В затвора третирали Джулиан Асандж по-зле от убиец

Аз съм в ада, заявил затворникът на брат си
3 сеп 2019 18:20, Нели Христова
37
В затвора третирали Джулиан Асандж по-зле от убиец
Снимки: Reuters

"Аз съм в ада“, това казал Джулиан Асандж на брат си – Гейбриъл Шиптън.

В понеделник бе организиран малък протест в защита на създателя на WikiLeaks. Зад гърба на Асандж, освен брат му, застанаха и журналистът Джон Пилджър, както и музикантът Роджър Уотърс от Pink Floyd.

Преди месец Гейбриъл Шиптън посещава брат си в затвора Белмарш. Но това, което вижда, е само бледо копие на Асандж от преди година. Журналистът е отслабнал до неузнаваемост, в гласът му се чете отчаяние.

"Не се засмя нито един път. Нямаше за какво“, разказва Шиптън пред насъбралата се тълпа. По думите му, "британската система за правосъдие прави всичко възможно да пречупи и последната останала надежда у брат му“. 

"Трябваше да сдържа сълзите си, защото осъзнавах, че това може да е последния път, в който го виждам“, заяви Шиптън.

Сега Асандж излежава присъда от 50 седмици, заради това, че не се явява на делото си през 2012 година. След това го чака евентуална екстрадиция в САЩ, където го очаква евентуална присъда от 175 години.

"Опасността, пред която е изправен Джулиан, лесно може да достигне до бившите и настоящи редактори на The Guardian, The New York Times, Der Spiegel, El Pais in Spain, The Sydney Morning Herald и много други медии, които публикуваха откритията на  WikiLeaks“, каза журналистът Джон Пилджър. Той заяви, че начинът, по който Великобритания третира Асандж е този, по който диктаторите третират политическите си затворници. Журналистът твърди, че създателят на WikiLeaks, близо 4 месеца след ареста си, все още няма достъп до важните документи около процеса му в САЩ, нито позволението да се свърже с американския си адвокат, а в „Белмарш“ го третирали  по-зле и от убиец.

"Когато попитах, какво иска да ви предам днес, той ми каза: "Предай им, че не съм само аз. Това е много по-голямо. Става дума за всички ни. Всички журналисти, които вършат работата си, са в опасност. Съобщението е просто – Внимавайте или и вие ще свършите в американска адска дупка“, споделя Пилджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асандж е арестуван за 10 дни заради проблеми с Еквадорското посолство, където се е укривал 6-7 години. САЩ са повдигнали 18 обвинения към него и ако решат щ, че е виновен ще бъде осъден на 175 години затвор. Англичаните са го задържали за 10 дни, но той най-арогантно е прекрачил границите на пускането си срещу гаранция. Да се беше осъзнал, че англичаните много държат на правилата и изобщо не са като американците. Затова пак са го задържали и ще го дадат на САЩ - те да се оправят с него.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русоподите пак си пуснаха пипалата... Какво общо има Асандж с Русия само те си знаят в болните мозъци...
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително лесно е да "чукнеш" в Гугъл и да видиш кой е Асандж и в какво е виновен и според кой. Той е австралиец и основно го преследва Америка заради изнесените от него документи, които е придобил по незаконен начин. Няма да споделям моето мнение, предвид че доста от коментиращите явно дори не знаят за какво става на въпрос. Безмислено е.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С предателите се постъпва така.
29
2
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"...да му пуснат снимка да го видим и тогава ще поверваме."........... И да го убият няма да повярваме, че западните "демократични" общества Брюксел-Лондон-Вашингтон могат да направят такова явно престъпление към "свободата на словото и личността". Нал тъй, лицемери
28
1
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Преклонена глава сабя не я сече и т.н...Нал' тъй, Лицемери! Асандж, обаче е Герой, не е като................
27
12
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Този е късметлия, че е американец. Ако беше предател на Съветския Съюз, досега джуджака *** да му е сипал един Новичок или полониев чай
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джулиан Асанж е герой, а това което Англия прави е престъпление срещу човечеството. Но пък те и в Йемен правят същото и им се разминава. Така че няма как да очакваме справедливост от тия чудовища. Дано Джулиан да издържи!
25
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асандж се подведе по акъла на руснаците и логично ще завърши като никому ненужен ***. Такава е съдбата на всички колаборационисти на Путин и Русия.
24
2
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Нямам нищо против държавата да следи и подслушва ВСЕКИ, който иска да нарани децата ми"Колко пъти държавата предотврати убийства на деца чрез следене? Колко атентата предотвратиха от 11.9.2001 насам с масираното следене? Държавата има нужда от престъпност за да оправдава следенето, за това не очаквай нещо да се промени. Следенето и събирането на данни се ползва за да те таргетират и манипулират с пропаганда и агитация, точно както Тръмп спечели с помощ от Кеймбридж Аналитика. Заблудени овце
23
19
 
1
 
! Отговори
руснаците му платиха преди 4 години
руското КГБ го използуваше да публикува секретни документи на САЩ, без да изпада в конфликт с американците. Руските разузнавателни служби използуват Еквадор като маша да им вади кестените от огъня, но дългата ръка на чичо Сам ще накаже както машата така и извършителя. Сноудан извърши национално предателство с обещанието че ще живее благодатно и *** агентки като Чапман и Марийка Капуткина и чрез Еквадор бе прекаран в Русия. Същото стана и с лигл-ьото Асанж.Защо Джулиан не изнася руски тайни а?
22
14
 
0
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Нямам нищо против държавата да следи и подслушва ВСЕКИ, който иска да нарани децата ми, само защото в безсилието си е решил, че е много готино да взривяваш бомби на обществени места в името на перверзната си кауза.
21
19
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Държавата съществува за да осигурява ред и сигурност на гражданите. Асанж работи срещу държавата си и нейните съюзници под предлог, че брани истината. Неговата истина застрашава живота на хората, които се грижат за сигурността на останалите. Тази информация неслучайно е секретна, аразкриването й е престъпление. Сега да си носи последствията!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгнеш ли срещу държавата,добро не чакай!
19
3
 
22
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
кое е държвна тайна, че индивида е следен незконно или мръсни оръжейни сделки на правителството. и той е австралиец, а не американец, бе пешо, кви държавни тайни
18
4
 
11
 
! Отговори
има много невежи преди 4 години
за съжаление повечето от коментарите са на хора с къпани мозъци
17
2
 
30
 
! Отговори
дръж се асанж преди 4 години
трябва всички да се дигат в защита на последните мохикани на истината , от всички страни 175 г за какво за истината кой управлява всъщност запада трябва съпротива
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама най-верния и точен коментар е на Само един шпрайт 8 Евалата!!!!!!!
15
35
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
При соца такива ги хвърляха за храна на прасетата и никой повечене чуваше за тях. Асанж да се радва, че е в затвора на цивилизована страна!
14
31
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Щом Асанж има възможността да твърди разни неща, да общува с роднините си и въобще да комуникира с останалия свят, значи се държат много добре с него.

Спонсорирани публикации