"Страхът ни дава енергия": Първи гей парад в Босна и Херцеговина

Мюсюлманското общество е против
5 сеп 2019 21:45, Нели Христова
116
"Страхът ни дава енергия": Първи гей парад в Босна и Херцеговина
Снимки: Reuters

Сараево бе последната столица на Балканите, в която не бе организиран гей парад. Но скоро това ще се промени - в неделя ще се състои първото такова събитие, въпреки трайната хомофобска атмосфера в Босна и Херцеговина, съобщават от БТА. Организаторите не се плашат. "Страхът ни дава енергия", казват те.

"Има Изач!" ("Отворете вратата"), това е мотото на гей парада, което описва перфектно ситуацията в Сараево. На Запад босненската столица се ползва с имидж на откритост и толерантност. Но истината е, че ЛГБТИ общността и до ден днешен е заклеймявана, хората са подложени на хомофобски обиди и насилие. За това свидетелства отношението към 20-годишната Амина Имамович.

Като всеки свободен човек, тя се разхожда в центъра на Сараево. Хванала е своята приятелка за ръка. Но това подбужда агресия у двама мъже и те нападат момичетата.

"Заплашиха ни със смърт, но са все още на свобода", казва Амина. Въпреки че нападателите са индентифицирани, властите не взимат никакви мерки.

И както и в останалите страни, различни групи все пак решават да протестират срещу парада. Мюсюлманска организация призовава хората да излязат на улицата в събота и да защитят "традиционното семейство" и "естествените ценности". И докато не е ясно каква е представителността на тази организация, то Партията на демократичното действие /ПДД/ - основната босненска мюсюлманска партия, също се обявява против парада и иска организаторите да се откажат. Към това искане се присъедини преди две седмици и десноцентристка партия от управляващата коалиция в кантон Сараево.

Още в деня на обявяването на парада, местна депутатка от ПДД Самра Чосович Хайдаревич написа във Facebook, че "подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далече от децата и от обществото".

"Много голяма част от жителите на Сараево са срещу парада, тъй като той противоречи на традиционните ценности и на техните религиозни чувства", обясни Ибрахим Керла, отговорен представител на десноцентристката партия.

Според данните, 80% от 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани. В Босна и Херцеговина живеят 3,5 милиона душа, а конституцията на страната забранява официално всяка дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Но не е изненада, че Босна и Херцеговина не признава съюза между лица от един и същи пол.

Ръководителят на кантоналното правителство Един Форто, представител на лява либерална партия, увери, че парадът ще се състои въпреки проявите на натиск.

Без фамилното му име да бъде съобщавано, Амар от Тузла обяснява в основния сайт на общността /lgbti.ba/, че неговото присъствие ще бъде "предизвикателство" към едно общество, което "не иска да /го/ вижда, отказва да приеме /неговото/ съществуване": "Ще се включа в похода в името на равенството /.../ и заради новите поколения, защото не искам те да изживеят това, което аз бях принуден да изживея".

32-годишната Лейла Хуремович, една от организаторките, смята, че не трябва "да се чака повече". "Ние продължаваме да сме затворени между нашите четири стени. Ние не можем да търпим повече насилието, което е реалност".

"Това не е лесно, но този страх ни дава енергия и засилва негодуванието, за да се борим за правата", казва тя пред АФП.

"Парадът на гордостта е необходим политически протест, за да станат видими ЛГБТИ лицата", допълва Маша Дуркалич, автор на публикуван наскоро анализ за борбата на ЛГБТИ общността в Босна, който изобличава една "жестока дехуманизация".

"За съжаление никъде в Босна и Херцеговина няма сигурно обществено място", "няма гей клуб, нито друго открито "gay friendly" заведение", обяснява Лейла Хуремович.

Партита се организират в апартаменти и по време на събития като фестивала на гей филми, организиран от 2013 г. насам с подкрепата на западни посолства.

За Амина Имамович това не е първата битка. Преди три години, когато обявила пред нея своята сексуалност, нейната майка я "заплашила". "Но аз я разбирам, тя се страхува за живота ми, за моето съществувание, за моя успех".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: гей парадСараевобосна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Участвах в един такъв парад като гей, всъщност отидох защото имаше много готини лесбийки, успях да убедя една да пробваме нещо "нестандартно" - секс между гей и лесбийка, на мен естествено ми хареса, а на нея как и е не ми пука.
20
3
 
20
 
! Отговори
Хомо преди 4 години
" Партита се организират в апартаменти и по време на събития като фестивала на гей филми, организиран от 2013 г. насам с подкрепата на западни посолства."Аха, западните посолства плащат за отслабването и разлагането на обществото.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНикой не се интересува въобще от сексуалната ориентация на когото и да било. Писна ни на всички да се парадира с това.
18
18
 
6
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Разбира се че е нормално да си с различни сексуални предпочитания.
17
6
 
1
 
! Отговори
Зюмбюла Джеферсън преди 4 години
Цял Ню Йорк е с вас!
16
2
 
15
 
! Отговори
бе ти в ред ли си преди 4 години
До ПрофесорЗначи смяташ,че да си обратен е нормално,така ли!?
15
3
 
23
 
! Отговори
Болезнотворен преди 4 години
Някакви НПО-та с хора, които иначе биха умрели от глад, защото не могат да работят никаква нормална работа, правят всичко за поредния грант и без никакви морални понятия. Печелят пари на гърба на болните, като ги окуражават да развиват болестта си.
14
29
 
2
 
! Отговори
Професор преди 4 години
До 11Омразата към различните е в резултат на страх. Страхът поражда омраза а омразата от своя страна насилие. А всъщност няма нищо страшно. Първия път може да боли но с ползването на подходящи лубриканти болката намалява. После като свикнеш вече става приятно.
13
9
 
26
 
! Отговори
Мария преди 4 години
НЕ МОГА ДА ПРИЕМАТ ПОДОБНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ ЗА НОРМАЛНА.ТОВА Е БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ С КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПАРАДИРА..НЕПРИЯТНА Е ТЯХНАТА НАСТОЙЧИВОСТ ДА АПЛОДИРАМЕ ПОДОБНА ОРИЕНТАЦИЯ.ТЯ НЕ САМО НЕ Е НОРМАЛНА НО И ОПАСНА ЗА ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИЯ РОД!
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната проява на хомофобия ,ксенофобия ,гавра с религията на нормалните хора ,прикрита зад демократични права .
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия започват да се цивилизоват.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, и тия стават европейци.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската зараза.Е в действие 30 г вече в Европа уви!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аде и тез минаха на отсрешния бряг явно гей епидемията е голема ако направят и геи парад в саудитска арабия ша бръсна и аз краката
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ !
6
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, свободата на изразяване е изсконно право на всеки човек, дано са по солидарни и толерантни и *** пуританисти!
5
39
 
7
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Адмирации и почитания към тези смели хора които се борят за правото на нормален живот на ЛГБТ Общността.
4
3
 
35
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Айде и тия се изпедерастиха да не останат назад
3
3
 
32
 
! Отговори
Оперативен лизинг преди 4 години
Нямат ли джендърмерия да ги пази?
2
2
 
39
 
! Отговори
мила моя... майнольо преди 4 години
Е тва ако мине без жертви, ще е цяло чудо.

Спонсорирани публикации