"Догодина ще е още по-зле": Гърция най-потърпевша от фалита на "Томас Кук"

За гърците станалото е масивен удар
29 сеп 2019 10:03, Красимир Ангелов
84
"Догодина ще е още по-зле": Гърция най-потърпевша от фалита на "Томас Кук"
Снимка: Reuters

Британските туристи в Гърция са сигурни, че все някак ще се върнат у дома. За гърците обаче, които се издържат от туризма, след фалита на "Томас Кук" става още по-несигурно. Ударът е масивен, а догодина може да е още по-зле, пише в свой анализ DW.

Сряда следобед, на второто по големина летище в Гърция - Ираклион. Обикновено тук ще видите огромни опашки пред гишетата и множество хора, които чакат за регистрация и за проверка. Сравнително спокойно е. Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните служители с жълти жилетки - те са специално изпратени от британското правителство в помощ на пътниците, които трябва да летят за Великобритания. Служители на летището също им оказват помощ.

Британска невъзмутимост

Хората, чакащи на опашките, изглеждат удивително спокойни и на въпроса как приемат съобщението за фалита на туроператора "Томас Кук", реагират с британска невъзмутимост. "Каква полза да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем у дома, сигурни сме", споделя една дама от Бърмингам. Тя и нейните спътници непрекъснато проверяват на смартфоните си дали имат връзка с интернет, защото в такава ситуация е много важно да си в течение на нещата. 

Още по темата
Пред екип на DW две британски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че германското правителство отпуска на "Кондор" - дъщерната фирма на "Томас Кук" в Германия - мостов кредит в размер на 375 милиона евро. Същевременно се оплакват, че британското правителство не е направило същото за фалиралия туроператор. Британският премиер Борис Джонсън е заявил, че неговото правителство няма да измъква "Томас Кук" от трудностите; това щяло да представлява, според него, "морален риск", защото в бъдеще и други фирми щели да очакват подобна помощ. Двете дами подчертават, че не са привърженички на Брекзита. Според тях, тъкмо Брекзитът е най-същественият фактор за фалита на "Томас Кук".

Надежди за догодина?

На остров Крит най-вече хотелите понасят трудностите, произтичащи от фалита на "Томас Кук". Според оценка на Никос Халкиадакис, който е председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в цяла Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са луксозни хотели, обслужващи главно клиенти на "Томас Кук". "Това е страхотен удар - също като финансовата криза преди години", посочва той.

Надеждата, че катастрофата може да се предотврати, не се е оправдала. От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори хотелите все пак да успеят да запълнят незаетите стаи, като ги предоставят за продажба на друг туроператор, загубите все пак ще са огромни.

54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното селище Сталида, разположено на северното крайбрежие на остров Крит, на около 25 км от Ираклион. "Последиците за моята фирма ще са значителни, защото "Томас Кук" ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че никога няма да видя тези пари", споделя той.

Надеждата на хотелиерите сега е в гръцкото правителство. За да им помогне в създалата се кризисна ситуация, то би могло да ги разтовари от някои данъци и социални услуги - и по този начин да спаси работни места.

Щастие в нещастието: сезонът приключва

Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв поглед тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си. В малкото си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и оферти за параглайдинг. Оборотът засега не е пострадал: "За щастие сезонът приключва, печалбата ми не е лоша. Догодина може да е по-зле, ако няма много туристи." Кризата ще се усети другаде по-скоро.

"Ако трябва хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни продукти, фермите, пералните и службите по чистотата - навсякъде ще се наложи да се съкращават работници", изтъква Халкиадакис.

Поразходи ли се в Сталида, човек веднага забелязва, че малкото курортно селище се издържа от туризма. Баровете и ресторантите по крайбрежната алея очакват клиенти. Те обслужват главно германски и британски курортисти. Например Rober's Return Pub - британският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му.

"Британските туристи явно оредяват. Догодина май ще трябва да помисля за нещо друго", казва замислено Костас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
6
 
! Отговори
Петър Янчев преди 4 години
Този път май силният сезон донесе загуби.
70
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
до 65Гърция няма да фалира в бъдеще,споко ще се оправи
69
0
 
4
 
! Отговори
Teo преди 4 години
До те са си виновниТи нормален ли си - в бизнеса обикновено плащането на фактури е около 20-30 дена. И като им ги забавят какво да направят хотелиерите - да им кажат да не идват повече?
68
1
 
7
 
! Отговори
те са си виновни преди 4 години
Факта че сключват договори в които се задължават да платят два месеца по-късно ясно показва че компенсират сериозни загуби. Това си е чиста пирамида.Аз не съчуствам на хора ужилени от пирамиди.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дупката от Томас Кук ще бъде запълнена от други оператори,въпросът е в това да има полети на нискотарифните компании.
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ми напомня на един виц който често обичат да цитират по сръбското радио Белград:"Попитали радиото кога ще стане положението по-добре. А радиото отговорило: "По-добре вече беше""
65
0
 
8
 
! Отговори
Грую преди 4 години
До ВанкатаТъпите ингилизи изкупиха почти всички. Остана малко по-скъпите TUI
64
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Глупости на търкалета - като не е с "Томас Кук", туристът ще пътува с друг туроператор, агенции бол.
63
2
 
22
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
До до ЧЕСТНО КАЗАНОНе лъжи тикварю ,не лъжи!И Боко си пълни ненаситната гуша!Има богати туристи в БГ-то , ама вие се правите на много хитри и криете пачките!И то доста пачки криете.Тези огромни хотели с по 4-5 звезди не са построени за миньори и шофьори.Няма как да стане!А всеки обикновен българин знае колко струва един такъв хотел.Лесно се смята-мин.1000до 2500 евро на кв.м! Е как се строи хотел за 200 милиона евро?Айде ,бегай че рано или късно идва Видовден!Тиква с тиква!
62
8
 
11
 
! Отговори
EU преди 4 години
Гърция и България са фалирали държави без бъдеще.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
prekrasno. ste imame chist vazduh, chisto more, chista priroda.
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томас Кук работи с масови туристи (разбирай ***).Пострадали ще са точно страни като България.Гърците ги бОли фата за Томас Кук.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧЕСТНО КАЗАНО 63Честно казано в Бг богати туристи МЯМА.Нито чужденци нито българи....Да не знаеш това значи си много заблуден.А Тиквата и Ко от хотели не печелят.Те прибират кинти от рекет.На Артекс Риквоний им е поискал 65 милиона евро за да им пусне строежа срещу японския.Цецо-пипоня им прибра апартамент за милиони.Цачева ги ощави също. Ето така рАботят ГЕП.
58
2
 
19
 
! Отговори
ЧЕСТНО КАЗАНО преди 4 години
Честно казано от богатите туристи печелят богатите хотелиери , които по принцип са големи айдуци. А зад големите айдуци винаги , ама винаги ,стоят продажните ни политици.А най-продажни са герберастите-апартаментаджии-асансьораджии-суджукари.В този смисъл ,хич не ми пука колко милиона по-малко ще влязат в бездънните джобове на партия ГЕП.
57
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 "София в 6 сутринта, в 12 си в Аспровалта, 3 часа плаж, и в 16 часа-обратно."На това баба ми викаше " Г..з път да види" Ще пътуваш 12 часа в двете посоки за 3 часа плаж
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ima ogromno mnogo pechelivshi firmi v sveta, nekva si angliiska firmichka umrela...mnoo vajno ...tia i monarhiata im na umirane...te si imat krematoriumi...kakvo novo v Pakistan, Pelestina, Afganistan, India, Filipinite, Kurdistan, Mongolia, Aljir, Tunis, Egypet, Kenia, Namibia, Siria...
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fmesto 33 miliona tyristi ste badat 32.goliam ***
54
2
 
21
 
! Отговори
клсп преди 4 години
До 58Не е въпросът в богатите от един народ - гърците имат много по-богати хора отколкото можеш да си представиш. Споменавамесамо Онасис и ти става ясно.Проблемът на младите/или старите се тая/ българи, които са се видели в пари е че са като коне с капаци и мислят, че растежът ще е вечен, не се грижат поне малко от малко за другия 'беден' българин до тях. Той пък от своя страна само мрънка, псува и нищо не прави. При гърците не е така и като крадат - крадат и за другите гърци.
53
21
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
това че ти си беден, не означава че всички сме такива... младите българите са доста по-богати от гърците, а що се отнася до селяците от България - те нито преди, нито сега не са важни
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа.Точно българските цървулковци носещи си кренвирши и домашна парцуца от къщи ще компенсират томас кук в Гърция.Ще се оправи гръцкия туризъм от бедни българи 100%.

Спонсорирани публикации