Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги

Сред тях - чакащи пари от чужбина, от имот или пък заети без договор
Обновена: 24 окт 2019 16:22 | 24 окт 2019 16:20, Веселина Йорданова
214
Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги
Снимка: архив, БулФото

Над 200 000 българи са неактивни на пазара на труда и това е сериозен резерв, отчете зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза той пред журналисти.

По думите му тези над 200 хиляди души не са регистрирани в Бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни.

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те считат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза в отговор на въпрос Лазар Лазаров.

Те обаче трябвало да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.

Сред неактивните има и хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, може да намерят бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно, предаде БТА.

Има и такива, които вероятно работят без трудов договор. Вредите от недекларираната заетост се обясняват в кампании на ГИТ, съвместно с други държавни институции.

В Националния план за заетостта за 2020 г. средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст.

България и МТСП през следващия програмен период ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда. Те ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров.

Над 62 на сто от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията.

Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави зам.-министър Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
15
 
! Отговори
Жена,която получава преди 4 години
наем от наследен апартамент и освен това е омъжена за човек, който печели добре, не само се грижи за домакинството, но и шие гоблени. Бродира ги не за продажба, а като хоби и ги прави наистина хубави, като произведение на изкуството.Друг се занимава с дърворезба, завършил е такова средно училище. И той го прави като хоби и за приятели, иначе живее от наеми.Не знам последните две лица дали се осигуряват, първото е осигурявано за пенсия.С две думи, който иска, работи и без да го кара някой
102
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знаем нашите пишман робовладелци-работодатели не се и очудвам
101
0
 
16
 
! Отговори
що е роб преди 4 години
До ха ха хаВсички сме роби, щом като работим на друг работодател!Затова ние българите не обичаме свободата и сами си търсим робовладелци!
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам няколко човека, които имат доходи от наеми или от продажба на наистина големи и много скъпи недвижими имоти, които работят в областта на своите професии, без обаче да са някъде на заплата. Работи си сам.Едно от тези лица е работило в институт, свързан с историята на културата. Пише статии и ги публикува, включително в сборници с материали от конференции, за които не се получават хонорари. Знам, че подготвя и монографичен труд, който да издаде със свои средства.Друга такава жена ......
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Така е ..Гоним а после ги търсим!
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поканете ги с бъклица и дрян.Ако не искат, дайте им и ду *** - белки им се приработи.
97
4
 
8
 
! Отговори
Въпроси преди 4 години
Колко от работещите без трудов договор получават социални помощи? Дават ли им се надбавки за техните децата, без да се отчита, че тези хора са укрили реалните си доходи? След време ще се регистрират за социални пенсии, тоест ще се абонират за нашия джоб, от къде накъде?!Няма как да се търси сметка на човек,който има източник на доходи (например наеми от недвижими имоти), или лични спестявания, или с издръжката му се е ангажирал някой друг, който има законни доходи. Той сам решава дали да работи
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като хората могат да се справят без да работят,защо не,нали е демокрация,демек свободен избор има всеки,или е само за богатите.Май на държавата и е най-изгодно всички да работят,за да плащат в хазната,в такъв случай да направят заплатите атрактивни и хората сами ще поискат,а и в държавата ще влизат по-големи суми като данъци,ама не,ела работи, а пък аз ще ти давам колкото и ако не работиш, хаха
95
4
 
22
 
! Отговори
до 112 преди 4 години
"Какво значи свръхквалифициран и незает при огромна търсене и на неквалифицирани, и на квалифицирани кадри?"Eй това значи - работих 15 години като адвокат, събрах предостатъчно да си осигуря и внуците. Сега си стоя в ранчото и си изживявам мечтите. Пенсионирах си се на 40, гледам си децата и си пътувам за удоволствие. Сред приятелите ми имам поне още 5 подобни случая на хора със сериозни професии направили пари и решили да си гледат кефа ПО ЦЯЛ ДЕН.
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
84,Какво търсиш? Ако си с 0 опит, на 1000-1500 в София веднага си взет и висят сигурно над 100 обяви в джобса. Ако имаш над 2г стаж(никой не гледа опит даже), вече синиър стига 3-3 и нещо. Пълно е с обяви. Вече, ако с 0 стаж(а ти пишеш като да си такъв) искаш 5000, няма грам шанс. Допълнително какво питат на интервютата? Направил ли си опит да оцениш какво трябва да научиш за следващото? При сегашния глад явно просто си неадекватен по някой критерий.
93
1
 
13
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Обещаха на държавните пиявици увеличения, обещаха още повече социални, обещаха увеличение на пенсиите. А няма кой да плаща данъциииии. Ко става сега от тези 200 000 повече от половината със сигурност работят и не плащат данъци, но държавните пиявици не им дреме да си свършат работата и да го подгонят. Освен тези 200 000 колко още са с фалшиви ТЕЛК-ове и пак работят и взимат и помощи и накрая някой излиза и ми прави статистика без да включва сивата икономика и измамите... конграчулейшънс Борисов!
92
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сред тях имало свръфквалифицирани, които не намирали смисъл да търсят работа, защото нямало като за тях... Демек бивши сервитьори и продавачи с две висши като философия и икономика на полярните области от Нския клон на новосибирския колеж по еленовъдство? Какво значи свръхквалифициран и незает при огромна търсене и на неквалифицирани, и на квалифицирани кадри?Тези 200000 как си представя някой да бъдат наети, щом при глад за кадри никъде не ги щат и явно за нищо не стават?
91
1
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
При капитализма има начини да получаваш пари законно , без да работиш. Например наеми. Не е като едно време: Вземи го там на работа, да не маа *** по улиците.
90
3
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Разбираме, че 200 000 са Българи (и нормални хора от други етноси) - а колко са отказващите да работят хъхpeци? Защото числеността на това племе е над милион, а безработицата - над 90% !!! Впрочем извинявам се - те работят "социално слаб" и "самотна майка на N чаавета".Първо създайте работни места !!! После им спрете всякакви помощи на тия. Накрая - прогонете и 80% от държавните чиновници, защото имаме администрация по-многобройна от тая на САЩ.
89
2
 
8
 
! Отговори
Е1 Невидима заплата преди 4 години
Starwars-зам. министър на труда лазер лазеров търси балъци.
88
6
 
31
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
Поколението на Бойко Борисов си мислят че след тях светът свършва и че само на тях се е паднало да плюскат за последно. А това че ще оставят България като бунище на следващите поколения въобще не ги интересува!
87
3
 
47
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Роби ли търсите?! Няма да намерите.
86
1
 
7
 
! Отговори
И се радвай... преди 4 години
До 11Щото те си знаят стария контингент, арестували са го, пердашили са го, имат им респект. Нормално е като излязат в пенсия на 50 г. да минат на административна работа. Това дори частните фирми го правят. Но на 60 г., примерно.
85
4
 
32
 
! Отговори
11 преди 4 години
В полицията са на работа много пенсионери , които получават пенсия и заплата !?
84
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато го карат на сухи данни ще е така. В някой райони хора няма, а в други работа няма. 200 000 души били, как ги сметнаха като не се водят никъде? До вчера данните за безработицата супер - намалявали хората, сега се сетиха че тези не се водят никъде.едно време още помня лафа "10 души чакат за твоето място", сега как е - "10 души търсим за твоето място" ?

Спонсорирани публикации