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА Е МУЗИКА ЗА ЕСТЕТИ

Спонсорирани публикации