Ефектът на доминото: Три филиала на "Томас Кук" обявиха фалит

Спират работа подразделенията в Германия, Полша, Австрия
25 сеп 2019 13:22, Елка Василева
19
Ефектът на доминото: Три филиала на "Томас Кук" обявиха фалит
Снимка: архив, Reuters

Германският и полският филиал на британския туроператор "Томас Кук" съобщиха, че обявяват фалит, след като компанията майка прекрати дейност по-рано тази седмица.

Фалитът на най-стария туроператор в света поставя в затруднение стотици хиляди туристи, а местните туристически сектори се готвят за сериозен финансов удар.

Около 140 000 души в момента пътуват с германското подразделение на "Томас Кук" или неговите брандове Некерман, Йогер турс, Еър марин и Бухер райзен, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

На чартърната авиокомпания Кондор - друго германско подразделение на "Томас Кук", е обещан спасителен заем от 380 милиона евро (419 милиона долара) от германското правителство и провинция Хесен, за да покрие нуждите си за шест месеца, съобщи Асошиейтед прес. Авиокомпанията заявява, че е печеливша, но се нуждае е от пари в брой, за да работи през зимния сезон.

"Томас Кук" в Германия също е поискал от Берлин мостов заем. Не е ясно в какъв точно размер. Щефани Берк, ръководителка на германското подразделение на Томас Кук, каза, че преговорите за съжаление не са довели до краткосрочно решение.

Ръководството на полското подразделение на "Томас Кук" - Некерман Полска - съобщи днес, че компанията обявява фалит.

През идните дни ръководството на компанията ще подаде в Районния съд на Варшава заявление за фалита на Некерман Полска, се посочва в разпространено съобщение, цитирано от ТАСС.

Към момента с тази компания в различни страни по света на почивка се намират 3600 души.

Днес компанията е спряла продажбите на туристически пакети за 48 часа и е отменила редица полети.

Австрийското подразделение на британския туроператор Томас Кук обяви неплатежоспособност и намерение да реорганизира бизнеса си, съобщи ТАСС, позовавайки се на Австрийската телеграфна агенция (АПА).

Томас Кук Австрия възнамерява по-късно днес да подаде заявление в съда за започване на процедура по фалит. Компанията взе това решение след такава стъпка на германското подразделение на британския туроператор. Тя възнамерява след реорганизация да продължи бизнеса самостоятелно. В понеделник Томас Кук Австрия прекрати продажбата на пакети и обяви невъзможност да изпълни планираните пътувания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Ааа доминото още сега започва:Routemaster bus manufacturer Wrightbus enters administration - 1,500 *** at riskWrightbus са производители на част от автобусите в Лондон...и сега интересното:Wrightbus founder William Wright has been a prominent supporter of Brexit Собственикът подържаше Брекзита...и сега се.дна на дръ.жката на те.слата
14
3
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 4 години
ВЪЗМУТЕН СЪМ КАК НА НАС НИ СЪСКАТ, КОГАТО ИСКАМЕ ДА СИ ПОДПОМОГНЕМ ИКОНОМИКАТА И НИ КАЗВАТ, ЧЕ Е НЕПОЗВОЛЕНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, А ТЕ СИ ПОМАГАТ ФИРМИТР СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ! ТАКА БЕШЕ И В КРИЗАТА- ОПЕЛ И РЕНО ПОЛУЧИХА МИЛИАРДИ ФИНАНСОВИ ПОМОЩИ!
13
3
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
До Анонимен 12Балкан холидеййс ще имат да мечтаят. Кук ще се върне под друго име след брекзита.
12
5
 
19
 
! Отговори
ОстровнитеГЗове преди 4 години
На англичаните догодина, след брекзит няма да им трябват туроператори.То ще си е мъка и унижение да ходиш да кандидатстваш за виза.... и то българска.Да си плуват в Темза,.. само дето бирата в баровете наоколо е 5 £, а не като на Слънчака - 1£. Ще сънуват те българския Евросъюз и ще зе събуждат... с болки в пофтейла.
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолетите на балкан холидейс ще се пукат по шевовете догодина а британските туристи ще изслушват внимателно мученето на неграмотните им служителки когато им обясняват че в цената на билета им е вклчена само дамска чанта, от която трябва да бъдат премахнати всички червила, пудри, пинцети, огледалца и дамски превръски от съображение за сигурност.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега е момента да се бутнат половината хотели по Четноморието и да се спре строителството на нови. Без това се оказаха ненужни!
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте и се учете как се праи фалит по Капиталистически. Прибраха милионите от Туристите. Направили така че да плщат след два месеца от напускането на туристите прибрали лихвите и главницата и се праат на ощипана невеста. Кога и да го утепеш Капиталиста все щее късно. Но пък си има и хубава страна. Вашите мутрета хотелажии ше пиинат една студена водица и ше си карат едногодишните маймаси беемвета и ще живуркат в две годишни мезонети. Мъъъъъъкааааааа голема мъкааааа.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно брекзита ще е факт октомври,и тези завлякоха европейския туристически бизнес с млн.
7
9
 
8
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 4 години
Само некерман а дан фалират, че имат да ми плащат за 200 шваба от един месец. Държавата да ми покрий загубите ще трябва
6
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
долни капиталистически номерца! обявявам фалит, за да не си плащам сметките, данъците, яденето и пиенето... а шефовете им с яхти и самолети и вили за стотици милиони. един тотално сбъркан свят!
5
3
 
26
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Леле колко съм *** и не разбирам.....компанията обявила че е печеливша но се нуждае от 380милиона за да работи сезона.....Чудно-печелим пък нямаме пари и ни трябва помощ която няма да върнем .
4
4
 
30
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Типични капиталистически далавери!
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер! Акциите ми в Лухтханза ще поскъпнат ... Данонвсичконостанли свои компании фалират!!! С ДАНО!
2
9
 
10
 
! Отговори
баба Мара преди 4 години
Пада им се, щом не искат да са в ЕС :)
1
8
 
43
 
! Отговори
xXx преди 4 години
От Томас Кук са проспали уроците при Гриша Ганчев. Не фалираш, а преименуваш ;)

Спонсорирани публикации