В 5 общини само един кандидат-кмет, в София - 20

Спират камерите в училищата в деня на местния вот
Обновена: 24 окт 2019 19:00 | 24 окт 2019 17:08, Веселина Йорданова
4
В 5 общини само един кандидат-кмет, в София - 20
Снимка: архив, БулФото

Право на глас за местния вот на 27 октомври имат 6 227 901 гласоподаватели според избирателните списъци. Общият брой на кандидатите в местните избори е 36 251 души.

От тях за общински съветници - 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463 и за кметства само с един кандидат - 392-ма. Общини, за които има само един кмет за община - петима, съобщи Андреев.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20, следвана от Пловдив - 14, Благоевград и Шумен - по 13, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК е приела четири принципни решения тази седмица, предаде БТА. Първото е за спиране на камерите в училищата и другите места за гласуване с цел осигуряването на тайната на вота на избирателите - от 7.00 ч.до 20.00 ч., а там, където изборният ден продължава - до 21.00 часа, което ще важи и за двата тура, предаде БТА.

Другото решение предвижда след изборите всички избирателни списъци да се предадат на ГД ГРАО за извършване на повторна проверка за това дали има избиратели, които са гласували в нарушение на Изборния кодекс, тоест без да имат избирателни права, или са гласували на две места.

Следващото решение е свързано с работата на подвижните избиратели секции до хората със затруднено придвижване. Последното решение урежда въпроса за отварянето на помещенията, в които се съхраняват изборните книжа.

Към момента в ЦИК са подадени общо 87 сигнала и 252 жалби, каза още говорителят. Жалбите срещу решения на ЦИК са 14, като все още две са във ВАС и чакат постановление от там. Андреев припомни и снетите имунитети от страна на ЦИК на двама кандидати за кметове и петима общински съветници по искания на главния прокурор от последните дни.

От ЦИК припомниха, че абсолютно се забранява под каквато и да е форма и начин обявяването на резултати от допитване до общественото мнение за изборите 24 часа преди приключването на изборния ден, т. е. от 00.00 часа на 26 октомври. Такива резултати може да се оповестяват едва след 20.00 часа на 27 октомври, когато приключва изборният ден.

В момента все още се извършва регистрация на наблюдатели в деня на вота. Към момента две международни структури са получили такава - организация от Естония и ПАЧИС. От българските неправителствени организации са регистрирани 13 с общо 2137 наблюдатели.

Социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода т. нар. екзитпол, на местните избори са общо 8 - Сова 5, Галъп, Алфа рисърч, Афис, Трент, Екзакта рисърч, Стратегически анализи и маркетинг и Маркетлинкс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Маргарита преди 4 години
До АнонименПоложението в София съвсем не е толкова добро, колкото Ви се струва. Градинки не се строят - напротив, унищожават се, за да се построят сгради на тяхно място. Метро се строи, но за сметка на останалия обществен транспорт. На много места спряха движението на трамваите, а те бяха по-удобни, със спирки на по-къси разстояния. Родният ми град се задъхва, но продължават да строят, за да задоволят апетитите на строителните предприемачи.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България =София всичко е събрано там ПАРИТЕ.ГЕРБ работи по въпроса да събира парите на държавата строят се много неща метро,инфраструктура,болници,градини,стадиони и т.н.Какво да пишете журналистите на 100 км от София посока Видин няма път,за Гърция има защото там баровците са на почивка или на пазар.какво интересно има за 20 кмета?
2
0
 
1
 
! Отговори
-"- преди 4 години
В Етрополе бандитите владеят града и никой не смее да издигне кандидат.
1
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Ааа, не може така. Как протестират срещу Гешев че бил само един кандидат , а не протестират срещу един кандидат за кмет ?Като няма други кандидати от къде да ги вземат.

Спонсорирани публикации