Велун – градът, в който започна Втората световна война

91-годишната Зофя си спомня: Тичах боса през града
1 сеп 2019 10:00, Нели Христова
40
Велун – градът, в който започна Втората световна война
Снимка: Flickr

В 4:40 сутринта пада първата бомба в Велун. Започва Втората световна война.

Днес, Велун иска да бъде символ на помирението и да напомня за страданията на мирните граждани по време на войната, пишат от БТА. За първи път, президента на Полша, както и този на Германия отбелязоха заедно годишнината от началото на кървавото събитие в града. Франк-Валтер Щайнмайер поиска и прошка от Полша.

"Наистина се радвам, че президентите решиха да дойдат във Велун да изразят почитта си към цивилните жертви във Втората световна война", казва пред ДПА кметът Павел Окраса.

Полските възпоменателни прояви за Втората световна война обикновено се състоят във Вестерплате, където полски гарнизон е атакуван от германските войски рано на 1 септември 1939 г. Години наред полуостров Вестерплате беше смятан за мястото, където започва войната, но в последните години историците изтъкват, че нападението над Велун е било извършено няколко минути по-рано.

"Няма значение къде е бил даден първият изстрел. Има два различни символа на Втората световна война. Вестерплате е символ на невероятната храброст на полския войник, а Велун - символ на цивилните жертви", казва Окраса. "Цивилните са тези, които страдат най-много през Втората световна война - не само поляци, но и евреи и много други народи. Искаме да покажем това измерение на войната: каква разруха е причинила тя на семействата, градовете, архитектурата", допълва той.

При нападението преди 80 години градът не е имал укрепления, военна промишленост или противовъздушна отбрана. Около 75 процента от градския център е бил разрушен. Първите бомби били хвърлени над градската болница, чийто покрив бил обозначен с огромен червен кръст.

Смята се, че при бомбардировката са загинали около 1200 души. "Днес бихме нарекли това терористичен акт", казва Окраса.

Една от преживелите бомбардировката е Зофя Бурхачинска, която днес е на 91 години. Тя избягала от града боса и по нощница, след като бомба поразила сградата, в която живеела. Бурхачинска се върнала в града през 1945 г., но за нея той вече бил неузнаваем. "Баща ми трябваше да ми покаже пътя до училището - това беше съвсем друг град. Там, където преди имаше къщи, сега имаше само отломки", разказва тя.

През следващите десетилетия Велун успява да възкръсне от пепелта и се надява да се превърне в символ на помирението и напомняне какъв ужас за цивилното население са войните. "Искаме да представим тези идеи на света", казва Окраса.

Кметът се надява също Велун да стане и друг символ - на полско-германското съгласие, заедно с други три следвоенни жеста: писмо от 1965 г. от полски до германски епископи, в което те "прощават и искат прошка"; почитта към жертвите при въстанието във Варшавското гето, засвидетелствана през 1970 г. от канцлера Вили Бранд, и жеста на помирение между канцлера Хелмут Кол и премиера Тадеуш Мазовецки през 1989 г.

Градът дава своя принос в поддържането на добри отношения с германските си съседи. Кметът описва отношенията на Велун с партньорските градове Остербург в провинция Саксония-Анхалт и Аделебсен в Долна Саксония като "прекрасни".

"Мога съвсем честно и убедено да кажа, че можем да служим за пример за добри полско-германски отношения на местно равнище", казва Окраса. Кметът се гордее с постигнатото от града след смяната на режима през 1989 г. "Тук имаме силен икономически център, много активни предприемачи, които по свой начин връщат дължимото на предишните поколения", отбелязва той.

Колкото до военните репарации, кметът оставя този въпрос на полската дипломация.

"Ние градим добри отношения с партньорските си градове в Германия и искаме те да останат такива. Не бихме желали репарациите да станат причина за влошаването им" подчертава Окраса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Трябва ли да напомням че поляците организират първия холкост. Веднага след ПСВ те се заемат да избиват евреи ,украинци и германци .На 92 % от германците е отнета собствеността и са настанени поляци много германци са избити . Да не говорим за евреите и украинците избити от поляците .Поляците първи започват коленията ,а журналистиката изкарва виновни Хитлер ,Сталин и бандеровците .Ама не те започват касапницата. Те само отговарят на насилието с насилие.Като те избиват ти няма да седиш и да гледаш
33
0
 
6
 
! Отговори
ист преди 4 години
до татар писарЗнаеш азбуката но не знаеш историята.Гърци не са чукали славянки, а може би обратното. През ВСВ в Гърция не достига храната. Гръцки жени от западните балкани са ходили при българските помаци за хляб че децата им умират от глад. Легенда е че са се чукали за храна, но знам че помаците са достоен народ, и не биха си позволили да се възползват от глада на хората.
32
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 4 години
що не питат немците в Източна Германия колко от тях живеят в момента с убеждението, че са "прогонено население"?
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Татар писар 13Вземи си мненийцето, напиши го на парче хартия, свий тази хартия на фунийка и после знаеш къде да пъхнеш въпросната фунийка.За друга цел мнението ти не може да послужи.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Този режим наистина е измъдрен от синовете Израилеви.Друг е въпросът в какви модификации е прилаган тук и там по света.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Това тълкувание, което ти представяш тук, може би също има някакво основание в плановете на определени олигархични кръгове. Но за отделните нации, участвали в тази война, нещата изглеждат съвсем различно.
28
0
 
3
 
! Отговори
вече не е изненада преди 4 години
историята я пишат тия дето са на власт...Обективната истина иска дълго ровене из купища фалш.
27
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Ние градим добри отношения с партньорските си градове в Германия=================================================Значи с германците дето ви съсипаха сте паррртньори, а с руснаците дето ви направиха държавата - врагове?
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30те години Чехия имаше най-мощната военна индустрия. САЩ и Англия и Франция я предоставиха на Германия. Защо?
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак лъжи и манипулациивтората светона започва когато англия и франция подписват мюнхенското споразумение за разрарчатосване на чехословакия и насилствено завземат една част от днешна чехияпри това са в идеални отношения с германцитеслед това германците си превземат полша а руснаците оная част о руската империя която им е отнета след първа световна от поляците и днес тази част е в украйнатова е истината- а *** винаги са били ***
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втората световна война започва с десанта в Нормандия, денят "Д", на 6 юни 1944г когато западните сили се съюзяват за да попречат на победния марш на Червената армия. До преди това войната беше между Германия и Русия, а западните сили финансираха Германия с надеждата Русия да бъде унищожена, а Франция дори предостави доброволно цялата си територия за логистична подкрепа на Германия.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***,предизвикаха ВСВ.Не пуснаха на Хитър Петър гювеч,територийка
22
3
 
14
 
! Отговори
Marin Ruseborn преди 4 години
Kaк може този неграмотен гербаджийски джендер да не знае че най много жертви дадоха руснаците?!?
21
0
 
5
 
! Отговори
Р.Кирильова преди 4 години
Боса по асфалта,минавам
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВасилевНе знаех, че Китай се контролира от евреите които са им измислили комунистическия режим.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистическият режим не е нападал никого.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поляците са избили над 40 хил немци в немските територии които след първата световна война са били дадени на Полша.
17
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втората светояна война започва когато Германия напада Русяия. Нападението на Полша е регионалетн конфрликт, Полша не може да предизвика световна война, никой не се интересува от страна като Полша.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята се фабрикува на който, както му изнася, особено с днешните "евро ценности"
15
0
 
15
 
! Отговори
Първата преди 4 години
Втората световна война се разпалваше на стъпки и 1 септември 1939г. просто е една от поредните стъпки. Началото бе дадено през 1931г. с фалшивата провокация на японците при Мукден,после 1936г. с испанската гражданска война където пряко или косвено бяха замесени Германия,Италия,СССР,САЩ,Франция...Последва през 1937г. агресията на Япония срещу Китай и нахлуванията на японците при Халкин-гол и езерото Хасан. Първата варварска бомбардировка бе извършене от Германия на 26.04.1937г. над гр. Герника.

Спонсорирани публикации