Майкъл Шийлдс проговори: За ареста у нас, павето и бармана Мартин

10 г. след освобождаването си, фенът на Ливърпул твърди, че България е задвижвана от пари
Обновена: 9 сеп 2019 15:10 | 9 сеп 2019 15:07, Нели Христова
104
Майкъл Шийлдс проговори: За ареста у нас, павето и бармана Мартин
Снимки: Reuters

"Все едно не са минали десет години. Има седмици, дори месеци, в които не мисля за това, което се случи. Тогава виждам нещо по телевизията за затвора и казвам на жена си: "Не е точно така.“ А тя ми отговаря: "От къде си толкова сигурен? Оу...“

През 2005 година Майкъл Шийлдс се връща от Истанбул, където е станал свидетел на онези 15 минути, които шокират света.

Любимият му отбор Ливърпул побеждава Милан след като губи с 3:0 през първото време.

На връщане от Истанбул, Шийлдс посещава курорта Златни пясъци. Всъщност, много от феновете на Ливърпул са там. Една от вечерите става сбиване. Барманът Мартин Георгиев е пребит и ударен с камък по главата. Нараняванията му са тежки.

Тази нощ Майкъл Шийлдс е измъкнат от леглото си от полицията. Наредено му е да се облече и е арестуван.

"Бях толкова наивен. Мислех си: „Хайде да приключваме с това бързо", казва Шийлдс пред Independent.  - Когато си млад не си наясно какво се случва. Толкова бях глупав, че когато полицаят ме събуди и ми каза да сложа блуза с определен цвят, аз го направих. Бях тийнейджър.“

Шийлдс е отведен в районното, където, по думите му, полицаите казват на свидетелите да посочват него от редицата заподозряни. През цялото време той си мисли, че всичко ще приключи скоро. Но всъщност минават 4 години преди да е свободен отново.

Когато Георигев се събужда от комата, в която е изпаднал, той също посочва Шийлдс като своя нападател.

"Изпитах смесени чувства, когато жертвата ме обвини. Можех да видя белега на главата му, беше ужасяващ. Тогава ме посочи с пръст, а аз не можех да повярвам. Стоях в съда и се опитвах да му привлека вниманието и да кажа: "Знаеш, че лъжеш!“, спомня си Шийлдс.

Но той се опитва да си обясни реакцията на Георгиев: "Когато се събуди, лицето ми беше навсякъде по вестниците. Полицията му каза, че съм аз. Хората вече ме бяха идентифицирали. Бях му ядосан по онова време. Но това е тъжно, защото той беше най-голямата жертва от всички.“

15 години – това време трябва да прекара Шийлдс в затвора.

“Центърът за задържане беше архаичен – нямаше прозорци, условията бяха лоши. Беше като в "Среднощен експрес“. Кожата ми беше станала жълта. В затвора беше по-добре, но най-тежкото бе, че ме местиха в различни, изправях се пред неизвестното. Всеки затворник ще ви потвърди това“, обяснява Шийлдс.

Той казва, че през първите години не бил ядосан. По-скоро се питал как му се е случило това.

"Получавах писма, които ми разказваха за подкрепата, която получавам у дома. Но в България бях злодея. Когато научих достатъчно от езика, за да чета вестници, видях как ме описват като чудовище, хулиган“, казва Шийлдс. По-късно той е екстрадиран във Великобритания, където да излежи останалата част от присъдата си. Обстановката е съвсем друга.

"Имаше правила и регулации“, казва той.

И докато фенът на Ливърпул е изпаднал в дълбока апатия, семейството му продължава да се бори. На 9 септември 2009 година усилията им се увенчават с успех – Шийлдс се превръща в първият британски гражданин, осъден в чужбина, който е помилван от британските власти.

"Стана изневиделица. Дадоха ми два часа. След това вече бях на свобода“, спомня си мъжът. Но дори свободата е предизвикателство за него.

"Умствено, все още бях на 18. Всички бяха продължили с живота си, но не и аз. Намерих си работа през ноември. Трябваше ми. Живеех забързано в продължение на година. Не можех да седна и да гледам телевизия. Родителите ми искаха да говоря с терапевт за случилото се, но бях твърдоглав. Опитвах се да забравя.“

Днес, Шийлдс има жена и две деца. Признава, че понякога мисли за Георгиев, човекът, чийто живот също се променя на 14 май 2005 година.

"Той беше жертвата. Платихме 80 хил. паунда глоба. Семейството постоянно събираше пари. Чудя се колко ли от тях той е видял? И как това се е отразило на живота му? България е място, ръководено от парите. Всичко в затвора се въртеше около парите. Цялото им общество е построено около това. Надявам се парите да не са поставили мишена на гърба му“, казва Шийлдс пред Independent.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Фантомас преди 3 години
Колко зулуми натвориха тия гамени!
80
1
 
0
 
! Отговори
Д преди 4 години
Моя приятелка продавачка на Златните ми разказва спира срещу нея пиян англичанин подава ръка и казва дай пет тя не реагира той настоятелно стои след 10мин идва гаджето и от ресторанта отсреща наби а му крушетата и му казва на ти пет на ти десет
79
0
 
1
 
! Отговори
CA преди 4 години
Тоя, че е *** *** е. Стана ми интересно обаче, ако семейството му е платило 80 000 паунда, каква част от тях наистина е получил бармана ?
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре си спомням случая.Този *** беше съден и съответно осъден по всички правила, точно защото е англичанин. Мелето стана през деня, запомнен и разпознат е от много хора, не само от бармана. Класически дебилен английски футболен фен. После клекнахме на англичаните и го екстрадирахме, а те го помилваха. Искрено му пожелавам само най-лошото на този. Още трябваше да е в затвора.
77
2
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Сега ще осъди българия и всички бедни прости българи цял живот ще работи да му платим.
76
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне светът ще разбере каква корумпирана държава е България.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 72: Отдавна е написал книга. Има я в амазон "Майкъл Шийлдс Моята история".
74
4
 
6
 
! Отговори
ne izpitvam преди 4 години
ni nai-malka simpatia kam futbolni "fenove " ...ne zavisimo ot koia darjava sa ! Tova sa v ogromnoto si mnozinstvo parvosignalni I primitivni hora ,gotovi da mrat I ubivat v imeto na "liubimia " si otbor ! Tova e grshno nasochen energia ! Im naistina blagorodni kauzi ..za koito da otdadesh jivota si ...che dori I da otnemesh nechii...ako tova te vleche ! *** zashtitavaki rodinata si ,doma si ,semeistvoto si ...ubii terorist ,ubii izvrateniak ( Ima mnoigo za trepane I razlichni ) I t. n. !
73
1
 
25
 
! Отговори
Съдия преди 4 години
Те всички в затвора са невинни
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** bokлука.
71
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова е нагъл, че дори не съжалява за постъпката си. Което говори и какви *** са британците, за да го помилват.
70
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България е място, ръководено от парите."А Великобритания е място, ръководено от възвишения морал и етиката, нали така?
69
2
 
30
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Ядосан е бил защото са го хванали и не е успял да излъже така, че да му повярват. Доста просто момче щом не е успяло да си плати за да се измъкне. Нещо, което нашите бандити чудесно могат.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майкъл Шийлдс проговори: За ареста у нас, павето и бармана Мартин-----------Е, сега остава и книга да напише......
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил е много обичан в затвора. Сигурно и "такса заден вход" са искали под душовете..
66
5
 
42
 
! Отговори
Майкъл Шит преди 4 години
Ако беше осъден в Германия, та дори и Словения, нямаше да крякаш така, нещастен изпаднал английски провал...Дори и в Англия, след целия този случай ще си остане една долна ***, подритвана от обществото и работеща на най-ниското ниво. Никого няма да го е еня за мизерното му мнение. Даже не знам как има наглостта да говори за условия, несправедливост и т.н. Кой знае как си се нахъсват във фамилията тия изпадняци.
65
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя му отправям официална покана да посети Перник. Ще му покажем забележителностите. Майкъл Шиитс е "добре" дошъл тука. Ама как ще те изпратим... не гарантирам. Може и да има бърз курс по металургия и винкелни профили. Нагло глупаво футболно хулиганче. И да се научи да говори първо английски, че тоя с тоя кокни не става. Като си отвори устата и все едно слушам някой беззъб нашенски пияндур.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах къде е позицията на независимата съдебна система. И реакцията на Външно.
63
1
 
34
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
То затова тези неща се дискутират в съда, където има две страни, доказателства и т.н.Тази сърцераздирателна статия представлява страната на наглосаксонеца. Къде е гледната точка на другата страна?Бедното агънце, замалко да се разплача еваси.Жалкото е, че онзи глупав швед с ритника не влезна в затвора за 1-2 години поне.
62
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си на времето бях дете и ме пребиха заради момиче. Даже ме и обраха. Бях на 14, а те- на по 35. Смятай за какви комплексари става въпрос. Полицята ги намери за 2 седмици. Получиха си го. До ден днешен с кеф ходя да ми лъскат новия спортен автомобил (по случайност двамца от тях ги засякох в автомивката в паркина на офиса), защото до къде ли може подобна обществена утaйка да стигне. Този не е по-различен. Виновен или не- в групата *** е. Не е интересен, масов случай по цял свят. Oтрепка

Спонсорирани публикации