Нацистки бункер отваря врати отново: Този път като луксозен хотел

По време на войната е построен от 1000 души за 300 дни
23 окт 2019 20:40,
32
Нацистки бункер отваря врати отново: Този път като луксозен хотел
Снимка: nhow Hotels

Бивш нацистки бункер в Хамбург, построен от затворници, който е бил строен за да даде подслон на хиляди германци по време на въздушните атаки на Съюзниците по време на Втората световна война, скоро ще отвори вратите си отново, този път като хотел.

По време на войната, бункерът е бил построен от 1000 работници от трудовите лагери за 300 дни, а в него подслон са намирали в някои моменти 30 000 души.

Скоро той ще се превърне в хотел със 136 стаи. Хотел "nhow Hamburg", който е проект на група "NH Hotel" ще отвори през 2021 г. върху бункера "Санкт Паули", един от хилядите подобни, изградени от Третия Райх.

Върху бункера ще има и 5-етажна градина, пише The New York Times.

Мениджърите на проекта не са коментирали плановете, но говорителят на испанската хотелска верика Джулиане Вос заяви, че те са "наясно с историята на сградата" и искат да покажат "отговорност" към фактите.

"Разбираме, че е чувствителна тема", заяви Вос, добавяйки, че има и план за мемориал на мястото.

"Искаме да отпратим позитивен сигнал до Хамбург", казва тя.

Според Вос плановете на веригата са не за строежа на луксозен хотел, а за "лайфстайл хотел във високия сегмент с отворена политика към местното общество".

По време на Втората световна война в Хамбург са били построени над 1000 бункера, повече отколкото в който и да е друг германски град. Днес 650 от тях все още съществуват.

Бункерът "Санкт Паули" е най-големяит от тях. Той е проектиран да приюти 18 000 души и е строен с допълнително разширени врати, за да може майките да бутат децата си вътре директно с количките.

Структурата му напомня на замък - той е внушителен и дори местните го наричат "Hochbunker" - Високия бункер.

По време на бомбардировките от 1943 г. над 25 000 германци са се укрили в него.

След войната е имало дебат дали сградата да бъде съборена. Когато обаче станало ясно, че динамитът, който е нужен, за да бъде съборен бункера ще унищожи и всички околни сгради, този вариант отпаднал.

Пространството било използвано като телевизионна предавателна станция през 50-те години, а в по-скорошни времена като пространство за работа за музиканти и артисти. Дори и нощен клуб е бил активен на мястото на бункера.

В Германия темата за това какво да се прави със сградите, наследство от Третия райх, е доста чувствителна. Наскоро бивша централа на Гестапо в Хамбург, където евреи, роми и хомосексуални са били измъчвани, беше купена и сега там има луксозни офиси и апартаменти. Последваха доста бурни протести.

Недовършен комплекс, който Хитлер е възнамерявал да бъде използван за германските работници, също беше преработен в луксозен комплекс край Балтийско море.

Предизвикателството да се намери нова функция на тези сгради в съвремието е в намирането на допирни точки между запазването на паметта и консуматорството, смята Томас Дютън. Той е преподавател в масачузетския университет "Светия кръст" и често той и студентите му посещават обекти в Европа, свързани с Холокоста.

Според него някои от посетителите имат интерес към тези места в аспекта на съвремения "Тъмен туризъм" и са привлечени от "порнографския" аспект на насилието. Според него обаче нормализирането на визитите на места, свързани с насилие, нормализират терора.

"Част от притеснението на хората в Хамбург, както и на други места в Европа е, че истинското значение на тези места ще бъде загубено", смята той.

Томас Хелбинг е част от група доброволци в Хамбург, по чиито план се създава градината над бункера - Хилдегарден. За нея вече са засадени 4700 растения, храсти и дървета, които чакат да бъдат преместени над бункера.

Според Томас е време да продължим напред, макар и с "много респект".

Заедно с градината над бункера, която ще е обществено достъпна, ще има и място за мемориал, за да не се загуби историята на сградата.

"Не искаме да скрием историята", казва той. "Искаме да я направим по-видима и прозрачна", допълва Томас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пише The New York Times....................хахаха най много от друг български сайт крадено
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в Берлин в сградата, където е работил Менгеле, се помещава част от института по политология на Свободния Университет.
11
0
 
3
 
! Отговори
до първият дебил преди 4 години
В Сибир близките милион години кракът ви няма да стъпи, а вие си помечтайте между другото, те мечтите са безплатни.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много нацистки сгради в Германия се използват комерсиално. Но за бункера за подводници Валентин наблизо в Бремен се знае, че труповете на затворниците не са били погребвани, а зазидани направо в бетона. Страшно зловещо място. Този е малък, но строен за една година, и е много вероятно в или около сградата да се намират човешки останки. А Hochbunker не е Високият бункер, а всеки бункер над земното ниво.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сграда я имаше в играта "Commandos" :)
8
1
 
7
 
! Отговори
БункернаБабави преди 4 години
Така нареченият "бункер" всъщност е flac tower С 88 милиметрови оръдия, използван основно за ПВО....
7
3
 
0
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До хмммм: кои камери?
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не са го сринали.Като нашия мавзолей.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нацистки бункер отваря врати отново: Този път като луксозен хотел"===Не е отново и не е само този път. Всъщност, този бункер се ползва от край време за забавление. Вътре има няколко клуба, дискотеки, концертна зала, алтернативен клуб и какво ли още не. Понеже е на края на Санкт Паули (това е мястото на купона 24/7), доста хора обикновено започват купона в бункера и завършват в Санкт Паули на следващата сутрин, след 9:00. И аз така правех, всеки петък.
4
3
 
3
 
! Отговори
Ю наци преди 4 години
Бравос
3
4
 
8
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До ГРАД КОЗЛОДУЙ, е па направете хотели в първи и втори блок
2
9
 
22
 
! Отговори
Гост преди 4 години
И от мавзолея в София можеха да се изкарват пари , но Женята и компания решиха да го взривят. В никоя друга държава смятаща себе си за цивилизована това не се е случвало. Само в България се унищожават паметници, пък били то и комунистически.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ден и лагерите в Сибир ще ги направят на хотели. Но по-късно.

Спонсорирани публикации