Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги

Сред тях - чакащи пари от чужбина, от имот или пък заети без договор
Обновена: 24 окт 2019 16:22 | 24 окт 2019 16:20, Веселина Йорданова
214
Трудов резерв: 200 хил. българи не искат да работят, търсят ги
Снимка: архив, БулФото

Над 200 000 българи са неактивни на пазара на труда и това е сериозен резерв, отчете зам.-министърът на труда Лазар Лазаров.

Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза той пред журналисти.

По думите му тези над 200 хиляди души не са регистрирани в Бюрата по труда. Те често нито учат, нито работят, нито участват в курсове за допълнителна квалификация. Чрез медиатори държавата ще се опита първо да ги издири, след това да предложи съществуващите услуги на Агенцията по заетостта. Ще има и нови услуги, които тепърва се подготвят. Всички услуги са безплатни.

Сред групата има хора, които са свръхквалифицирани и те считат, че регистрацията им в Бюрата по труда не би допринесла за тяхната реализация, каза в отговор на въпрос Лазар Лазаров.

Те обаче трябвало да знаят, че проучването на политиките на пазара на труда и оценката на нетния ефект показва, че всички, които са с висше образование и са включени в мерки и програми, после си намират бързо реализация или запазват работните места.

Сред неактивните има и хора със средно професионално образование, което заедно с малки допълнителни курсове, в зависимост от развитието в региона, може да намерят бързо реализация. Част от хората разчитат и на средства, които идват от техни близки, работещи извън страната. Други пък имат собственост, която управляват ефективно, предаде БТА.

Има и такива, които вероятно работят без трудов договор. Вредите от недекларираната заетост се обясняват в кампании на ГИТ, съвместно с други държавни институции.

В Националния план за заетостта за 2020 г. средствата ще бъдат насочени в комбинация за програми за квалификация и субсидирана заетост. Ще се продължат онези национални програми, които имат добър ефект, като голяма част от тях са свързани и с хората в предпенсионна възраст, продължително безработните и младежи до 29-годишна възраст.

България и МТСП през следващия програмен период ще разполага с почти двоен ресурс в областта на мерки и политики в областта на пазара на труда. Те ще допълват националните мерки, каза още Лазар Лазаров.

Над 62 на сто от участниците в програми и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, след това са започнали работа или собствен бизнес, каза Лазар Лазаров при откриването на конференцията.

Направените изследвания показват, че в зависимост от тенденциите на пазара на труда трябва да се дават приоритети на различни програми и мерки. Така например при висока безработица трябва да се използват програмите и мерките с висок нетен ефект, тъй като чрез тях се намалява безработицата в страната, а при ниска безработица може да се обърне повече внимание на социалния ефект от програмите, добави зам.-министър Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
12
 
! Отговори
В това отношение преди 4 години
До Анонимен 90между България и САЩ разлика няма. Има си Национален класификатор на длъжностите и професиите от 2011 г., който е синхронизиран с ЕС. С клас и код за всяка професия. Отделно има стотици наредби лице на каква възраст, с какво образование, с какви курсове за квалификация или техникум, с каква езикова подготовка, с какви сертификати за работа с машини и т.н. може да заема дадена длъжност. Където има ред се спазват, където - няма се назначава каквото има.
82
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм футболист но ако има места в националния за резерви ми пишете. Ще ритам и ще бягам по стадиона.
81
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кандидатствах у лидл, не ме взеха защото имат 100 кандидата, а им трябва само един...и това за мизерна заплата от 980лв
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 000 ЧОВЕКА ТОВА Е СИЛА НАПРАВЕТЕ КЛИМАТИЧНО ДВИЖЕНИЕ ИЗВИВАЙТЕ РЪЦЕ МАЧКАЙТЕ ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ ГЛЕДАЙТЕ ГРЕТА ТУНБЕРГ КАКВО ПРАВИ НАПРАВЕТЕ НПО НЕМА САМО СОРОС ДА ПРАВИ НПО-ТА КАКВО ЩЕ ИМ РОБОТИТЕ ЗА 600-700 ЛВ
79
5
 
34
 
! Отговори
Рамбо преди 4 години
В държавата има още комунистическо мислене защото искат да накарат хората да работят чрез бой и заплахи, а не като им платят честно и почтено. Един проблем който аз виждам е че в България и неработещите и работещите получават еднакво. Но този абсурд не може да продължава дълго.
78
1
 
6
 
! Отговори
кака преди 4 години
До До 83 изборът е изцяло неин,никой не може да я накара насила да работи след пенсия.
77
2
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 4 години
До какаТака е, може и до 120! Само, че дали трябва и какво ще промени това! То всеки може да работи до месец след смърта си, *** ... за тия пари!!!
76
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има работа, за такива да звънят и да лъжат за инвестиции....У София са се навъдили такива фирми и държавата нарича това ай-ти сектор...Що не идат да ги проверят, масово ай-ти фирмите са за звънене и намиране на инвеститори, чиите инвестиции потъват у измамниците
75
1
 
8
 
! Отговори
Абе, точно тия... преди 4 години
До Анонимен 76Не могат да работят като *** за който и да било. Щото не са завършили дори средно образование, не знаят езици, не мога да работят и с банкомат, какво остава за компютър. Това са тия на помощите за по 10 деца, ако не сте се сетили.И там, разбира се, има работливи и сръчни хора, ама те са от старото поколение. На децата и внуците й им дай социални помощи и билуетче за Европата. Където помощите са по-големи. Ама, да не си помисли някой, че там ще се разработят?
74
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ не вземат на работа ако образованието ти не отговаря на позицията.Нщма да те назначи никой ако си с висше а кандидатстваш за позиция изискваща по-ниска квалификация.Това на абУригените в Бг известно ли им е???Едва ли.
73
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Над 200 000 българи са неактивни на пазара на труда и това е сериозен резерв" - хахахах, това било резерв. Хаххахахах!
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да каже на Лазар,че на тези типове им трябватпари ,а не работа.
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от тези хора са в сивия сектор
70
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царот за едно беше прав - за чипа на българина. Аз ще добавя за чипа на българския работодател. Помните ли как отговаряха когато хората им искаха достойно заплащане? " За твойто място чакат 50 човека " . Ха сега!
69
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Боко-тиквата да му работиш е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!!
68
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде е работата, за да работим...мен никой не ме взима на работа, а съм грамотен, владея английски и имам висше образование....пиша бак енд и фронт енд...и къде е питам работата за програмисти....90 000 са завършили програмиране, а 30 000 са заети в тази сфера, като половината не пишат софтуер
67
2
 
11
 
! Отговори
кака преди 4 години
До ...ако все в деловодство е работила може да откара на работа до 80
66
4
 
16
 
! Отговори
дете на прехода преди 4 години
за по малко от 6000лв не ставам от леглото.а сега?
65
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата не е задължителна при демУкрацията !!!Така че, ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА.Това не ви е соца.
64
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има закон ако един завършил вуз неможе да си открие работа в продължение на година то държавата да му изплаща обезщетение.

Спонсорирани публикации