Китай се готви за голям парад, на репетициите – с памперси

Огромен военен парад и манифестация ще има на 1 октомври
27 сеп 2019 21:10, Елка Василева
97

Снимка: Reuters

Китай се готви да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим с пищни тържества, представяни вече като апотеоз на президента Си Цзинпин. Но от Хонконг и Вашингтон духат силни насрещни ветрове, пише Франс прес.

За вторник, 1 октомври, в Пекин са обявени най-голямата манифестация и най-мащабният военен парад, организирани някога в страната с най-голямо население в света. Целта е да се докоснат патриотичните струни в душата на народа, изградил за 70 години втората икономика в света след десетилетия на войни, бедност и унижения.

Ще бъдат показани и най-новите оръжия на китайската армия, будещи понякога тревога у съседните страни, по-специално по крайбрежието на Южнокитайско море.

През последните месеци обаче единството на азиатския гигант се пропука заради вълненията в Хонконг, безпрецедентни за периода след 1997 г., когато британската колония бе върната на Китай.

Участниците в продемократичните протести вече мислят как да развалят празника - те призоваха за демонстрации на 1 октомври и властите на автономния район отмениха предвидените фойерверки от страх да не избухне пак насилие.

Колкото до китайската икономическа мощ, от миналата година я застрашава търговската война, започната от американския президент Доналд Тръмп, наложил наказателни мита върху китайски стоки.

Тук ще споменем и международните критики срещу Китай заради политиката му към Синцзян - северозападен район с предимно мюсюлманско население, където според правозащитни сдружения един милион души са били интернирани под лозунга за борба с тероризма.

От 40 до 70 милиона загинали

Независимо от тези проблеми Си Цзинпин ще бъде безспорният герой на тържествата по случай юбилея на народната република, провъзгласена от далечния му предшественик Мао Цзедун на 1 октомври 1949 г.

Във вторник Си ще приеме парада на войските и ще произнесе "важна реч", съобщиха официалните медии.

Ред коментатори смятат днешния президент за най-могъщия китайски ръководител след Мао, запратил страната в хаоса на "Големия скок" и "Културната революция".

Излязлата през 1997 г. "Черна книга на комунизма", труд на университетски колектив, обвинява китайския режим за смъртта на 40 до 70 милиона души, включително загинали в масовите чистки и глада в страната през различни години и в резултат на "Големия скок", а в по-ново време в репресиите на площад "Тянанмън" през 1989 г.

Икономическите реформи, започнали след смъртта на Мао през 1976 г., изстреляха страната на върха на световната икономика.

Но впечатляващият, исторически безпримерен подем на Китай показва признаци на слабост - тази година е регистриран най-ниският темп на растежа от близо три десетилетия и себестойността на продукцията постепенно доближава западните нива.

А в момента свинското, любима храна на китайските потребители, стремително поскъпва заради епидемията от африканска чума по прасетата - истински удар по жизненото равнище в страната.

Хвърчилата са забранени

Въпреки всичко Китайската комунистическа партия здраво държи властта - поел управлението през 2012 г., Си Цзинпин попари всички надежди за политически реформи и засили следенето на гражданите чрез стотици милиони камери и "Великата китайска интернет стена", филтрираща информацията от чужбина.

С наближаването на 1 октомври мерките за сигурност в Пекин бяха затегнати още повече - в някои квартали барове, ресторанти и магазини бяха затворени седмици преди честванията. В целия град е забранена продажбата на пистолети, техни имитации, а също и пускането на хвърчила.

През всички уикенди от началото на месеца на огромния Булевард на вечното спокойствие се провеждаха репетиции на парада и центърът на града бе като под обсада. Заведения и офиси с изглед към булеварда, на първо място чуждестранните медии, получиха нареждане да опразнят помещенията.

Стотици хиляди служители и студенти също ще преминат във вторник пред държавните ръководители, застанали на трибуната на Портата на небесния мир, която гледа към огромния площад "Тянанмън".

За нощните репетиции раздаваха памперси - забранено бе да отскачаме до тоалетната, разказа участник пред всекидневника "Глобал таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това с памперсите е чиста подигравка с американските военни ,дето се посраха от един Руски самолет в района на Черно море ! Корабът им още стои без екипаж."A ти пък за толкова много време от тогава, така и не разбра, че това беше фалшива новина. Достойно за съжаление...Биеш всякакви рекорди...
75
1
 
3
 
! Отговори
лозунг преди 4 години
Дамски превръзки за цикъл c Трайно усещане за свежест и комфорт което продължава с часове ....
74
1
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 82 И сега какво ? Искаш да ти помогнем ли ? Зле си , но това си е твой проблем.
73
6
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 78 Китай не е икономика 1 в света и ще се развиват толкова , колкото им позволи САЩ.Не пиши лъжи.
72
4
 
3
 
! Отговори
Марчев преди 4 години
Това с памперсите е чиста подигравка с американските военни ,дето се посраха от един Руски самолет в района на Черно море ! Корабът им още стои без екипаж.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До CAMBODIA POWER,В Шенжен още през 2015г. беше увеличена на 325 долара, за Пекин сигурно е повече, но те имат милиард и половина население и пак са по-добре от нас.
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен БЕЗСПОРНО КИТАЙ Е НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА, НО КОЙ ПЛАЩА ЦЕНАТА ЗА ТОВА- Я ДА ВИДИМ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В КИТАЙ- 240/280ЛВ НА МЕСЕЦ, В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ОЩЕ ПО НИСКИ- ВИЖ СВЕТОВНА БАНКА- ОКОЛО 1 МИЛИАРД КИТАЙЦИ СА БИЛЕ НА ДЪНОТО НА МИЗЕРИЯТА А СЕГА ДА ВИДИМ КОМУНИСТИТЕ МИЛИОНЕРИ МИЛИАРДЕРИ- ПАК НАЙ МНОГО В СВЕТА- ФОРБС. ТА ТАМ В КИТАЙ СЕ ОСЪЩЕСТВИ МЕЧТАТА НА ВСЕКИ КОМУНИСТ- ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР СПРАВКА- НАШИТЕ ВИДНИ ЕДРИ КАПСОЦИАЛИСТИ СМАЯЛИ СВЕТА С ЛУКСА И С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
-" тази година е регистриран най-ниският темп на растежа от близо три десетилетия и себестойността на продукцията постепенно доближава западните нива." това го разбирам, че китай досега е бил много над западното ниво на развитие и след като започнал да пада, се доближил до запада! ха!
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възхищавам се на Китай и обожавам красивите китайки, и мразя софия.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57,Счита се, че над 300 милиона китайци живеят с доходите на средностатистическия немец. И се говори, че скоро ще ликвидират бедността в Китай.Този век ще принадлежи на Китай - освен икономически, очаквам и във военно отношение да се изравнят със САЩ, а защо не и с Русия.Запада просто ги изтърва. Китай вече има почти всички необходими технологии за да постигне това.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по точно сащ са изградили втората в света икономика за 70 години! китай са изградили ПЪРВАТА в света икономика за окоро десетина години!
65
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е номер едно в света и това още немогат да го преглътнат западнитеджендари
64
7
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
Общество което не може да си подреди и уреди държавата и са му все виновни политиците, (които са производна на това общество) почва да броди из света, и после да плюе по другите държави. А има и една доста "философска" приказка - "родината ми е там, където ми плащат най-добре". А корените са си корени.
63
5
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""Но впечатляващият, исторически безпримерен подем на Китай показва признаци на слабост - тази година е регистриран най-ниският темп на растежа от близо три десетилетия и себестойността на продукцията постепенно доближава западните нива.""Това го слушам през последните 15 години поне 4-5 пъти,ако не и повече,а то все не се случва.Както се казва "Голодной курице просо снится"
62
16
 
4
 
! Отговори
Osman преди 4 години
Ако ги подпука аскера ще останат с памперсите, комунистите гадни. Свобода за Тюркестан и уйгурите!
61
2
 
13
 
! Отговори
ЛЮБОПИТЕН преди 4 години
"""втората икономика в света след десетилетия на войни, бедност и унижения."""Втората?????????
60
2
 
6
 
! Отговори
Е преди 4 години
Турците изобщо да не коментират-ориенталски сбирщайн от плоскочели парапитеци които не заслужават и грам уважение.Изобщо не са фактор в нищо кресливи шебеци и дървени философи,дремещи по българските вестници!
59
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Мюмюнът,който кълне да знае-скоро пак ще пада кирпича върху главите на *** от Анадола!
58
2
 
11
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
един китаец си продал душата на Дявола.... на третия ден тя се счупила
57
4
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 4 години
На Говедария и памперси няма да й помогнат ☆☆☆

Спонсорирани публикации