Как спортът губи душата си, когато всичко се подчинява на парите

Отдавна международните спортни съюзи работят на пазарен принцип
9 окт 2019 07:10, Елка Василева
27
Как спортът губи душата си, когато всичко се подчинява на парите
Снимка: архив, Reuters

Световното първенство по лека атлетика в Катар е пример за това, че когато всичко се подчинява на парите, спортът губи душата си. Можем да си представим какво ни очаква на Световното по футбол през 2022, пише Дойче веле.

На професионалните спортисти не им е лесно: те живеят от своите постижения и трябва да правят всичко необходимо, за да постигат добри резултати: тренират в пек и студ, на дъжд, сняг и при градушка, подчиняват всичко на крайната си цел и се подлагат на лишения. В случая говорим за малък елит от хора, които са свикнали да търпят болка, без да се оплакват много. Затова когато те започнат да критикуват, значи наистина има сериозен повод.

"Това световно първенство по лека атлетика е истинска катастрофа", чухме да казва френският състезател по десетобой Кевин Майер, а Волха Мазуронак - бегачка от Беларус - определи поведението на Международната асоциация по лека атлетика IAAF като „непочтително“.

Оттеглилият се германски дискохвъргач Роберт Хартинг пък нарече „ненормални“ условията в Катар. Италианската участничка в маратонското бягане Сара Досена, която по време на състезанието припадна от горещина, намира само едно определение за онова, на което е била подложена – „бе ужасяващо“, коментира тя. Да се присъди световното първенство на Катар беше грешка. Предизвестен провал.

Неприятни сцени

Много експерти предупреждаваха за въздействието на горещината върху атлетите, но никой в IAAF не се заинтересува от това. Докато спортистки припадаха по време на маратонското бягане и трябваше да бъдат изнасяни с инвалидни колички, първа грижа на организаторите на състезанията беше операторите да не показват нищо от неприятните сцени. Светът просто не трябваше да ги види. А президентът на Международната асоциация Себастиан Коу успокояваше, че  ще бъде осигурена повече минерална вода.

Каква подигравка само! А и екологично безумие: с помощта на скъпа техника въздухът на стадиона в Доха беше постоянно охлаждан, но понеже говорим за непокрит напълно стадион, отвън постоянно проникваше горещ въздух.  Огромните количества безсмислено произведен въглероден двуокис на състезанията в Доха ще влязат в историята на световните първенства по лека атлетика.

Най-лошото бе това, че спортният спектакъл не интересуваше никого. Половината от местата на трибуните останаха прикрити с пъстроцветни плакати. Половината от видимите места пък останаха незаети. Някои от състезанията се провеждаха пред почти празни трибуни. При това се говори, че Катар дори е плащал на строителните работници от обектите, за да отидат на стадиона.

Политически изолираната страна от години се опитва да си прави реклама чрез спорта. Строят се нови стадиони, откриват се тренировъчни бази, води се битка за домакинства на различни спортни прояви, спортисти биват натурализирани. Всичко това с една цел: да се популяризира Катар пред глобалната публика.

Разбира се, че арабските страни също имат право да се борят за домакинство на спортни състезания - няма нищо нередно в това да искаш да приемеш спортния  елит у дома. Но когато решаващ се оказва един-единствен аргумент – парите - спортът очевидно има сериозен проблем.

Опетнен спорт

Спортът неизбежно се оказва опетнен, щом на спортистите им се налага да взимат таблетки срещу горещината и колабират по стадиони, изградени с нечовешкия труд на хиляди безогледно експлоатирани чужди работници.

Опетнени са най-вече спортните функционери, които дадоха домакинството на Катар, макар американската и испанската кандидатура да бяха по-добри.

Очевидно обаче Катар е предложил повече пари. А това, че бившият президент на IAAF Ламин Диак междувременно се намира под домашен арест във Франция, не може да измие това петно. Защото това е само един от много  примери за това как спортът продава душата си.

Друг пример е следващото световно първенство по футбол, на което Катар ще бъде домакин през 2022 година. Видяното в Доха сега е само увертюра към онова, което ни очаква след 3 години. Което не пречи на емирството вече да се готви да кандидатства и за домакинство на Олимпиада.

Проблемът е в това, че отдавна международните спортни съюзи работят на пазарен принцип: големите спортни събития трябва да носят повече прираст и печалба. А всичко останало е второстепенно. Затова копиехвъргачът Йоханес Фетер предлага при избора на домакини на големи спортни прояви, като това Световно по лека атлетика, думата да имат също и атлетите. Това би било много правилно. Ако повече хора имат право на глас, и ако изборът стане по-прозрачен, и спортът ще има един проблем по-малко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До антихотАбе и ти То че името му е антихот и с това се изчерпва помоща му срещу горещина
21
2
 
4
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Политика, пари, допинг, двоен аршин, джендарлък...
20
0
 
0
 
! Отговори
до "Енгел" преди 4 години
Не само "обществения".
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръпката... :D мъжките спортисти завиждат !
18
3
 
15
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Капитализмът въздейства гибелно не само върху спорта, но и върху целият обществен живот.
17
4
 
20
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
Пак добре, че не са ги накарали да тичат забрадени и в бели чаршафи.
16
1
 
25
 
! Отговори
Къде видяхте спорт? преди 4 години
Трябваше да напишете не "спортисти", а ходещи рекламни табели. Какъв "благороден състезателен дух", когато има трансфери за 200 милиона, някой може да припечели от рекламни договори 10 или даже 100 пъти повече, отколкото от наградните фондове за титлите, а за най-доходоносните съвременни гладиатори се правят "терапевтични изключения" от забраните за допинг. Нищо, че доста от тях не доживяват 40, като се откажант от състезанията. Накратко - мръсотия за много милиарди, както е с почти всичко.
15
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
А добър ден. България ще има футбол когато разпусне сегашните професионални отбори и се върне към ИГРАТА.Аматьорските отбори от добри за живеене страни бият професионалните отбори на бедните страни.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите не са нито добри, нито лоши. Хората са алчни и са загубили душата си, а тогава с пари и без пари - все тая. Тогава Князът има власт и се грижи за тях.
13
2
 
3
 
! Отговори
антихот преди 4 години
До ГошоПотърси за Антихот или Беметил което е същото. Ползва се много в спорта за издръжливост и не е забранено.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спортът е истински само когато не е професионален. Там са изнасилени неща. Истинският спор е масовият, когато човек го практикува за себе си, без да се състезава и без да плаща пари в повече от карта или наем на игрище.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами то всичко изгуби душата си,подчинявайки се на парите
10
1
 
33
 
! Отговори
2 преди 4 години
преди обичах футбола...сега този спорт ме отвращава с комерсиалността си....Световното не е спорт между различните нации, а борба между свръх богати хора и интереси в хазарта.В отборите на Франция и Германия и другите страни няма германци или французи. Колко разградчани играят в "Лудогорец"...това е някакво пошло безумие. Само *** могат да гледат или да ги вълнува. Ето затова като дидя футбол сменям канала и не ги търпя и секунда.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че хората не се интересуват и не гледат спорт, с изключение на футбол в богатите европейски държави. Зимната олимпиада в Корея беше трагична. Никой не иска да организира големи спортни форуми - на загуба са. Така че никой не може да обвинява Катар - направили са каквото са могли.
8
2
 
7
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Хляб и зрелища.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, той спорта отдавна е подчинен на парите и спонсорите. Това не е измислено от арабите, а точно от краварите, и вече е така в целият свят.
6
1
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Да питам ДВ какви са тия "таблетки против горещина"
5
7
 
44
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Я пуснете една статийка за УАДА.За унищожените "без да искат" проби.За америнските спортисти "астматици", които са "лекувани" със стероиди и т.н.Ама няма да е политкоректно май, няма да ви платят за такава статия.
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май само бледоликите спортисти се оплакват, другите нюанси лицемерно мълчат.
3
2
 
36
 
! Отговори
Granik преди 4 години
Следващото ще е в Саудитска Арабия, до обяд лека атлетика на стадионите,следобяд показни екзекуции със сабя .

Спонсорирани публикации