Дали това не е бъдещето – автомобили направени от канабис?

Тялото на колата е по-леко, но десет пъти по-устойчиво от стомана
7 окт 2019 19:47, Нели Христова
33
Дали това не е бъдещето – автомобили направени от канабис?
Снимка: Джей Лено

В продължение на години мислехме карбона за един от най-екзотичните материали, от които може да е направена една кола. Възможно е в близкото бъдеще обаче това да се промени.

В своето шоу по CNBC любителят на бързи и красиви коли Джей Лено показа прототип, направен изцяло от... канабис. Разбира се, тук не става дума за марихуаната, с която човек може да се напуши, а коноп, който има множество приложения и е изключително природосъобразен.

Близо 45 килограма канабис и 200 хил. долара е инвестирал собственикът на автомобила Брус Дайтзен в създаването му. Тялото на колата е по-леко от това, изградено от въглеродни нишки, но пък е 10 пъти по-устойчиво от стомана.

Още през 1941 година Хенри Форд заявява пред автомобилния свят, че всичко може да бъде направено от коноп, включително и гориво. За това, колата на Брус може да се движи и на биогориво, изработено от рециклирани аграрни отпадъци. 

А в свят, който е загрижен колко голям е въглеродният отпечатък, който всеки оставя след себе си, кола, направена от коноп е напълно на мястото си.

Въглеродният отпечатък, който оставя производството само на един обикновен автомобил е 10 тона. Прототипът на Брус е абсолютно въглеродно неутрален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас има над 1000 декара законно засети с технически коноп.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Още през 1941 година Хенри Форд заявява пред автомобилния свят, че всичко може да бъде направено от коноп, включително и гориво."То заради това е и забранено. Иначе как ще правят трилиони от петроли и подобни други шитни?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Канабисът е опасен наркотик и от него не бива да се правят автомобили......................................"Канабисът" е коноп и е цяла индустрия.
25
2
 
3
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Румъния е производител номер 1 в Европа и номер 3 в света на коноп - протеин, семе, масло, платове, въжета... В България това производство е забранено.А пък 80-те% отдолу си коментират, ама ноу отворени. Ноу ноу.
24
3
 
4
 
! Отговори
Трънчо преди 4 години
- От изсъхнали *** не може ли да направят някоя кола за бедните?
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте скоро колумбийската версия от кокаинови листа
22
4
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
по груби сметки за има няма и 3 месеца тая кола съм я изпушил. Мисля че с това темпо след 3тата седмица вече няма да е в движение защото статиката ще бъде грубо нарушено ... *** на мене мое и да не ми пука и пак да си я карам
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голем кеф бро, караш си и оооп ти се пафка, спираш, чупиш от калника парче и почваш да пафкаш.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че трябва да се сеят повече бързорастящи растения, особенно коноп, тъй като те извличат въглерода от въздуха, един вид се борят с глобалното заопляне. Имаше един филм по дискавъри че в историята на земята е имало масово измиране на растителност, тъй като въглеродният двуокис е бил в толкова малки количества че растенията са се задушавали.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тялото на колата е по-леко от това, изградено от въглеродни нишки, но пък е 10 пъти по-устойчиво от стомана.'"*** добре че всички са балами и не са се сетили да правят танкове, самолети и подводници кораби от коноп... Десет пъти по-яки, рийш ли, 200 пъти по-леки, рийш ли. Титаниевите и въглеродните сплави репички да ядат, рийш ли...
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дядо йоцо гледаСпоред теб, Йоцо, от къде тогава идва въглерода в изкопаените горива? Сигурно им го привнасят извънземните?!РАзберете, че тоя свят е една паница в която има боб и леща! Всичко е омесено, може и да не е равномерно, ама ако аз и ти, Йоцо, ядем от тая паница, няма значение кой е изял повече боб и по-малко леща. Акаме на едно място. КУ мЪ разбираш! Нищо не идва от някъде. То си е тук. Нищо в Природата не се губи!Само да гледаш, дядо Йоцо, не е достатъчно. Трябва и да мислиш!
17
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Първата кола е произведена още преди 80-100 години и то от голяма марка но бяха орязани? ???
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДедоБрат... Пишат, защото е интересно и забавно за някои хора. Ако на теб не ти харесва, защо си губиш времето с този коментар? Няма да ги накараш, да спрат да пишат. Ама искам, да ит помогна - спри, да се нервиш за глупсоти и си гледай кефа! Просто!
15
0
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
ГДРто имаха дори масово прозиводство - Трабант!
14
13
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Дж Лено е толкова богат че може да си направи кола и от марципан.Защо пишете фантастики гледайки прищявките на богатите
13
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ха така - и на сутринта магарето у село изяло половината кола...
12
3
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дрън дрънТрабантите и тях ги правеха от подобни щуротии но производствения процес бе много скъп и...знаем какво стана
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кока са направени още повече.
10
0
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До Анонименза това говоря и аз
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гениално,но защо толкова скъпо,приложение ще има,когато значително падне цената,дотогава ще го ползват само богатите природолюбители,а те хич не са много,изобщо богат и природолюбител рядко се срещат в едно изречение

Спонсорирани публикации