CineLibri продължава - какво ни очаква до края на фестивала

Церемонията по награждаването е в неделя
13 окт 2019 11:13, Нели Христова
0
CineLibri продължава - какво ни очаква до края на фестивала

По средата на пътя към финала на бляскавото пето издание на CineLibri, правим кратък преглед на филмовите събития, които не бива да пропускате.

Днес е тържествената церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма, чието жури бе кинозвездата Кристоф Ламбер,писателят Давид Лагеркранс, режисьора Раду Михайлеану, италианската актриса Лоредана Каната и българската театрална и кинозвезда Ирини Жамбонас. Церемонията е с начален час 19:00 в зала 1 на НДК. Очакват се много официални лица и представители на всички значими културни институти. След като узнаем кой филм ще грабне награда „Синелибри” и съпровождащата я статуетка за най-добра литературна адаптация (нямаме търпение!), ще видим филма на режисьора Сафи Небу „Тази, която не съм” с една от грандамите на френското кино – Жулиет Бинош.

Ако все още не сте видели новия филм с Тони Сервило, „5 е съвършеното число”, имате възможност да поправите тази грешка на 14 октомври. Прожекцията е в Cine Grand Park Center от 19:00 ч. и ще бъде гарнирана с кино куиз със Станислава Айви. А ако все още се питате защо 5 е съвършеното число, отговорът е прост – човек има две ръце, два крака и една глава, и това му е напълно достатъчно, за да се чувства свободен. Филмът е майсторски изпипана адаптация в стил noir на един от култовите италиански графични романи, дело на Игор Тувери, който е и режисьор на екранизацията.

На 17 октомври в София пристига А. Б. Йехошуа, наричан от критиката „израелския Фокнър”. Побързайте да си набавите билети за премиерата на романа „Жената от Йерусалим” и едноименната екранизация в Дома на киното, докато не са се разграбили. Книгата е същинско бижу, а филмът има награда от Международния филмов фестивал във Валядолид 2012 за най-добра музика, награда на публиката от Международния филмов фестивал в Локарно 2010 и още много отличия.

До 20 октомври зрителите все още имат възможност да видят „Мъжът, който си играеше с огъня” – стряскаща документална драма за живота на шведския разследващ журналист и писател Стиг Ларшон; невероятно експресивния киноразказ за живота на Никос Казандзакис; новия филм на Ричард Линклейтър със заглавие „Къде си, Бернадет?”, в който сияе носителката на две награди „Оскар” Кейт Бланшет; документалния филм „Защо творим: дилемата на стоножката” - уникално пътешествие през различните аспекти на творческия процес с участието на над 50 носители на Нобелова нагрaда и „Оскар”. Препоръчваме ви биографичния крими екшън „Истинската история на бандата на Кели”, който се приземява у нас веднага след летящия си старт в Торонто и тепърва ще трупа отличия на големи фестивали. Не са за изпускане сърцераздирателната адаптация на романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” и филмът „Сирано” за живота на един прочут автор, останал в сянката на собствената си творба!

Продължава серията от галавечери като реверанс към културата на различни страни. Пак на 17 октомври в в Сити Марк Арт Център ще се състои Унгарска галавечер и прожекция на „Гласът на Бога” по романа на полския писател фантаст и визионер Станислав Лем. Копродукция на Канада, Унгария, Франция, Швеция и САЩ, филмът на режисьора Дьорд Палфи е оригинална интерпретация по темата за контакта с чуждия разум и ограничените способности да разбираме непознатото. Препоръчваме ви на 18 октомври да изберете Японската галавечер и прожекцията на филма „Сладка бобена паста” по едноименния роман на Дуриан Сукегава, който излезе на български току-що в превод от японски! Копродукция на Япония, Франция и Германия, филмът на Наоми Кавасе е пленително красив и затрогващ – също като романа, има множество награди и номинация в категория „Особен поглед” от кинофестивала в Кан 2015. Събитието се провежда в рамките на 30-ите Дни на японската култура в България.

Германската галавечер ще бъде съпроводена с прожекция на филма „Измерването на света” по случай 250 години от рождението на Александър фон Хумболт. Вдъхновена от златния бестселър на Даниел Келман, биографичната драма на режисьора Детлев Бък разказва за срещата на едни от най-светлите умове на XIX век – принца на математиците Карл Фридрих Гаус и великия естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт. Събитието е на 20 октомври от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център и се явява безупречен финал на един разкошен кино-литературен фестивал.

Накрая сме длъжни да се върнем отново на мотото на CineLibri тази година – „Петото измерение”, и да припомним крилатите думи на Хумболт: „Даже когато нещата изглеждат стряскащи, те трябва да бъдат измервани”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации