Символът не е важен, а значението. Как нацистите си присвоиха свастиката?

Дизайн, архитектура, изкуство: Всичко е използвано, за да укрепи властта на нацистите
16 окт 2019 21:21,
68

Нацистите съвсем целенасочено са използвали архитектурата, изкуството и дизайна, за да укрепят режима си. Днес свастиката е най-известния символ, който е присвоен от Хитлер.

Първоначално свастиката е използвана като символ на щастие и късмет.

Националсоциалистите създават не един и два символа, за да укрепят и властта си и позиицията на Адолф Хитлер.

Пример за това е радиоприемника 301. Номерът прави препратка към датата 30 януари, денят, в който Хитлер полага клетва като канцлер на Германия през 1933 г.

На теория нацистка Германия отхвърля комунистическото и модернистичното изкуство, но присвоява елементи и от двете течения.

"Няма такова нещо като нацистки дизайн", обяснява пред DW кураторът Тимо де Рийк. Той казва, че елементите, които нацистите използват, са съставени от 2 или 3 направления, съществували по онова време.

"Нацистите просто са ги присвоили и са им дали ново значение и това е важна подробност", казва той.

Хитлер често се опитва да впечатли останалата част от света с постиженията в нацистка Германия.

Днес в Германия свастиката е забранен символ, но архитектурата от времето на националсоциалистическата партия няма как да бъде напълно премахнат.

Музеят "Ден Бош" в Холандия цели да обезсили нацисткото наследство.

Трябва да се изправим лице в лице със собствената си култура, смята Тимо де Рийк. Защото нацистките символи, сами по себе си, нямат сила. Важно е значението, което им се приписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастиката не е патент нито на индусите, нито на нацистите. Археологическите разкопки по нашите земи откриват свастики по на 6-8 хиляди години преди Христа. Знака е български и е за добро и щастие. НО политиците са заклеймили символа и не ни го разрешават за да сме нещастни. В народните шевици свастиката е с много голямо приложение. Това е магичен символ който пази човека. Сега не може да ползваме този чисто български символ с доказана магическа мощ по политически причини. Тъпотия човешка.
50
2
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 59Още един интересен факт, че не са само индусите и ромските общности (които произхождат от индусите), които са възприели свастиката.В някои от най-старите еврейски синагоги също са открити свастики.И за разлика от съвременните, тяхната цел не е била агресия а точно обратното, както казваш, като символ на щастието.Всъщност, парадоксалното и ироничното в цялата нацистка идеология е, най-чистите арийци всъщност са индусите, и следователно ромите.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произходът на свастиката не е от Римската империя, а от много по-рано. Ползван е от индусите и символизира най-вече слънцето, както и "колелото на живота" - концепция за кръговрата на съществуването в индуизма, която между другото съществува и днес в културните традиции на много от ромските общества по света.
48
1
 
8
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Ами както ЛГБТ си присвоиха дъгата, така и фашистите си присвоиха свастиката. В тези си действия между ЛГБТ и фашистите разлика няма.Като са нефелни и не могат сами да си измислят символи...
47
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Иван (номер 55)Иване, не забравяй, че тази статия е преведена, преписвана и т.н.Тоест, не са тук авторите и.Цитираният източник е Дойче Веле.В оригинал едва ли има граматически грешки.
46
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
Всичко е крадено и копирано, няма нищо "авторско".Самият Хитлер изтъква, че сам е измислил свастиката, но тя е по-скоро стилизирана от него, под 45 градуса, в кръг на бял фон с червено знаме и т.н.Най-големият му "принос" е че я е завъртял на 45 градуса, докато преди него е била права.И сега е популярен символ в Индия.А поздравът с изпъната ръка е не само на римските императори.Така са полагали клетва кандидатите за гражданство на САЩ.След Хитлер този поздрав логично е забранен.
45
4
 
6
 
! Отговори
prokurora преди 4 години
КЪМ АВТОРА! КАК МОЖЕ ЦЯЛА СТАТИЯ ДА НАПИШЕТЕ И ДА НЕ СОМЕТЕНЕ ЧЕ ПРОИЗХОДА Е ВСЪЩНОСТ ОТ РИМСКАТА ИМПЕРИЯ!!!!!!!????
44
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Към автора: научете се да членувате подлог. "Пример за това е радиоприемника 301."Лично четох статията до това изречение.
43
8
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До да бе, нацизъм...! Нещо си се объркАл. "Великият СССР" беше съюзник на фашизма през първите две години на войната. Не можаха да си поделят плячката, защото и двамата диктатори не обичаха да делят, а искаха целия свят за себе си. По повод на свастиката. При истинската свастика лъчите са наобратно. *** измислиха символите, а "нацистите" само ги копираха. То не бяха пионерски връзки, значки, събрания, лагери за промивка на мозъка. Нацизмът бе малкото и по-добро братче на комунизма.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Историята се пише от победителите. И щом последните представят себе си като най-добродетелните, а победените - като най-злите, презряни и жестоки зверове, знаем, че лъжата е дебела.
41
21
 
19
 
! Отговори
да бе, нацизъм...! преди 4 години
Няма такова нещо като нацизъм, това е измислица, наложена е години след войната. Фактите са ясни - Германия и германците нападнаха Русия, германския народ 100% подкрепяша Хитлер, никаква съпротива, и нахлуха в чужда страна и мародерстваха, палеха унищожаваха реколтата и инфраструктура, изнасилваха и моряха градове от глад и избиха над 25 милиона братя славяни. Чак 50те години Германия измисля смешните теории за "нацизма", виждате ли, не германците, ами някакви си "нацисти" избиха 25 милиона.
40
5
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
ЕС СА КОМУНИСТИ
39
1
 
6
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
прочетете книгата "Г е й Берлин" на Робърт Бийчи, много неща ще ви се изаснят!
38
3
 
11
 
! Отговори
аха преди 4 години
Що *** не са го присвоили?Та нали 89-та година се договориха с интернационала да избият 25% местно население и да заселят тарамбуки?това са приказки на... кондолиза райс!
37
2
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Исус бил Македонец ли? А защо да не е прабългарин? Да не се бъркаш с Мойсей дето египетска принцеса(сестрата на фараона) го намерила край реката и той израснал в двореца?
36
4
 
4
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
победа, братя, победа!!
35
4
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Да ти кажа честен евреин звучи като виц. За свестен евреин можем да посочим другаря Станишев .
34
2
 
11
 
! Отговори
По Оруел преди 4 години
Също така и не всички "нацисти" са били злодеи! Например след края на войната Ото Скорцени отива да тренира Израелските служби Мосад, а редица нацистки учени заминават за САЩ и развиват космическата програма на НАСА и др. научноизследователски дейности.
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички са работели за нацизма - мерцедес, сименс, бош, бос, круп, байер, мерк, фолксваген.
32
6
 
12
 
! Отговори
По Оруел преди 4 години
Все пак трябва да се отбележи, че има и много свестни и честни евреи, които също страдат от злодеянията на определени групи! Не трябва да се слагат под общ знаменател, само защото са евреи!

Спонсорирани публикации