Трънливият път на "Джоджо заека". Но кой би искал да играе Хитлер?

Филмът на Тайка Уайтити се изстреля към Оскарите
19 сеп 2019 11:00, Нели Христова
52
Трънливият път на "Джоджо заека". Но кой би искал да играе Хитлер?
Снимки: Reuters

Филмът "Джоджо заека“ отнема на Тайка Уайтити осем години. Още през 2011 година, когато започва работа по сценария, той изпитва известни морални угризения, тъй като мрази дълбоко нацистите. Но трудностите по пътя на създаването на филма се увенчават с успех.

Той спечели наградата на публиката в Торонто и се отправи с пълна сила към Оскарите. Последните 7 лауреата от TIFF бяха номинирани и за Оскар, а два от филмите дори го спечелиха.

Но освен моралните проблеми, пред Тайка имало и друго препятствие. Най-добрият приятел на главния герой в "Джоджо заека“ е... въображаемият Хитлер. А кой би искал да се влезе в кожата на фюрера? Разбира се, че никой. За това Уайтити трябвало да го направи сам.

"Мисля, че беше трудно за актьорите да преценят, дали това е добро кариерно решение или не. И аз ги разбирам напълно. Кой иска да се види на плаката на филм, облечен като Хитлер?“, казва Тайка пред The Hollywood Reporter.

За Уайтити било трудно да привлече и продуценти.

"Става дума за малко момченце, което харесва нацистки униформи и горене на книги, и то намира малко еврейче на тавана, и въображаемият му приятел е Хитлер... Можех да ги видя как си мислят: "О, не, в никакъв случай няма да имам нищо общо с това. Чао“, разказва Тайка.  Преди две години  FOX се съгласяват да финансират „Джоджо заека“ срещу условието Уайтити да влезе в ролята на Хитлер. Режисьорът признава, че се е почувствал странно, но "било сега или никога“.

Пътят към "Джоджо заека“ не е бил лесен. А след TIFF го очакват още трънливи пътеки. Да превърнеш Хитлер в хумор, тъй като Тайка е категоричен, че никога не е искал тъжен филм за Холокоста, е трудна задача.

Според  The Hollywood Reporter най-трудна ще е публиката в Германия. Онези, които преди са се опитали да разсмеят германците със забавен филм, включващ образа на фюрера, до сега не са успявали. Критиците ги поразяват, в боксофиса се представят пагубно. В днешно време германците са още по-внимателни на какво се смеят.

Еврейската общност също ще бъде един от най-яростните критици на лентата.

Премиерата на "Джоджо заека“ е през октомври. Тогава ще стане ясно дали всички рискове са си стрували.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Тайка преди 4 години
When Taika Waititi, who is Maori/Jewish, was asked about why he chose to play the role of Adolf Hit.ler he said "The answer's simple, what better '*** you' to the guy?"Xaxaxaxa :D
18
0
 
2
 
! Отговори
Тайка преди 4 години
When Taika Waititi, who is Maori/Jewish, was asked about why he chose to play the role of Adolf Hit.ler he said "The answer's simple, what better '... you' to the guy?"Xaxaxaxa :D
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тайка - A aз смятам дядя Адолф за един от великаните на 20 век .
16
2
 
12
 
! Отговори
Тайка преди 4 години
Тайка лош филм няма. Той е един от най-оригиналните режисьори на нашето време. Чакам с нетърпение филма.Също така съм сигурен, че оня бо.к.лук Хитлер ще се върти в гроба си ако види как е портретиран. Бих му забил едно динамо в гъ.зо.
15
1
 
3
 
! Отговори
Тайка преди 4 години
Тайка лош филм няма. Той е един от най-оригиналните режисьори на нашето време. Чакам с нетърпение филма.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето един велик актьор изигра в цял комедиен филм главната роля, имитирайки Адолф Хитлер с много хумор.Мисля, че много хора знаят кого имам предвид, това е Чарли Чаплин във "Великият диктатор".Само гениален актьор би могъл да изиграе ролята на Хитлер в забавен и смешен филм.Друг подобен е на Куентин Тарантино "Inglorious basterds". В него австриецът Кристоф Валц успешно изиграва една от главните роли на нациста полковник Ханс Ланда от SS.Има син, който е равин в Израел.
13
0
 
6
 
! Отговори
време е преди 4 години
Е някой да направи филм на ужасете за сталин ще има голям Успех.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно - фюрера след толкова години все още е трън в *** на доста хорица. А цял германистан го издига и му се кланя навремето. Фокуси от цирка.
11
0
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
И каквоооо от това, бе кратуно! Това е един изключително талантлив и оригинален режисьор. Такива в скъпия ти кратунистан нема.
10
1
 
13
 
! Отговори
Кръжок преди 4 години
Тука пак гледам сбирка на кръжока на младите кафеви човечета.Дерзайте!!!
9
1
 
5
 
! Отговори
без морал преди 4 години
Някои си търсят поле за изява,и пет пари не дават за морала!А за истината да не говорим!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ами защото холокоста е голяма далавера!Оня канадски професор,дето само се усъмни,го вкараха за 3 години,какво остава за другите!?Интересното е,че някои евреи си признават,че е така!
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кой иска да се види на плаката на филм, облечен като Хитлер?"Приемате ли заявки?
6
1
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
*** Христова, грам не разбираш от кино,. Не става само с копи и пейст.
5
1
 
7
 
! Отговори
Шишо Б. преди 4 години
Много е тъжно да трябва да внимаваш на какво се смееш.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой вярва ли сериозно, на историята, как един провинциалист чужденец идва в Германия без пукнат пфениг в джоба, и веднага намира пари (валута в най-голямата инфлация) да направи партия, да плаща заплати на партийните стрруктури, да наеме помещения за клубове по цялата страна, пари за униформи и пропагандни материали, и да се избере за канцлер и да нападне Русия и да избие 20 милиона и никой нищо да не разбере от обикновените добрички германци?
3
10
 
11
 
! Отговори
Един чичко преди 4 години
Много хора искат да ме играят.......Защото бях прав !
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Химикът Гермар Рудолф прави изследвания на почвите в концлагерите където са заровени останките на милиони жертви от Холокоста, и не открива никакви останки. Криминалистиет могат по едон нокът да установят какво е станало след 30 години, а там би трябвало да са останките на милиони, но изследваният на показвт нищо. За този научен резултат химикът е вкаран в затвора! Защо просто не са направили експертна група от химици да повторят изследването и да установят истината, ами го вкарвят в затвора?
1
8
 
12
 
! Отговори
уфф преди 4 години
Когато някой се чуди какво да прави,почва с глупостите!

Спонсорирани публикации