"Страхът ни дава енергия": Първи гей парад в Босна и Херцеговина

Мюсюлманското общество е против
5 сеп 2019 21:45, Нели Христова
116
"Страхът ни дава енергия": Първи гей парад в Босна и Херцеговина
Снимки: Reuters

Сараево бе последната столица на Балканите, в която не бе организиран гей парад. Но скоро това ще се промени - в неделя ще се състои първото такова събитие, въпреки трайната хомофобска атмосфера в Босна и Херцеговина, съобщават от БТА. Организаторите не се плашат. "Страхът ни дава енергия", казват те.

"Има Изач!" ("Отворете вратата"), това е мотото на гей парада, което описва перфектно ситуацията в Сараево. На Запад босненската столица се ползва с имидж на откритост и толерантност. Но истината е, че ЛГБТИ общността и до ден днешен е заклеймявана, хората са подложени на хомофобски обиди и насилие. За това свидетелства отношението към 20-годишната Амина Имамович.

Като всеки свободен човек, тя се разхожда в центъра на Сараево. Хванала е своята приятелка за ръка. Но това подбужда агресия у двама мъже и те нападат момичетата.

"Заплашиха ни със смърт, но са все още на свобода", казва Амина. Въпреки че нападателите са индентифицирани, властите не взимат никакви мерки.

И както и в останалите страни, различни групи все пак решават да протестират срещу парада. Мюсюлманска организация призовава хората да излязат на улицата в събота и да защитят "традиционното семейство" и "естествените ценности". И докато не е ясно каква е представителността на тази организация, то Партията на демократичното действие /ПДД/ - основната босненска мюсюлманска партия, също се обявява против парада и иска организаторите да се откажат. Към това искане се присъедини преди две седмици и десноцентристка партия от управляващата коалиция в кантон Сараево.

Още в деня на обявяването на парада, местна депутатка от ПДД Самра Чосович Хайдаревич написа във Facebook, че "подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далече от децата и от обществото".

"Много голяма част от жителите на Сараево са срещу парада, тъй като той противоречи на традиционните ценности и на техните религиозни чувства", обясни Ибрахим Керла, отговорен представител на десноцентристката партия.

Според данните, 80% от 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани. В Босна и Херцеговина живеят 3,5 милиона душа, а конституцията на страната забранява официално всяка дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Но не е изненада, че Босна и Херцеговина не признава съюза между лица от един и същи пол.

Ръководителят на кантоналното правителство Един Форто, представител на лява либерална партия, увери, че парадът ще се състои въпреки проявите на натиск.

Без фамилното му име да бъде съобщавано, Амар от Тузла обяснява в основния сайт на общността /lgbti.ba/, че неговото присъствие ще бъде "предизвикателство" към едно общество, което "не иска да /го/ вижда, отказва да приеме /неговото/ съществуване": "Ще се включа в похода в името на равенството /.../ и заради новите поколения, защото не искам те да изживеят това, което аз бях принуден да изживея".

32-годишната Лейла Хуремович, една от организаторките, смята, че не трябва "да се чака повече". "Ние продължаваме да сме затворени между нашите четири стени. Ние не можем да търпим повече насилието, което е реалност".

"Това не е лесно, но този страх ни дава енергия и засилва негодуванието, за да се борим за правата", казва тя пред АФП.

"Парадът на гордостта е необходим политически протест, за да станат видими ЛГБТИ лицата", допълва Маша Дуркалич, автор на публикуван наскоро анализ за борбата на ЛГБТИ общността в Босна, който изобличава една "жестока дехуманизация".

"За съжаление никъде в Босна и Херцеговина няма сигурно обществено място", "няма гей клуб, нито друго открито "gay friendly" заведение", обяснява Лейла Хуремович.

Партита се организират в апартаменти и по време на събития като фестивала на гей филми, организиран от 2013 г. насам с подкрепата на западни посолства.

За Амина Имамович това не е първата битка. Преди три години, когато обявила пред нея своята сексуалност, нейната майка я "заплашила". "Но аз я разбирам, тя се страхува за живота ми, за моето съществувание, за моя успех".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: гей парадСараевобосна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
И между другото , аз имам електрическа тротинетка и си я карам с кеф. Но не на Lime, а собствена
40
12
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 54ХАхахахахахахахаха...Ох, Боже, Боже, прибери си ги по-бързо тези пенсионери. А парад против смартфоните, компютрите и интернет не щете ли бе, хетеросексуални славяни и православни ?
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента обратните са силни, защото им се обръща внимание. Същото като с електрическите тротинетки. Ако искаме това да спре и те да си отидат там, откъдето са изпълзели, има два варианта:1. Нулево внимание2. Организиране на лежерен ежегоден парад на хетеросексуалните хора
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантически ценности.
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо по-точно ни информирате за това?
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A парад на зоофилите кога??
35
5
 
31
 
! Отговори
Koe преди 4 години
Днес.бг би трябвало да бъдат сезирарани за жендър-пропаганда и злоупотреба с деца. Всяко дете, което попадне в лапите на жендър-идеологията е повредено дете. Ако участвате в разпространението на пропагандата, значи сте част от проблема. Днес.бг - опичайте си акъла. В България не търпим слугите на дявола, без значение как са преоблечени!!!
34
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против различните. Не ми пука с кого си лягат, но гнусната платена пропаганда по въпроса започна лекинко да ме дразни.
33
0
 
6
 
! Отговори
Ашколсун преди 4 години
Правоверен истамбулски конвенционер!
32
12
 
5
 
! Отговори
До theПатриот преди 4 години
Защото САЩ гарантира Свобода? И като е ти харесват демократичните ценности събирай багажа и марш при *** или Ердоган! Имаш богат избор
31
1
 
14
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Петелът Морис и шумните патки: Из абсурдните дела във френския съд Това ми звучи по-интересно.
30
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТHE ПатриотЕдин ден и в Китай ще има парад.
29
6
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
защо само в окупираните от ФАЩ страни има гей паради ????Да сте чули за гей паради в нормални държави ,като Русия ,Китай и прочие а???
28
5
 
16
 
! Отговори
Хомо преди 4 години
Първо се почва с паради, после гей тематиката се прокарва чрез медиите като Вчера. БГ, киното и т.н. Накрая се вкарва и в учебната програма, както в момента се прави в англосаксонските страни. Включително в България, дегeнерaтските НПО-та настояват за "ранно сексуално образование" ЛГБТИ-та не са били преследвани просто ей така - за няма нищо. Може да съм обрaтен, но не съм п******т и не желая да имам нищо общо с тази секта.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аман!Не ги преследват до мемента докато публично не започнат да показват чувствата си един към друг.
26
7
 
6
 
! Отговори
Зюмбюла Джеферсън преди 4 години
Ню Йорк е с вас,гълъбчета!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязъл съм че жените обичат да успеят да съблъзнят гей а пък мъжете лезбийка.
24
8
 
27
 
! Отговори
Аман! преди 4 години
Насила ни карат да приемем за нормално нещо, което не е нормално и не ни е приятно да бъде демонстрирано!Никой не преследва тези хора, но и те да бъдат така добри да не ни изнудват да търпим открити демонстрации на ненормалностите им!Тези паради са насилие над волята, разбиранията и критериите на тукашните етнически общности.Стига вече!
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората се обичат.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидеровчетата тук и мюсюлманите там - един и същи език, едни и същи приказки.

Спонсорирани публикации