Опасно: Нова мода в социалните мрежи - sadfishing

Може да повлияе отрицателно на психиката
26
Опасно: Нова мода в социалните мрежи - sadfishing
Pixabay

В последните няколко месеца в социалните мрежи се появи нова мода, наречена "sadfishing". В превод това означава "привличане на вниманието чрез тъга". Използва се като нарицателно за човек, който иска да публикува пост в социалните мрежи, за да изрази емоционален проблем в търсене на подкрепа, внимание и симпатия от своите приятели и последователи.

Терминът се появи след като много от звездите, включително и моделът Кендъл Дженър, публикуваха лични истории, за които се смята, че са направени с цел събиране на повече харесвания и привличане на последователи.

Както повечето неща, започнали от известни личности, садфишингът се превърна в мода сред младите. Ново проучване, направено от британската агенция „Дигитално осъзнаване“, показва, че това ново течение намалява значително самочувствието на тийнейджърите. Част от тях споделят, че са били тормозени, защото са използвали социалните мрежи да споделят проблемите си.

Резултатите са базирани на сеанси очи в очи с повече от 50 хиляди деца на възраст между 11 и 16 години. Експертите твърдят, че този метод на споделяне може да се обърне срещу самите жертви. „Може да ги накара да се чувстват разочаровани и да не получат подкрепата, която търсят. Това директно се отразява на емоциите и на психическото им състояние“, казват те.

Един от участниците признал на изследователите, че използвал социалната мрежа Instagram, за да сподели за проблеми вкъщи, които го карат да се чувства депресиран. „Имаше много хора, които харесваха поста ми и получих доста коментари. На следващия ден обаче бях тормозен в училище, а съучениците ми казваха, че само търся внимание“, казва ученикът.

Още за sadfishing-a и отражението му върху психиката четете в Tialoto.bg 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква новина, каква мода? Това е базата на една цяла съвремена култура. Нарича се "да бъдеш професионална жерва". Поне от 30 години това доминира западното общество.
20
4
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Свинете ги тръшна чума. Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично.Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2019).Трето поколение репресиран и второ относно образованието. Със средно образование.
19
2
 
9
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Такива *** идеи само при хората има. Но не съм сигурен, че трябва да се наричат хора, след като следват сляпо такива...*** "моди"!
18
2
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Такива словесни излияния четат само онези, които проявяват интерес към подобен род изповеди от страна на непознати хора. Някои дори им отговарят.Значи, изводът е, че този род споделяне задоволява духовни нужди на хора с определен тип психика.Ако няма с кого да споделят, те ще се натоварят и депресират още повече. Другите пък, ако не четат в мрежата оплаквания на непознати лица, ще тръгнат да задоволяват тази своя нужда чрез клюки и интриги.Следователно, "новата мода" не е вредна.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попръцнах и се нааках, понеже ме беше хванала диария, а хълката ми е разхлабена, понеже съм модерен.
16
9
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
ПЕСЕНТА НА ВИТОШАРАСамо от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация.Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014).Трето поколение репресиран и второ относно образованието. Със средно образование.
15
6
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Закон е думата на премиера-на другите нямай вера. Обичаме си диктатура-такива сме си по натура.Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014).Трето поколение репресиран и второ относно образованието. Със средно образование.
14
2
 
16
 
! Отговори
Скърбящия Абдал преди 4 години
Шизофрения с привкус на Синдром на дефицит на вниманието! Може да има и други психо-травматични състояния!
13
3
 
3
 
! Отговори
конь преди 4 години
До бай Онзихахахахаха
12
3
 
27
 
! Отговори
конь преди 4 години
чудите се вече какви простотии да напишете
11
7
 
38
 
! Отговори
бай Онзи преди 4 години
В социалните мрежи са основно скучаещи з***дници и депресирани комплексари , които ги мързи да намерят друго поле за изява !Другарят Зукърбърг и подобните му гладни няма да останат , защото ако се надяват само на полезното използване на соц.мрежи, досега да са фалирали стократно.А и стадните инстинкти се използват най-ефективно , включая и горната статия.
10
6
 
37
 
! Отговори
31 годишен преди 4 години
Аз лично никога не съм и мал профил,камоли да споделям или да си качвам снимки заради някакви си харесвания.Ненорма-лници колкото щеш.Той Зукнята от такива балъ-ци като вас си направи милиардире
9
3
 
47
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Вие сте Т ъпанари да си публикувате снимите и живота в социалните мрежи
8
5
 
17
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Вие *** да си публикувате снимките и живота в социалните мрежи!
7
18
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Целият свят знае, че руснаците владеят гимнастиката и фигурното пързаляне на ниво съдии. Именно и затова нашите великолепни гимнастички, които са класи над дървените рускини са винаги втори. ДА, ВДЪРВЕНИ СА, НО СЪДИИТЕ ГИ ПОДПИРАТ!
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5, думите ти са в унисон със coрocoиднитe призиви на една бивша неталантлива и неуспешна представителка на този спорт. Според нея олимпийската шампионка Алина Загитова трябвало да добави свобода в своето сърце.
5
4
 
23
 
! Отговори
*Разумен преди 4 години
Имам растройство и ми е тъжно, ще споделя с вас да не ми е токкова тъжно.
4
16
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Руските фигуристки са доста вдървени, както и техните гимнастички.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще разкажа тъжната история на моя зaпек...
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си губете времето със садфишинг. Гледайте фигурно пързаляне жени и се заредете с позитивна енергия. Насладете се на космическото изпълнение на Александра Трусова и царствената красота на Алина Загитова на Япония Опън.

Спонсорирани публикации