Принц Хари по стъпките на майка си Даяна, ходи в минно поле

Той се опитва да привлече внимание към мините в Ангола
Обновена: 27 сеп 2019 20:11 | 27 сеп 2019 19:40, Нели Христова
20

Снимки: Reuters

Преди няколко дни принц Хари бе на посещение в Ангола. Както своята майка Даяна през 1997 година, той се разходи по частично изчистено от мини поле. Снимката на принцесата от това посещение, с предпазният шлем и жилетка, бързо обикалят света. Сега, нейният син се опитва да постигне същото – всички да обърнат внимание на нерешения проблем с мините.

Даяна бе известна с това, че се посвещава на благородни каузи, които не винаги са в полезрението на публиката. През 1987 година, тя помага за отварянето на първата клиника за лечение на ХИВ. Действие, което напълно променя отношението на обществото към болестта.

Следващата и голяма кауза на принцесата бе да накара света да обърне внимание на проблема с мините. Това е и една от причините, които провокират развода й с принц Чарлз през 1996 година.

В продължение на десетилетия мините се използват обширно по време на военни конфликти. Много от тях, които не са избухнали тогава, са активни и до днес. Те непрестанно убиват или осакатяват хора, които са стъпили на тях.

Снимки на Даяна с деца, осакатени от мините в Ангола, показаха точно колко ужасяващи са последствията. А по време на своето пътуване, принц Хари заяви, че устройствата са „незаздравял белег от войната“.

Мините са два вида - противопехотни мини, чиято цел е убийство или нараняване на човек, и противотанкови мини, които трябва да унищожават или повреждат превозно средство. Най-често те са заровени под земята. Използвани са през Първата световна война, но още по-широкото им приложение започва от 60-те години.

Стратегията на военните била да поставят мините на случайни места, създавайки игра на руска рулетка за обикновените хора. В близо 60 държави все още има много противопехотни мини. Жертвите между 1999 и 2017 година са близо 120 хил. души. Почти половината са деца, 84% са момчета. 87% от загиналите са цивилни. Най-много са жертвите в Афганистан, Сирия и Украйна.

Между 1975 и 2002 година Ангола се тресе от гражданска война. За това там има и много мини. Организацията Halo, която се занимава с премахването им, казва, че трудно би било определено, колко мини има точно. Но от 1994 година насам са унищожили близо 100 хил. устройства. Ала в Ангола има още 120 полета пълни с мини.

Други територии с големи площи, обхванати от мини, са Чад, Афганистан, Камбоджа, Тайланд, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Хърватия, Турция, Ирак, Йемен и Западна Сахара. За да бъдат изчистени са нужни стотици години.

Само три месеца след смъртта на Даяна през 1997 година е подписан Отавският международен договор, който забранява използването, производството, складирането и прехвърлянето на противопехотни мини.

До 10 години след подписването на договора, държавите трябва да разчистят минните си полета, а до 4 – да унищожат запасите. Вече 164 страни са сложили подписа си под него. Но не и САЩ, Китай, Индия и Русия. Те имат най-големи запаси от мини от 32-те членки на НАТО.

Ала дори и страните, които са подписали споразумението, не са успели да изпълнят сроковете, заложени в него. Земите им още са пълни с противопехотни мини, застрашаващи хиляди хора.

Целта на Хари е същата като на майка му – да накара света да вземе мерки. Принцът дори участва в контролирана експлозия за унищожаването на мина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красиво поле са подредили за мизансцен - с лъкатушеща пътечка, бордюрче от варосани клонки, небрежно маркирано с табелчици обърнати към камерата...
16
1
 
1
 
! Отговори
Русия преди 4 години
И после в Париж.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко мини под нозете? А колко недоизпито вино в мазетата?
14
1
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахаха преди 4 години
Що е с кaскa тоз oткaчaлник?Защото го дебне ято кълвачи.П.С Не съм писал, че има дъpвена глава :)
13
3
 
3
 
! Отговори
Потресен преди 4 години
Принц Хари по стъпките на майка си Даяна???Ама вие сериозно ли???И той ли е забременял от арабски шейх???
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката:- Къде са родителите ти, мушмурок?- Умряха в британските мини за диаманти.- Аха, сега сам ли бачкаш, браво моето момче!
11
5
 
6
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 4 години
Даяна е подготвяла нашествието към Европа, искайки забраната на пехотните мини. С теди мини нашите Гранични войски не биха допуснали и един нашественик. Същата тази със съмснитеен морал изневеряваше с арабски милионер. Но Хари като е решил да ходи по стъпките на майка си неке се повози на Мерцедес в Париж!
10
1
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Западното лицемерие няма граници.
9
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕРЕНА КОЙТО ОБХОДИЛ БИЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБХОДЕН ОТ ГРУПА АФРИКАНСКИ ДЕЦА :DЦИРК ЗА БАЛАМИТЕ!!!БЕЗСРАМНИК СКВЕРНИ ДОБРОТО ИМЕ И ПАМЕТТА НА МАЙКА СИ!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Само дето са пропуснали да ни кажат че минното поле по което ходят е създадено специално за тях Иначе много трогателно
7
1
 
4
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Всъщност Ангола е от малкото Африкански държави които не на шега се бориха с Капиталистите алчни, както и Даяна беше убита от тях...
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що е с кaскa тоз oткaчaлник?
5
1
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Интересно, дали на всички ви плащат да показвате постоянно това нещо?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 АнонименНе всичко е до трудовия стаж и дали можеш да работиш. Някои хора имат нужда от вдъхновители, водачи, ръководители, някои направо имат нужда да им казват какво да правят. Други от своя страна пък умело ръководят. В момента обучавам два кадъра. Единият просто му задаваш задачата и толкова. Другият има нужда постоянно да му казваш това така онова така, да го подбутваш и т.н. Някои хора обичат да отидат на работа, да си свършат работата като роботче и да се приберат в къщи. Други не..
3
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
Tuzemcite ot kolonijata ezednevno triabva da budat oblucvani s novosti za nashite sahibi-ribovladelci.Da ne zabraviame KVi sa tez ,...a kude v hranitelnata veriga sme NIE Tova e celta na zaniatieto...
2
3
 
19
 
! Отговори
Джентълментъл преди 4 години
Принц Хари ходи в минно поле и любезно пуска Меган да мине първа.Любов ;-)
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешни и жалки - колко трудов стаж имат такива като този ?

Спонсорирани публикации