Как "Томас Кук" се превърна в цяла епоха в туризма?

Британски пастор открива концепция, която и до днес движи туристическата индустрия
29 сеп 2019 14:35, Красимир Ангелов
33
Как "Томас Кук" се превърна в цяла епоха в туризма?
Снимка: Reuters

За фалитът на "Томас Кук", чийто основател е наричан откривател на модерната туристическа индустрия, се посочват различни причини – от Brexit, през поредица от лоши управленски решения и неуправляемото ниво на задълженията. Вероятно обаче си заслужава да видим този банкрут и като начало на края за туристическия модел, който същата тази компания помогна да се създаде, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Възходът на Томас Кук като организатор на екскурзии с влак за британските маси до доминираните от Британската империя Близък Изток и Северна Африка е добре документиран и описан. Ръководен от идеята да отвлече средностатистическия поданик на кралица Виктория от пиенето, баптисткият проповедник Томас Кук решил да ги съблазни с идеята да посетят нови места и да видят нови неща без да напускат зоната си на комфорт. Така пасторът открил концепция, която и до днес движи туристическата индустрия.

Още по темата
"Централно място в неговата нова структура заема курортът, пише изследователят Ф. Робърт Хънтър за  "Томас Кук и Син", предшественика на сегашния туроператор.

"Курортите са места, посветени на туристите. Това може да са места с големи природни красоти, разположени в планините или по крайбрежията. Минералните извори, някога запазени само за болни, сега станаха атрактивни за туристите. Курортът предлага различно настаняване, насочено към клиенти с различна платежоспособност. То варира от пансиони, хотели и гранд хотели със стотици стаи. Най-развитите курорти имали и трите вида настаняване, плюс храна и други услуги. Курортите имали и пешеходна зона или алея за разходки с различна дължина и форма.

И разбира се – имало малка армия от служители, заети да предоставят услуги на туристите – сервитьори, готвачи, гидове и други. За да се осигури бързото придвижване на туристите от дома до курорта и обратно, се появили мрежи от туристически ориентирани услуги – параходи, влакове, агенти и туроператори с техните офиси и подразделения. Появили се и туристически агенции със собствен персонал и планирани пътувания. Промотъри като  Томас Кук създали и понятието "туристически сезони" - време в годината, когато било най-подходящо и изгодно за пътуване", завършва Хънтър.

Това е откриването на това, което изследователите наричат "анклавен туризъм". Всички преживявания, като например пътувания до различни екзотични места или приключения се организират от курорта като отправна точка. Тази ваканция е като изложба – туристите просто разглеждат някакви места и обекти, без да влизат в особено съприкосновение с тях. Алтернативата е интегрираният туризъм, при който пътуващите са в контакт с местните общности, които населяват дадена страна или регион.

Анклавният модел способствал за увеличаване на туристическите пътувания и да се разшири обхватът им до нови, непознати територии с малко или дори никаква туристическа инфраструктура и удобства. Този вид туризъм разчита на специализирана инфраструктура, която е по-лесно да се направи отколкото публичната инфраструктура, но и приложението и е само за туристически нужди.

Томас Кук залагат на анклавния модел, защото бизнесът им се развива на територии, завладяни и контролирани от Британската империя, като Египет и Судан. Местното население там често било враждебно към европейци и особено англичани, а нито империята, нито местните шейхове и крале били заинтересовани от строежа на публична инфраструктура по европейски модел и качество за всички. Затова туроператора построил своя инфраструктура, с малки подкупи към местните власти, за да дадат разрешения.

По този начин, още в края на 19-ти и началото на 20-ти, Томас Кук създава основите на това, което през целия 20-ти век доминира туристическата индустрия, доразвито особено силно след Втората световна война. Според Британската асоциация на туристическата индустрия, 49% от британците, които са пътували зад граница са си купили туристически пакет за целта. Основната причина е, защото в тези пакети е включено всичко, за което иначе туристът трябва да се погрижи сам и освен това, те са и често по-евтини, заради отстъпките, които може да постигне един туроператор в сравнение с индивидуален пътешественик.

Често обаче, дори и без пакет, много туристи отново се озовават в курортите, както е било предвидено в модела на Томас Кук, защото цялата инфраструктура и логистика на едно пътуване – от летища и авиокомпании, до хотели и забавления за децата, е обвързано с този модел. Нека не се заблуждаваме – ако сами резервираме полети и настаняване отделно, ние не избягваме изцяло от модела на "анклавния туризъм", а просто го ползваме отчасти, или пък просто по различен начин.

В Томас Кук явно са решили, че този модел е безсмъртен и просто трябва да доставят на различните поколения туристи предпочитаните от тях пакети. В своя доклад за 2019 г. компанията отбелязва и промяна в търсенето на най-активната група туристи – тези под 35 годишна възраст. Вместо алкохони турове и нощни забавления, все по-често се търсят занимания като йога и здравословно хранене.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозната конска глава още ли не е подала оставка?
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега симпатизанти на Живков. Да върнат соц. Фирмата "Отдих и култура" Здрава храна" Балкан турист и да вземат клиентите на Томас Кук
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега ще тръгне фирмата балкантурист и здрава храна. Може да попълнат празната ниша.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20. Не е пиратско нито Джеимс Кук, Нито Томас Кук. Истинските пирати са били корсиканците.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нас кво ни боли дедувия?Че кук е изкукал!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До20. На запад фирмите носят имената на собствениците си. Като Теодор Стибел/бойлери/, Бош, Сименс, Дизел,Дънлоп, и милиони съвременни фирми. Тук фирмите носят нещо нвясно и трудно разбираемо. То отговаря и на произхода на фирмата. Като червено знаме, дунавски вълни, сияйна зора, модерно време,
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20. Каква е тая дума джендъркапитализъм?
18
0
 
5
 
! Отговори
до20 преди 4 години
поредния дървен философ си, елементарно парче си
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това име на тази компания не ви ли звучи Пиратско. Никога не бих си резервирал туристическа дестинация с такава компания. В началото на 20-ти век може да е била актулна но по времето на джендърокапитализма се видя актуалноста й. Фалираха след като цяло лято прибираха милионите. Сега си ги броят и им се радват. И си викат ех колко умници има по света и унас. Да докато има Балами ще има и Тарикати.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
umishleno manipulirane na bg narod, poradi krivo upotrebiavana svoboda na mediite, moje da ima tragichni posledidici za manipulatorite...
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dnes v letistata na burgas i varna ima nad 60 samoleti s po 380 turisti ot drugi firmi...seriozno proizvodstvo... letistnite danni za obrabotka na klientite koi ste otchete, letistnite i vazdushnite taksi sa prihod v bg inonomika...gledaite pozitivno i realno tuk v rbg!...za drugite letista v bg da ne spomenavam...ottam izlitat bg turistite obiknoveno...i sasto ima plateni taksi, danaci, zastrahovki za bg ikonomika?!
14
0
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
От точас кук станал кок
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
nito edin bg hotelier ne e zastanal lichno s otkrito lice i ime, firma da razkaje lichno za piratskia si biznes s angliiskata firma TC. kak bg turist e zadaljen da si predplasta turisticheskata usluga predi hotelskata konsumacia, a angliiskite klienti sa obslujvani s bg offshoren kredit na doverie?! diskriminacia kam bg turisti?! e, nazdrave togava i dobar apetit na bg offshorni hotelieri! :-)
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova e polojitelna novina za bg vatreshen darjaven red, tishinata v rbg i benebeto, uspehite za trezvenostta na bg narod...chistia vazduh v rbg, chista bg priroda...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova sa polojitelni *** za klimata...tesi samoleti nema da topliat klimata...
10
2
 
7
 
! Отговори
аа преди 4 години
серията с безмислените статии продължава, голяма драма настана в брадатите празни глави
9
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Бау :DМОИТЕ ПОСТОВЕ СА С ЕДЪР ШРИФТ ЩОТО МИ Е ЛЕСНО ДА ГИ ЧЕТА!ОПЪНАЛ СЪМ СЕ НА ЕДИН КРЕВАТ БЕЗЖИЧНАТА КЛАВИАТУРАТА МИ Е НА КОРЕМА ПОДПРЯНА С ЕДИНЯ КРАК И ЕДРИЯ ШРИФТ ГО ЧЕТА ЛЕСНО ЩОТО ЕКРАНА ГО ГЛЕДАМ ОТ ОКОЛО 2 МЕТРА РАЗСТОЯНИЕ
8
1
 
1
 
! Отговори
Дудукук преди 4 години
Е па, пак ще си одиме летото на село.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът е най-голямият замърсител на околната среда. Трябва да се забрани в цял свят.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България не е от значение Томас Кук. Е ще го преживеем.Балкантурист като се срина , колко го разбраха..

Спонсорирани публикации