В Прага на нож с е-тротинетките, прокуратурата ще нищи услугата

Хаос с използването им и регулацията им накара общината да ги даде на съд
28 сеп 2019 17:00,
27

Снимка: Facebook, No_Lime_Prg
 

Докато у нас електрическите скутери за споделено ползване са достъпни като услуга от малко повече от месец и все още настроенията към този метод на придвижване са доста раздвоени.

Услугата обаче оперира в чешката столица Прага от една година и за това време вече доста хора са недоволни от услугата.

Още по темата

Общинския съвет на втори район в Прага отива и стъпка по-далеч. Говорителят на общината Ленка Резкова се обърна към транспортното министерство на Чехия с искане за становище за статута на електрическите скутери. Според министерството електрическите скутери не бива да се карат по тротоарите.

Компанията оператор Lime настояваше, че за техните електрически скутери важат същите правила като за колелата, пише местния "Lidovky".

Според министерството обаче това не е така. За да може да се използват на зоните за пешеходци максималната скорост не трябва да е над 25 км/ч, или пък моторът трябва да се изключва след достигане на тази скорост, наред с други ограничения.

От началото на годината полицията е регистрирала 1048 нарушения със скутерите. Затова сега общинската администрация иска от прокуратурата да разследа дали дейността на Limе в чешката столица е законна.

Прокуратурата ще трябва да установи и дали твърденията на фирмата са верни. От Lime настояват, че техните скутери вдигат максимална скорост от 24,9 км/час и мощността им е 250 вата.

Досега общината беше определила т. нар. "червена зона", където скутерите не би трябвало да бъдат използвани - в паркове, пешеходни зони и други.

Жителите на Прага обаче в последната година постоянно се натъкват на изоставени скутери, понякога на тротоара. Неведнъж са били хвърляни и в река Вълтава, отбелязва чешкият Еxpress.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Чех преди 4 години
Абе хвърляйти ги в ряката, така ще свършат най-бързо.
26
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Много е просто. Бойкот на услугата и сами ще ги махнат.
25
3
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
Много лесно се решава - кара се по велоалеи или в дясно плътно по улицата.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНа мен тия каращи скутери ми приличат на ***-ло-у!мници. Кой нормален зрял чвек ще се качи на такова нещо.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен #5&6 Скутерите са гавра с транспорта в големите градове.---Не само с транспорта, а и с пешеходците. Могат да се блъснат по хората на тротоарите и да причинят травми. А незрящите? Тия хора си помагат с медицински уреди (не знам как се наричат), за да се придвижват. А много често по тротоарите са натъркаляни безразборно тия скутери ли са, тротинетки ли. На мен тия каращи скутери ми приличат на ***. Кой нормален зрял чвек ще се качи на такова нещо?
22
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен 15и как виждаш Боко на тротинетка бързащ към МС?..Или изтупаните тежкари ?..А старците?..Бабички в кола-колкото искаш,но на тротинетка...Тия играчки НЕ трябва да се допускат до пътното платно!..Защото нито спазват някакви правила,нито имат някаква сигнализация..Изобщо:-Или по велоалеите,или на специални писти,защото са за забавление..Това не са сериозни превозни средства.
21
3
 
13
 
! Отговори
Тротоари преди 4 години
По тротоари не!По велоалеи - да!
20
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много платени защитници на петролните компании тука бе - пречели им тротинетките, че не замърсяват и децата им дишат чист въздух.Пълна забрана на автомобилите в София от Април до Ноември е решението!
19
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Не ми стигат разни велосипедисти и заблудени пешеходци, ами и тротинетки. Да им направят паркове и писти да си карат, но да не се мотаят по нормалните улици и тротоари
18
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АманИ защо да е проблем? Лесно е, удобно е. В САЩ се ползват, в скандинавието се ползват. Отнема ми 15 минути със скутера, да мина това, което ще мина с кола за 25 или 40 с автобусите, когат има яко ръш. Зимата не било удобно ... ами няма да карам зимата :)...А и какво да направя, че има "сняг и киша"? Като си плащам 1200 лева данък на колата, пак има киша и сняг! Защо тук има, а в Амстердам няма?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Какво стана, не можахте да чарджите по 30-40 лева за курса Кубан-Стария град?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15И ще трябва да сториш 120 етжни жилищни блокове, защото се случва че работните места са силно концентрирани в няколко района. И замърсяването от ел.батериите го отнасят Китай и Индия, така че всичко е ток ..
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да намалее замърсяването на въздуха трябва да се ограничат автомобилите не скутерите, влизаш в града с автомобил 10лв. дневна винетка и трафика мигновено ще изчезне и въздуха ще става за дишане.
14
8
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До АнонименДано се потрепат повече.
13
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няй-голямата простотия е като ги помъкнат сгънати в офисите. Все едно аз да си разглобя половината R1 и да го тараляскам. Отврат мания. Дано по-бързо и мине модата преди да са се изпотрепали!
12
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките са пълна тъпотия. По-скъпо е от такси о да не говорим, че с куфар от летището няма как да се тротинеткам по Цариградско. Това са скъпи и *** лиготии
11
12
 
28
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Да се ЗАБРАНЯТ! Нямат място по велоалеите защото са с двигател. Нямат място и на уличното платно защото с тези малки гуми едно камъче или някаква неравност или дупка на пътя и тротинетът е паднал. През зимата тези буклуци не могат да се движат в киша и сняг. Докато един МТБ може без проблеми. Затова ТРОТИНЕТКИТЕ САМО за забалвение из парковете
10
1
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Това Лято в градчето караха като изоглавени.
9
4
 
39
 
! Отговори
мак преди 4 години
На тротоара създават опасност за пешеходеца, изобщо не сигнализират, че наближават в гръб. Може би ще носим огледала за обратно виждане, за да можем навреме да отскочим и да направим път за тротинетка или колело. Ако пък се движат по платното, те са в опасност. Велоалеите недостигат, тогава къде й е мястото на тази нова мода?
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките имат своето място и са добър начин за придвижване, но мястото не им е на платното за движение на автомобили, нито пък по тротоарите.

Спонсорирани публикации