82-ра улица, №155: Любовта на Фидел Кастро към Ню Йорк

Там започва пътят му на революционер
29 сеп 2019 12:20, Нели Христова
39
82-ра улица, №155: Любовта на Фидел Кастро към Ню Йорк
Снимки: Reuters

На 82-ра улица, близо до Сентръл Парк, под номер 155 се намира красива викторианска сграда. Там 22-годишният Фидел Кастро прекарал медения си месец през 1948 година.

Тъкмо завършилият право в Хавана Фидел имал силно изявено мнение. Ала нищо по онова време не показвало,че той ще се превърне в лидерът, който ще подтикне страната си към революция и ще започне една студена война със САЩ, която продължава и до днес.

Фидел Кастро се влюбил в Ню Йорк още по време на първото си посещение в Америка. Той бил впечатлен от метрото, небостъргачите, големината на пържолите и факта, че дори бесният антикомунизъм на САЩ по време на Студената война, антикапиталистическият труд на Карл Маркс, Das Kapital, можел да бъде открит във всяка книжарница.

Бъдещият лидер и първата му съпруга Мирта Диас-Баларт останали в апартамента три месеца. Седем десетилетия по-късно нищо не се е променило в квартала, освен наема – баровете, в които се събират студентите от Колумбия и украинската православна църква все още са там.

Любовното гнездо на двойката е първата спирка на Кастро по време на посещенията му в Ню Йорк, преди да бъде демонизиран от САЩ през 60-те. Неговите реформи и съюз със СССР водят до Карибската криза, при която светът е на прага на ядрено унищожение.

Само на няколко крачки по Амстердам Авеню се намира друго ключово място – революционният му офис.
Седем години след меденият му месец Кастро се връща отново в Манхатън. Този път той е добре познат сред кубинските изгнаници като леко луд идеалист, който е въстанал срещу тогавашният диктатор на острова Фулхенсио Батиста. Вече разведен, тъй като Диас-Баларт открила любовни писма от друга жена, докато съпругът й бил в затвора, Кастро търсел пари, за да започне революция. Тогава, кубинската общност в Ню Йорк била доста по-голяма от тази в Маями.

Събрал достатъчно средства, той си наема офис за своята бунтовническа организация M-26-7  (датата на проваленият му бунт). Служителите му окачили червено-черният флаг на прозореца, раздавали памфлети на американските привърженици, а те ставали все повече, след като младият Кастро, Че Гевара и група партизани кацнали в Куба на 2 декември 1956 година.

Днес, офисът, намиращ се под номер 305 между 74 и 75 улица, се е превърнал в китайско студио за масажи.

Някога, в същите стаи, поддръжниците на Кастро приемали впечатлените американци. Според законите на САЩ, те можело да събират пари от тях, но не и да ги привличат за войници. Въпреки това много студенти се появявали на вратата им и сами предлагали услугите си, ала само по време на лятната ваканция. Трябвало да бъдат в университета навреме за занятията.

За Кастро всичко се променило, когато се увенчал с победа над Батиста на нова година през 1959 година.  Той се превърнал в световна звезда, а янките виждали в него и неговите последователи, наричани Los Barbudos, млади и секси освободители.

4 месеца след победата Кастро отново се отправя към Ню Йорк, където прекарва пет дни. Посрещнат е като звезда, жените въздишат по него, казват, че е най-хубавото, което се е случило на Латинска Америка от Рудолф Валентино насам.

На полицията и било адски трудно да изведе Ел Команданте от сградата, тъй като той не спирал да прескача оградите и да се здрависва с феновете си, казвайки „Трябва да поздравя публиката си.“

Тогава Кастро се превърнал в турист. Обикалял различни знакови места из Ню Йорк, но отказвал да влезе в музеите. Макар да обичал да чете, той не се впечатлявал от визуални изкуства.

Но любовната афера на Фидел с Ню Йорк не продължила дълго. Той ставал по-радикален, а Вашингтон – по-отмъстителен.

Кастро се върнал в любимия си град, за да говори пред ООН през септември 1960 година. Един месец по-късно САЩ въвеждат първото ембарго над Куба, а ЦРУ започва с опитите да го убие. В Ню Йорк той вече не бил посрещан от хора, които въздишали по него, а от гневни янки.

Отседнал в хотел Shelburne, където отглеждал живи пилета, готвил ги, а костите им хвърлял през прозореца. Когато управителят поискал 20 хил. долара депозит за нанесени щети, кубинецът взел поддръжниците си и отишъл в хотел Theresa. Твърдял, че се чувства по-добре сред бедните граждани на квартал Харлем.

Жителите на квартала били впечатлени от лидера. Когато той и бандата му отивали да хапват евтини хамбургери, сервитьорките флиртували с тях. В стаите си в хотела те организирали партита.

Фидел Кастро се връща в Ню Йорк още три пъти – през 1979, 1995 и 2000 година. Винаги за срещи на ООН, за да принуди САЩ да му дадат виза. Той така и не забравя любовта си към този град и онези бурни нощи на 1960 година.

Четири десетилетия по-късно, по време на последното си идване в града през 2000 година, той държи реч пред 3000 души, недалеч от хотел  Theresa, където казва: "В Харлем са моите най-добри приятели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КУБИНЦИТЕ СА ЕДИН ЩАСТЛИВ НАРОД, РАБОТЯТ МНОГО, ПОЛУЧАВАТ МАЛКО, НО КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ПЛАМ ДЪЛБОКО В СЪРЦАТА ГИ ВОДИ НАПРЕД КЪМ ОКОНЧАТЕЛНАТА ПОБЕДА НА КОМУНИЗМА, КОГАТО НАЙ ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ ЩЕ СТАНАТ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, МИЛИОНЕРИ, ЗАЩОТО ИМАТ ГОЛЕМИ ПОТРЕБНОСТИ СПРАВКА- НАШИТЕ ВИДНИ СОЦИАЛИСТИ- ДО ЕДИН ЕДРИ МИЛИОНЕРИ/, А ДРУГИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ КАТО ДНЕС- ДЕМЕК БЕДНИ, ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ СА СКРОМНИ НО ПОД ВЛИЯНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ЖИВЕЯТ ЩАСТЛИВО.
33
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
така кубинската тръстикова захар и тютюна им няма да конкурират краварските...Ама помислете:-Ако са искали Щатите,сто пъти да са сменили режима на Кастро!!!..Та той им е под носа!Тия биха път до Ирак да свалят Саддам въпреки ,че е на хиляди километри от тях!..Защо?-Ами защото имат ИНТЕРЕС-петрола!..Но траяха толкова години Кастро..Защо?-Ами защото имат интерес Куба да се управлява точно по тоя начин...
32
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Соросоидуважаеми,тъй като съм контактувал с кубинци мисля,че бих могъл да напиша нещо по въпроса..та така:-Кубинците са изключително честни и ...дори бих казал-наивни същества.Е,и между тях има главорези,но като цяло са .."природни изделия"..Така че за който и да е ИГРАЧ,особено ако има дар слово,не би било проблем да ги поведе след себе си.А за Щатите "санкцията" срещу Куба и наложеното "ембарго" си е чисто икономически акт:-Така кубинската тръстикова захар и тютюна им няма да конкурира
31
2
 
3
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Ако кубинците не искаха "режима" на Кастро отдавна да са свалили този режим. Да напомним, че Фидел Кастро отдавна не е сред живите, а Раул Кастро предаде властта на младите преди повече от година.А също така да напомним, че в Министерски Съвет на България работят 253 ПРа, плюс още над 250 драскача на хранилка от разните Copocоидни фондацийки и Хамерика за България - това прави над 500 активно драскащи по електронните издания тpoлoвe.
30
3
 
0
 
! Отговори
разбирам преди 4 години
Че този е бил абсолютен комплексар и националист.. някакъв луд ..диктатор.Сънувал преврати и революции...само защото бил влюбен в Ню Йорк и този модерен живот...защо ли това напомня за Грета Тунберг?И вместо да се впише в новия свят, станал...на практика терорист,нали така? Нюйоркски бандюга. Абе, комунисти.
29
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
изобщо "ХИПЕРАКТИВНОСТТА" в която и да е дейност на индивида говори за споменатите проблеми.НЯМА НОРМАЛЕН човек,който да беснее в която и да е област!САМО увредените "личности" се натискат в БОЛНИЯ СИ НАГОН да бъдат "нещо повече от другите"!!!!!Запомнете това!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук е пълно с платени тpoлoвe. Кастро бил съсипал Куба?А какво ще кажете за съседната на Куба държава Хаити, която винаги е била прислуга на САЩ и е най-бедната държава в западното полукълбо.
27
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Ти да видиш.."хиперпотентността" е ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.Комбинация от вътрешна неувереност,комплекси за малоценност и ...неизживяно детство.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ГДЕ ВИДЯ НАЦЕПЕН....КУ ТЪ ИНТЕРЕСУВЪ- КАЖИ!
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварника ще се разпадне след 2-3 хил. години, чакайте си, няма проблеми. САЩ не разчитат на насилие вътре в държавата, което е може би първия случай в света империя да не прилага вътрешно насилие. Затова ще издържат много повече отколкото си мислите. Русия вече залезе като империя и няма индикации към възстановяване.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато не те интрересува що се цепиш?
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как е ситуацията в членката на ЕС и НАТО американската парньорка България. Роват ли българите в кофите или просперират при евроатлантизма и демокрацията?
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ ТАЯ ГОДИНА 17 ДОЛАРА, СРЕДНА ОТ 32 ДЛ НА 44 ДЛ- НЯМА НАЧИН ДА НЕ ЯДАТ НАТУРАЛНО- В ЮТУБ ИМА ИНТЕРЕСНИ НЕЩА. ДАЛИ Е ДОСТАТЪЧНА ЗАПЛАТАТА- НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, СИГУРНО СА ЩАСТЛИВИ- НЕ СЪМ КУБАФИЛ, НЕ СЪМ КУБАФОБ, БЪЛГАРОФИЛ СЪМ.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрата ноаина е, че когато краварника се разпадне, кубинците няма да умрат от глад за разлика от нас, кравите и украинците.
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото в Дания. Дания е на първо място в света по ракови заболявания. Куба е на едно от последните. Кубинците разполат може би с най-доброто здравеопазване в света.
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите никога в историята на България не са живяли по-мизерно и по-скотски от последните 30 години деморкация, евроатлантизъм, американско и западно партньорство, ЕС и НАТО.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма, по точно при соцаилизма, когато бяхме с Русия България беше най-добре.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския комунизъм е болест, която поразява всичко наред, лечението е много трудно и ще трябват може би столетия за да се излекува държавата напълно. Скандинавският комунизъм, дай боже всеки му.
16
4
 
7
 
! Отговори
Грую преди 4 години
До жалкоАко се замислиш малко, Кастровци са малко виновни. Най-голяма е вината на хАмериканците заради ембаргото.Това е нещо от което страда обикновенния човек, а не държавника.ФАЩ го правят от страх, да не би случайно да имат по-добер живот без тяхна помощ - намеса
15
6
 
15
 
! Отговори
факт преди 4 години
Куба е единствената държава в която хората живеят така ,че да не вредят на природата!

Спонсорирани публикации