Ще донесе ли младото поколение мир между Косово и Сърбия?

Сръбкинята Селена се среща с албанеца Ариан... Какво е заключението?
18 сеп 2019 20:09, Нели Христова
107
Ще донесе ли младото поколение мир между Косово и Сърбия?
Снимка: BBC

Войната между Косово и Сърбия приключи преди 20 години, но конфликтът така и не е разрешен. Надеждата за край на спора лежи на плещите на младото поколение.

"Живея в Косово, но съм сръбкиня...“, казва 16-годишната Селена.

"Те искат нещо, което не им принадлежи. Тази земя не е тяхна“, категоричен е 20-годишният Ариан. Той никога не се е говорил със сърбин.

Двамата представляват двете страни на конфликта. Техните общества са разделени от мост, на който Ариан и Селена решават да се срещнат. Но могат ли да младежите да оставят различията си на страна?

"Миналото не трябва да бъде забравяно, но това не значи, че ние не трябва да сме по-добри“, казва Ариан пред BBC. Според Селена е по-добре, ако ще живеят на една територия, то поне да са единни.

Косово е дом на две етнически групи – сърби и албанци. В края на 90-те то е част от Сърбия, но албанските бунтовници решават да се борят за независимост. Сръбската армия отговаря с брутална жестокост, убивайки цивилни и принуждавайки хиляди албанци да напуснат домовете си. НАТО се намесва в конфликта, като бомбандира Сърбия, докато не я принуди да се откаже от войната. Косово обяви независимост, но до този ден Сърбия не признава съществуването на такава държава. Нито пък повечето сърби, които живеят в Косово.

Разделението е най-видимо в град Митровица, където сърбите живеят от едната страна на реката, а албанците – от другата.

Ариан е от албанската половина на града.

"Роден съм тук по време на войната. Извършвали са се много престъпления по онова време. Братът на дядо ми е убит тогава. Чувството не е приятно“, разказва Ариан. Семейството му трябвало да бяга от сръбските войници. Още бебе, момчето било притиснато към гърдите на майка си.

"След войната нямахме нищо, защото те изгориха къщите ни. Всичко което ни остана са няколко кошера с пчели,  казва Ариан. "Те ни помогнаха да си стъпим на краката. Някак сме свързани. Не можем да се справим без тях.“

Но да отраснеш в Косово е трудно, тъй като държавата почти не се развива. Ариан признава, че всички вече са изморени и просто се надяват, нещата да се подобрят за семействата им, за страната, за икономиката.

От другата страна на реката е Селена.

Тя е на 16, свири на пиано и обича да пътува. Модел е, но родителите й не одобряват това нейно занимание.

"Трудно е да пораснеш тук. Мислим си, че албанците не обичат сърбите, а те си мислят, че ние не обичаме албанците“, казва Селена. Тя живее в малък двустаен апартамент заедно с майка си, баща си, брат си и сестра си. Като сърби, те са малцинство в Митровица.

"Сега съм щастлива в Косово. Но не виждам бъдеще, в което децата ми ще живеят тук, защото няма да имат бъдеще“, категорична е Селена. Запитана дали се чувства на мястото си в Косово, тя отговаря: "Аз съм сръбкиня. Това е."

Мостът, който свързва двете половини на Митровица е блокиран. Въоръжена полиция го пази. Превозни средства не могат да преминават през него. Хората от двете страни рядко се срещат. Ариан никога не е срещал сърбин.

"Между нас има дистанция. Ако отидем в тяхната половина, ще ни гледат странно, дори могат да те нападнат“, казва той.

"Когато някой спомене моста в Митровица, всички реагират с "лелее, не можеш да ходиш там!“ Родителите просто се страхуват за децата си“, споделя Селена.

Преговорите между Сърбия и Косово не вървят. Сърбия все още отказва да признае статута на Косово като отделна държава. Хиляди войници от НАТО са нужни, за да се запази привидния мир между страните. А в Митровица напрежението се надига.

Двете половини на града се различават изключително много една от друга. В сръбската част има сръбски флагове навсякъде. Говори се различен език, използва се друга парична единица.  

"Трудно е да се отговори на този въпрос. - казва Селена, когато я питат дали признава Косово за автономна държава. - Бих я приела, ако се наложи. Трудно е. Защото ако говоря за Косовска република, хората тук няма да харесат това. Няма да харесат и мен.“

Селена и Ариан искат две напълно различни неща за бъдещето на Косово. Според младежа, правилното мнение е това на албанците, тъй като държавата не принадлежи на сърбите. Двамата тийнейджъри може и да са отраснали след войната, но вижданията им са формирани напълно от обществото, в което живеят. Но те имат и нещо общо – и двамата искат да намерят начин, държавата им да продължи напред.

За Селена, ако се налага албанци и сърби да живеят заедно, то поне да са единни. Ариан казва, че просто не иска омраза между обществата.

Двамата се съгласяват да се срещнат на моста, който ги разделя.

"Как може да живееш в Митровица и да не си срещал сърбин?“, пита Селена.

"Просто не ходя в тази част на града. Родителите ми се страхуват за мен, за това я избягвам“, признава Ариан.

"Когато за първи път преминах по моста си помислих: Боже, някой ще ме убие“, споделя Селена.

"Някои от нас ви мразят. Някои от вас мразят нас. Трябва да продължим напред и да оставим миналото зад себе си. Не да го забравим, но просто да го оставим в миналото“, казва Ариан.

"Защо да него забравим?“, пита Селена.

Тя не може да разбере, защо споменът за войната е толкова приклещен в съзнанието на Ариан. За нея е по-лесно всичко да бъде забравено, защото иначе шанс двете общества да се обединят няма.

"Казваш, че като забравим войната, всичко ще е наред. Но вие не сте пострадали от нас. За това никога няма да разберете какво чувстваме ние“, категоричен е Ариан.

Дори и това поколение да иска мир толкова много, пътят към помирението между Косово и Сърбия ще е дълъг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Сърбиявойнакосово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 11"Ако питаш кога Косово е било българско значи ти трябва да изучаваш историята. Не ми се обяснява на невежи непознаващи собствената си история."Ми нали мноо знайш уе! Аре кажи! А! Или само са прайш тука!
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се изтрепят заедно ... НАЙЙЙЙЙЙЙ-ДОБРЕ!
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 91. 777. Пишете измислици за САЩ и НАТО. Защо така бе човек. При Тито всички се разбираха. След Тито при Милошевич се изпокараха. Така стана и мужду Словенци и сърби. Сърби и черногорци и др.
76
0
 
7
 
! Отговори
Гост 777 преди 4 години
Много пропуски има в тази статия, цялото ми семейство и роднини бяха изгонени от албанците по време на войната.Албанците влизаха в къщите и присвояваха всичко наред убивайки.Болката е неописуема когато се сетим за Косово, защото политиката , НАТО разделиха народите!Преди това се живееше спокойно.Имахме съседи шиптари с които до ден днешен имаме прекрасни отношения.Много хора, медии говорят и пишат но само хората които са било там знаят истината.Народа няма вина, а политиците и САЩ!
75
3
 
6
 
! Отговори
Чичо Ваньо преди 4 години
Държава Косово няма.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако НАТО не се беле неправомерно намесило в чужди вътрешни работи, щеше да е друга приказката ...
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85Джон Атанасов е Българин, колкото Доналд Тръмп е англичанин ...
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес в окупирано от САЩ Косово стандарта на живот е като в Азарбайджан - три пъти по-нисък от този в България и Сърбия. Честита им свобода на Ш И П ТРИТЕ, ЧЕСТИТА ИМ МИЗЕРИЯ. И те не са случили на освободител. източник на данните за мизерията в Косово - Международния валутен фанд, така че може и пет пъти реално да са по-бедни.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1190 година при третия кръстоносен поход немският император Фридрих идва на Балканите при Белград. Посрещнат е от византийската власт. Обаче като идва до Ниш там с изненада открива града в сръбски ръце и знамената на крал Стефан Неманя. В Ниш Асен и Петър изпращат пратеници и заедно със крал Стефан предлагат на Фридрих съюз срещу Византия, като Сърбия даде 20 хиляди войника а България 40 хиляди, като Калопетър бъде признат и за византийски император. Фридрих отказва и в Тракия търпи загуби!
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Праволславните народи трябва никога повече да не се влияем на турска и протестантска пропаганда и да сме единни. Турци, албанци и по маци от Босна и Родопите са капка в морето и по брой и по интелект пък съвсем. Кажете поне един велик турски учен като Никола Тесла или Джон Атанасов или Михаил Ломоносов например...
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До караджорджевичСпоред участника в кръстоносните походи Роберт Тулузки от Венеция до Цариград има един народ и една държава - Славяния!!! Разбра ли турски елементе. Вие винаги заедно с другите малки народчета сте били за цвят на Балканите, а Славяния е съществувала и ще си остане. И основната и най-важната и част е Българската славянска държава!!! Пиемонт на Балканите е България.
68
2
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Тези двамата дали са били интимни?
67
3
 
0
 
! Отговори
караджорджевич преди 4 години
До Martin BormannРазликата не е според мен, а според това какво значи едното и какво значи другото! Ако четеш Евангелието, както Дявола, то аз няма какво да си кажа с теб по темата - пускаш търсачката и готово. Що се отнася до провокацията ти, не мисля, че си на нивото ми! Айде, чао, госИн националсоциалист!
66
2
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
До Кара....Добре де, каква е разликата между патриотизъм и национализъм според теб? М? Не ми говори, че едното било обич към собственото а другото омраза към чуждото защото и в двата случая говорим за едно и също - средно положение просто няма. Не можеш да обичаш само себе си а другите не без да изпитваш някаква антипатия или омраза към тях.
65
1
 
5
 
! Отговори
караджорджевич преди 4 години
До ХАХАХХАХАТи знаеш ли си историята, бре, хомо сапиенс (изправен човек-да си знаеш)!? Никога на нашите зами не са живели еднородни маси, никога! И друго - не съм казал да посрещаме с хляб и сол всякаква ...и да си даваме четирибуквието за добър ден и довиждане! Казах само, че трябва да сме родолюбци и патриоти, а не шовинисти, а традициите и народността ни да са нашето А-Б. На мен ми е писнало да гледам как се кланяме на сърби, гърци и турци, а нашето все е ***. Ето това ще ни затрие!
64
0
 
2
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
Каратурчич, демек да посрещаме всякаква паплячч тук и да ви дадем всичко което имаме, но нямо лошо и да си знаем, че сме българи нали така, раяяя, ей *** турски, *** много си хитър ама си и много просссс
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравявам исламистите във форума със сръбската песен - Никога, сестро недей с турчина!!!!Вие върнахте с дивотията си Балканския полуостров с 600 години назад в историческото му развитие.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази "медия" , ако въобще мога да я нарека така, винаги копира най-тъпите статии, буквално подигравайки се с интелекта на хората които по някакви причини я четат.Ако не е дойче веле, ще е някоя друга помия.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното подложно на цзапада манипулативно заглавие. ПРОСТО ТЕКСТА ПАК НЕ ОТГОВАРЯ НА СЪДЪРЖАНИЕТО. Сръбското момиче няма нищо общо и не се познава с шиптърския илитерат. А Косово отново ще си бъде сръбско. Наближава деня. Другата лъжа е, че албанците не са вършили жестокости. Все жестокостите ги вършим ние православните народи а сме най-миролюбиви. Щатите хуманно и без жестокости ли избиха милион в Ирак?
60
0
 
12
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Винаги когато става въпрос за връзка между двама от различни раси или религия, жената винаги е бяла и християнка. Това се прави с цел разбира се, но не съм сигурен точно каква. Дали е да покаже че белите християнки са ковври? Или да покаже на белия християнин, че за нищо не става и че другите са просто по добрите? Това ще избие на някъде рано или късно, няма да остане така и после ще видим ние тях или те нас, но всичко започва удома с възпитанието на бялата християнка което е изпуснато...

Спонсорирани публикации