Кои са най-добрите университети в света? Оксфорд отново на върха

Най-много добри университети в Европа има на Острова
12 сеп 2019 16:25, Нели Христова
82
Кои са най-добрите университети в света? Оксфорд отново на върха
Снимки: Reuters

За четвърта поредна година Оксфорд е най-добрият университет според класацията Times Higher Education World University Rankings, съобщават от BBC.

За поредна година американските университети доминират в първите позиции на листата. След Оксфорд се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а сред първите 10 университета 7 се намират в САЩ.  Това са Масачузетския технологичен институт, Принстън, Харвард, Йейл и Чикаго. От всички 200 заведения на челни места, 60 са за американските учебни заведения.

Останалите три места в челната десетка са за университетите във Великобритания. Там се намират Кеймбридж, който е на второ място, Станфорд и Имперският колеж Лондон.

Но според създателите на класацията, британските университети трудно поддържат позициите си и съвсем скоро Германия ще има повече топ позиции в Европа. От 2016 година насам университетите в топ 200, които се намират на Острова, са намалели. От 34 бройката им е станала 28. Университетите в Германия пък са с три повече – от 20 до 23.

Въпреки това „златният кръг“ Оксфорд, Кеймбридж, Лондон, продължава да е изключително успешен.

Азиатските университети също напредват, като Китай и Япония се представят доста добре в класацията. Но най-голям напредък имат учебните заведения в Иран.

Пълният списък включва 1300 университета от 92 страни и взима под внимание качеството на преподаване, обема и репутацията на научните изследвания, приходите от индустрията и международните връзки.

Единственият университет от България включен в класация е Софйския, но той се намира след 1000-то място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Университетите в топ нам колко си са основно в САЩ и Великобритания, защото от там се правят класациите и там си умират за такива.Който иска - да се връзва на класации. Повечето са доста съчинени. Като няма обявени точни и измерваеми критерии и не са изследвани всички, от класациите няма никакъв смисъл.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Варненския свободен ониверситет е най-добрия
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно че Софуйския У. е на 1001 място.Важното е че в БГ няма имигранти , сега ще изпратим ромите в Германия , и БГ-тата ще процъфтяват като етнически чиста нация !БГ-тата са най-умни , красиви и велики !БГ на ... 4 морета (+ Балтийско) !Мъл туй БГ-та ?
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам доста *** от СУ ,НБУ ,ВТУ ...
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв е критерия за добър? мама и тате колко пари дават на университета или какви хора излизат от там?
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама, как, не е ли Московския университет на първо място!?!!!!8-)
64
2
 
9
 
! Отговори
666 преди 4 години
Познавам професори от Оксфорд и Кеймбридж - доста посредствени хора.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като вземеш диплома от Йеил или Оксфорд навсякъде те вземат на работа.Тук представяш диплома от Софийския и ти пожелават успех нататък .Е???Това държава ли е ?
62
3
 
8
 
! Отговори
До Програмист 48 преди 4 години
Звучиш като една чистачка в основното училище, която казваше, че с 20 години стаж " барем до четврЪти клас може да предава"! Не било нужно много да се учи. Запомни от мен : Университет трябва да се учи Когато трябва, Както трябва и Където трябва. А твоите шефове ви държат на къса каишка, за да нямате перспектива. С други думи- без образование сте като футболистите- добре платени, ама до време.
61
4
 
20
 
! Отговори
Кофпомпаджия преди 4 години
Аз ще уча за пожарникар. След това ще стана министър-председател и ще печеля милиарди от наркотрафика, който минава пез подопечната ми държава. За да си осигуря местенцето ще предлагам всичко на САЩ, даже ще купувам самолети, които не са произведени.Ще пускам скандали и компромати преди избори и ще фалшифицирам изборите яко.Хич няма да ми пука за простолюдието - ще им избия козите, овцете и прасетата и така ще ги уморя от глад.
60
1
 
19
 
! Отговори
Колумб преди 4 години
Станфорд е в САЩ, а Оксфорд-в Англия.Ама написаното отразява нивото на новите ни свободни "Университети"...
59
1
 
12
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Толкова много университети на САЩ в топ 200? Нищо чудно, че обират каймака на света. За съжаление не могат да разчитат на собственото си население. Явно нищо не идва отдолу, но поне за разлика от нас могат да си внасят най-доброто! :)
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Грешка Ломоносов в Москва е на 90-то място в света.
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Московските не са дори в топ 100 в света...
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И списъкът е съставен от Оксфорд, нали? :D
55
0
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
ами живота на хищника е *** - ако не изядеш, ще бъдеш изяден, затова с другите хищници съм с повишено внимание. ще я докарам до там, докъде Дарвиновата реалност позволява!
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен 40 преди 4 години
НБУ е позор._______________________________________Аууу, сквернословецо! Не знаеш ли, че и там преподава цяла плеяда учЕни от БАН?Когато възникна НБУ, известен професор, който по едно време се напъваше да стане президент, беше възложил на една леля тя да определя кой от БАН да преподава там и по колко часа да му се дадат.Лелята е от типа "Не съм от тях, како Сийке",но мъжът й беше роднина на един от Политбюро. затова лелята и до днес дърпа конците на института, в който работеше, а е на 83 г
53
0
 
0
 
! Отговори
До Анон преди 4 години
Демек говорят на господарьо, на всеки, който е добре облечен?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 49И какво? Живееш като някакъв дракон върху купчина злато? С роби не коткатуваш, доколкото разбрахме. А с робовладелците? И кажи ми моля те, ако утре ти се секне далаверата, с атрофиралия си мозък и стагниралите си социални умения, доъде ще я докараш?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Някой хора пордължават, да си мислят, че научните открития и разработки се правят само и единствено от университети, че то и изцяло държавни. Аз ще им кажа, да прочетат щое е то AT&T Bell's Labs

Спонсорирани публикации