Франческа Ман: Балерината, която на път за газовите камери убива нацисти

Какво прави човек, изправен пред смъртта?
2 сеп 2019 21:35,
30
Франческа Ман: Балерината, която на път за газовите камери убива нацисти
Снимка: Wikipedia

Какво прави човек, изправен пред смъртта? Приема съдбата си или се бори до край? За Франческа Ман, или Франциска Мановна, отговорът е бил ясен, дори и когато балерината е отвеждана към газовите камери в Аушвиц.

Франческа е била красива и талантлива балерина. Пируетите й я отвеждат до върха на престижни състезания, включително това в Брюксел през май 1939 г. Там, на международното танцово състезание, тя печели четвърто място. Редовно танцува в популярно заведение във Варшава. Но всичко това е преди да започне Втората световна война и тя да бъде заловена във варшавското гето.

От там името й бива замесено в така наречената афера "Хотел Полски" - план, според който полски евреи е трябвало да избягат за Южна Америка с фалшиви паспорти, но вместо това се озовават в концентрационен лагер.

Има няколко версии за последните мигове от живота на Франческа на 23 октомври 1943 г. Всички свидетели обаче не са между живите и тази мистерия може би никога няма да бъде разкрита, пише Vice.

Тогава Франческа е на 26 г. и пристига в Аушвиц заедно с 1800 "VIP пленници" от лагера Берген-Белзен в Германия. Всичките тези "VIP пленници" са били излъгани, че ще бъдат разменени за пленени германци.

Нацистите им обещали, че Аушвиц е просто спирка по пътя към Швейцария. Но не след дълго жените установили, че ги водят към газовите камери.

Според една от версиите за случилото се, Франческа се е съблякла бавно пред нацистките гардове и се е възползвала от моментното им объркване, за да ги обезоръжи. Свалила едната си обувка и я хвърлила с все сила по единия войник, който започнал да кърви. Тя скочила върху него, взела оръжието му и го застреляла, а други двама войници били ранени при стрелбата.

Друга версия пък разказва, че нацистки офицер накарал Франческа да се съблече. Когато тя отказала да свали бельото си той започнал да й крещи. В отговор тя свалила сутиена си, хвърлила го в лицето му и скочила върху него. В хаоса, Франческа се докопала до оръжието му и го застреляла.

Другите жени, които също очаквали смъртта си също нападнали войниците от SS.

Според една от версиите, командирът на лагера Рудолф Хьос дори бил извикан на мястото.

Във всички случаи обаче съдбата на Франческа и останалите е ясна: Те или са били застреляни на място, или вкарани в газовата камера.

Нацисткият войник, който е загинал от ръцете на пленничката си, е Йозеф Шилингер - касапин в цивилния живот, който е влязъл в SS през 1939 г. и бил разпределен в Аушвиц. Там бил начело на мъжката кухня в Биркенау, а по-късно съблюдавал пристигащите евреи в лагера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предполагам че нацистите са загинали от изтощение и загуба на телесни течности.
20
2
 
11
 
! Отговори
Виктор Кордон преди 4 години
Интересно, щом като балерината със специални умения и останалите жени уж били убити все пак, то кой е разказал чудната история? Може би лошите нацисти са се хвалели, че са били надвити от една балерина и няколко жени? Неведоми са пътищата еврейски!
19
1
 
12
 
! Отговори
Виктор Кордон преди 4 години
Тази плитка и глупава лъжа, родена от болни мозъци, показва колко инфантилни са съвременните общества, щом като я публикуват в официални медии и има индивиди, които й вярват.
18
2
 
2
 
! Отговори
Антон преди 4 години
"...а по-късно съблюдавал пристигащите евреи..."И как по-точно се "съблюдават"!?Прилича ми на превод с гугъл и на незнание на Българският език.
17
3
 
10
 
! Отговори
холокост преди 4 години
Евреите действат като Гьобелс-"Повтори една лъжа 1,000 пъти,и тя става истина!"
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полски измишльотини, това са сюжети от филм.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, балерините са опасни, имат страхотни крака. Една беше ритнала крадец, влязъл с взлом да краде, и той умрял.
14
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците и евреите освободиха европа, СССР и Африка от нацистите! Вечна слава на САЩ и Исраел!
13
6
 
33
 
! Отговори
Кеймбридж АНАЛитика преди 4 години
Пропагандата се е пооляла в напъните да изкара немските войници пълни оли.гофрени които с лекота биват убивани от голи жени с обувки с токчета. Представете си тогава какви са били противниците им от останалите европейски държави които Вермахтът прегази за две седмици.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересен материал. Заинтригува ме и прочетох допълнителна информация по нета. Забележителна жена в страшно време
11
7
 
18
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Тази е била агент под прикритие, учила бойни изкуства в Шаолин! По- голяма приказка за наивници не бях чел. Интересно, до кога ще ни занимават с измисленият Холокост? Напишете как юдеите са завладели насилствено земята на палестинците и си създали своя страна. Интересно, защо чак 48 год създават държава? Защо 36 год, всички страни, до които се допитал мустакатият Адолф, отказват да приемат юдеите, които трябвало да напуснат Германия? С това се показва, че те не да били обичани от никой!!!
10
1
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Според едната версия така ,според другата онака ,ама има и трета ,дето хич не е версия ,а истина Фраческа става любовница на коменданта на лагера и после като наближават руснаците, а германските да бягат и настъпва безвластие ,другите лагернички я пребиват и не само нея ,а и доста други за които се е смятало ,че са сътрудничали с ръководството на лагера
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Свалила едната си обувка и я хвърлила с все сила по единия войник, който започнал да кърви. Тя скочила върху него, взела оръжието му и го застреляла, а други двама войници били ранени при стрелбата."Ъхъ, след това метнала граната и убила цял гарнизон. Нацисткия командир обаче метнал ботуша си по нея и миризмата му я убила на място. След това метнал втория си ботуш и обгазил пленниците.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8. Сигурно не вярваш.Че през комунизма ходехме в казарма? Ама беше истина! И сме и се утвърдихме като истински мъже в нея!-:)И за разлика от теб.Аз виждам и знам.Че не сте никакви мъже! Аз хор живеещи д едно безвремие уви,!-:( Достойни сте з съжаление Ако питаш мен,,,!!!
7
8
 
11
 
! Отговори
150 млрд Е за Израел преди 4 години
До Ари ГолдбергСпоред Суворов са над 35 млн!А руснаците,започвайки от 8 млн вече говорят за 26 млн!Интересното е,че руснаците постепенно увеличават цифрата!Ще трябва време да се разбере колко са всъщност!
6
7
 
29
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
Даже и Господ се Отрече от Еврейте след като Убиха Сина му Исус - исторически факт!
5
5
 
40
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
А в библията пише как евреите са избили всички останали племена в обетованата земя, уж по божа заповед. Сега правят нещо подобно с другите диванета от тяхната семка - палестинците. Нещо не мога да им съчувствам.
4
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много смела постъпка и за съжаление много рядка.Един вагон побира поне 30-40 човека понякога са карали по 50-60 и повече човека в един вагон. Един влак 10-15 вагона са поне 500 човека ако се нахвърлят срещу 100 човека охрана с автомати 200-300 умират а останалите убиват охраната и бягат но много малко са се борили не само евреите а изобщо такава е психологията на човека - страхлива
3
16
 
49
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Стига с тези газови камери писна ни - напишете за 20 000 000 руснаци умряли във ВСВ - това е Холокост!!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами... Добре...

Спонсорирани публикации