Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги

Сред тях - чакащи пари от чужбина, от имот или пък заети без договор
Обновена: 24 окт 2019 16:22 | 24 окт 2019 16:20, Веселина Йорданова
214
Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги
Снимка: архив, БулФото

Над 200 000 българи са неактивни на пазара на труда и това е сериозен резерв, отчете зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза той пред журналисти.

По думите му тези над 200 хиляди души не са регистрирани в Бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни.

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те считат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза в отговор на въпрос Лазар Лазаров.

Те обаче трябвало да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.

Сред неактивните има и хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, може да намерят бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно, предаде БТА.

Има и такива, които вероятно работят без трудов договор. Вредите от недекларираната заетост се обясняват в кампании на ГИТ, съвместно с други държавни институции.

В Националния план за заетостта за 2020 г. средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст.

България и МТСП през следващия програмен период ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда. Те ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров.

Над 62 на сто от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията.

Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави зам.-министър Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бунака 146Нито съм меринджей, нито адвокат, нито коллцентър. Взимам 12 чисто.
122
8
 
5
 
! Отговори
От 130 преди 4 години
Защо пък сте до такава степен против предложението ми?200 000 човека са на наш гръб, ако се наложи да се лекуват, а след време много от тях ще искат и социални пенсии.Първо помислете, после пишете минуси на 130.
121
16
 
3
 
! Отговори
маскарад преди 4 години
До АнонименТова определено не е вярно ))) заплатите в София за обикновените хора се движат от 1800 до 2000 лв за 22 работни дни. Ако си мениджър , супервайзер , или бачкаш в кол -център от 3-3500 до 5 000 но не винаги дават ))
120
1
 
39
 
! Отговори
mars преди 4 години
Работя в голяма българска фирма от 20г.Когато запо4нах бяхме 100човека производство и 20 души администрация.Сега сме 160 в производство и 120 в аднимистрацията.На нас старите работници ни дават добри пари.Но с новопостъпилите и с ,някои от направо се подиграват.Държат ги от 6 до 12 мецеца на 6-700лв с вау4ерите.СЪВЕСТНИ МЛАДИ ХОРА СЕ МОЛЯТ ПОНЕ ЗА 850.Не можело.И ХОРАТА БЯГАТ и се започва моля те остани 2-3 часа,ела събота ама то няма хора!Пълна порнография е да работиш в бг фирма.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** - още колко пъти ще напишеш този булшит
118
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 140Стани работодател бе !
117
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работих в частна фирма 3 месеца с договор, подписан в полза на работодателя...............така ме излъгаха гадините, сега ме съкращават без предизвестие по член 71 без право на обещетение ............да не говорим за великите обещания в началото и за това, че не ми проведоха никакво обучение!!После реват, че нямало кадри...........ами няма да има!!!
116
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 138Стани работодател бе !
115
2
 
30
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Боклуц.и мръсни, бе вие не разбрахте ли ,че няма кой да ви работи без пари,и един ден от алчност ще си докарате нов 9 септември ама ще ви е тясно в Белене щото сте много...
114
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робите са на свършване вече, а БГ-работодатели са най-алчните на света!!
113
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И много хубаво правят. Аз съм на 42 и вече с разклатени нерви - от 20 години бачкам някакви офис работи и ми е дошло до гуша. От работа файда нулева.
112
1
 
28
 
! Отговори
T преди 4 години
До Изводът е,Кой ти се качва на гърба, *****?! Познавам немалко хора, които дълги години са внасяли данъци и осигуровки, но им се е случвал момент в живота да са в затруднение и познай - държавата тотално ги отсвирва и грам не им помага дори с една стотинка. Познай сега тези хора дали внасят някакви данъци и осигуровки. В труден момомент видяха истинското лице на държавата - грабител. Един ще внася, а друг ще харчи, но после, ако се наложи, за внасящия няма. Не, мерси!
111
1
 
27
 
! Отговори
Роко Сауреди преди 4 години
Добре че е сивата икономика защото в България тя е основната! Депутатите нямат никаква представа че обикновените хора трябва да преживяват цял месец с 500 лв. И това е защото "умните глави" от жълтите павета унищожиха българската икономика и производство!
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Изводът е, 130Според Конституцията всеки решава сам дали да работи или не. Трудът не е задължителен. Социализмът си отиде отдавна, уж. Ти утре може да искаш и всички да станат членове на една единствена партия. Може и вицовете да забраниш. Национализация не искаш ли?
109
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюрата по труда карат безработните да се отписват сами. Не предлагат нито курсове за квалификация, нито преквалификация, НИЩО. И отчитат спад на безработицата.Бюрата по труда работят само за младежи до 29г. Тях направо ги изпращат в държавната администрация на бюро. На другите безработни предлагат отказващи оферти- висшисти да ходят да сортират отпадъци и т.н. За БТ всички над 29г. са нискоквалифицирани, само лицата до 29г. са златните, безценни гении.
108
24
 
5
 
! Отговори
Изводът е, преди 4 години
че трябва да се приеме закон, задължаващ всеки здрав, пълнолетен човек да се осигурява. Как ще набавя парите за това, ако не работи, си е негов проблем. Спре ли вноските, с принудителен труд да ги отработи.Иначе се качват на гърба ни и ни третират като будали!
107
17
 
2
 
! Отговори
Проблемът е сериозен преди 4 години
Онзи, който днес не се осигурява, утре ще е на наш гръб.Дори и да е богат, кой може да гарантира, че няма да пропилее богатството си?Ако друг го издържа, какво ще стане, след като този другият спре издръжката?Тези, които работят и вземат заплати, но не се осигуряват, вършат престъпление спрямо всички нас. Защото социалните пенсии се отчисляват от сумата, която бюджетът отделя за пенсии изобщо. Такива хитреци подяждат трудовите пенсионери.Много от тях и днес взимат помощи като уж безработни!
106
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФПотенциална трудове заетост за неграмотни без трудов стаж има. За работа на полето или за пастирство образование не е нужно.Ама не щат. Така сме ги научили.Само спиране на помощите няма да помогне. Ще трябва и закон, който да ги задължи да работят, за да издържат децата си и себе си.да се постави извън закона живеенето без доходи, ако човек е здрав.На когото не му харесва, лишаване от грпажданство - Индия ги приема.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заварчик Дърводелец кой ще работи тва аре баира за ГЕРБ
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мо то всичкото е остарели професии на Комунизмъ а нещо ново няма , Барисъв ня време човека зает

Спонсорирани публикации