Защо се случи такъв взрив на насилието в Чили?

Политическият свят трябва да понесе своята вина!
25 окт 2019 18:00, Елка Василева
45
Защо се случи такъв взрив на насилието в Чили?
Снимка: БТА

Смятана за образец на политическа и икономическа стабилност в Латинска Америка, Република Чили въпреки това страда от сериозни социални трусове, подхранвали от години социално недоволство, което завърши с експлозия, но беше прогнозирано от редица анализатори.

Въпреки разполагането на армията по издадена в събота заповед на президента консерватор Себастиан Пинера хиляди чилийци вчера продължиха да дават израз на гнева си по улиците срещу неравенствата на политическа и икономическа система, която в много области почти не се е променила след диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.).

"Погледнато отвън, можехме да видим единствено успехите на Чили, но гледано отвътре, има повишени равнища на фрагментация, на разделение и една младеж, която, въпреки че не е живяла по времето на диктатурата, от доста години престана да гласува. На младите им дойде до гуша и излязоха на улицата, за да покажат гнева и разочарованието си ", обясни за Франс прес Лусия Дамерт, преподавателка от Университета в Сантяго.

Още по темата

С годишна инфлация от 2 процента, равнище на бедност от 8,6 на сто и растеж, който се очаква тази година да достигне 2,5 процента от БВП, един от най-високите в район, обхванат от кризи, чилийският модел предизвиква благородна завист в Латинска Америка. Но няколко социални показатели - като здравеопазването, образованието и пенсиите, които в тази страна зависят почти изцяло от частния сектор, показват много силни неравенства.

"Много латентни искания не получиха отговор. Напрежението се натрупа, чувството за неудовлетвореност се увеличава с всеки следващ ден във всекидневието на хората", подчертава Октавио Аленданьо, социолог и политолог от Чилийският университет.

За специалиста не е случайно, че генезисът на социалния взрив беше увеличаването с 3 процента на билетите за метрото, повишение, което засяга бита на твърде много чилийци и което президентът Себастиан Пинера в края на краищата отмени в събота, изправен пред демонстрации, станали неконтролируеми.

Потребление, задлъжнялост, откъсване от реалността

Доходът на глава от населението в Чили, който е над 20 000 долара, е най-високият в Латинска Америка.

Но според някои анализатори силно критикуваната пенсионна система, организирана така, че често предлага пенсия, по-ниска от минималната заплата от около 400 долара, високите разходи за здравеопазване и образование, както и прегряването на пазара на недвижими имоти, представляват експлозивна смес.

За социолога Алберто Майол от Чилийския университет "в общество, където социалната интеграция се осъществява чрез потребление, хората имат нужда да потребяват, а за да го правят, трябва да влизат в дългове".

Задлъжняването е една от големите злини, засягащи чилийските домакинства. Според проучване на университета в Сан Себастиан и американската кредитна компания "Екуифакс", един от всеки трима пълнолетни не е в състояние да се справя сам с дълговете си.

Много чилийци, които през последните години изплуваха от бедността, така или иначе са най-засегнати, защото социалните придобивки са недостатъчни за средната класа, към която сега принадлежат. Именно членовете на тези семейства разпалиха пламъците на този безпрецедентен бунт.

По време на демонстрациите много протестиращи осъдиха също икономическата власт на управниците и несправедливостта на икономическата система, която облагодетелства преди всичко капитала. Самият президент Себастиан Пинера е един от най-богатите хора в Чили, а неговото правителство разчита на множество личности от света на бизнеса.

Правителството на Пинера съсредоточава икономическата, политическата и институционалната власт. Това "триединство" е в основата на съществен разрив между населението и неговите управници, смята Алберто Майол.

Текстовете на много плакати, носени от демонстрантите по време на протестите, освен това визираха корупционни скандали, в които бяха замесени мощни икономически групировки, близки до държавния глава.

В общество, силно разделено по класов признак, политическите лидери, които живеят в богатите квартали на Сантяго, най-често са възприемани като откъснати от реалността.

"Политическият свят трябва да понесе своята вина", смята Лусия Дамерт.

Колкото до Алберто Майол, той смята, че за момента развитието на ситуацията остава "загадка".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Чилинасилиепротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Скучно им е на хората в такава уредена страна и искат екшън и адреналин.
32
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 4 години
Някакви паралели изплуват ли в главите ви, скъпи сънародници?Май само со благо не ще да се оправим, ще трябва и малце кютек иначе ни грози вечно робство на неграмотниците, които сме допуснали да ни представляват и управляват, същите ни ограчват доста успешно също така.
31
12
 
4
 
! Отговори
dodo преди 4 години
Лявата политика - Венецуела - икономически растеж - -25% последните три години.РАЗДЕЛЕНИЕ МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ . Няма храна, няма бензин (найбогатата на петрол страна) няма лекарства. Няма живот. Няма диалог и решаване на проблеми. Никакво зачитане на личността. Диктатура. Емиграция. Да погледнем Дясната политика Чили-икономически растеж +2,5% всяка година РАЗДЕЛЕНИЕ МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ задлъжнялост на част от населението, високи цени на имотите. Имиграция към Чили. КАКВО ИЗБИРАТЕ?
30
3
 
11
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Лесно е да се види неравенството между бедни и богати. Цяла бездна има вече между едните и другите. Чили и Хонг Конг поставиха началото на световно негодувание на бедни срещу богати. Дано този път Давид да спечели.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Чили има народ , а не ...
28
11
 
6
 
! Отговори
yy преди 4 години
До Анонимен 33Има много по- заспали...В рАссия например...
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма по заспало население по цялата планета от нашето.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дясната политика е невъобразима глупост. Не може да презираш хората, които ти създават хляба и всичко друго, което ползваш. Ти си НИЩО без хората.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дясна политика. Това цели . Това се получава.Дясната политика е невъобразима глупост. Не е възможно всички да са едри хищници.
24
0
 
2
 
! Отговори
До 21: преди 4 години
Колко ти плащат да за коментар тук и след това да си вдигаш сам палче многократно с браузера Тор.
23
2
 
8
 
! Отговори
Николай Бойчев преди 4 години
Мани го шмекера латинос Пиночет играл го като артист-фашист и съюзник на САЩ а умрял като симпатизант на Уго ЧавесТова там е Южна Америка където дори белите мразят ЕвропаА шефът на Южна Америка винаги е бил САЩ дето Президентът на Аржентина каза че в САЩ няма революции защото там няма посолство на САЩНо предпочитат САЩ за приятел пред Европа и ЕС и така е било винаги
22
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиночет беше генерал...не като нашия маркуч-генерал!Което естествено нашия няма да го сполети същото което става в Чили
21
1
 
10
 
! Отговори
Copocoид До 21: преди 4 години
Много велика е САЩ :)В момента цената на един апартамент в Ню Йорк започва то 10 милиона.Велика държава за тези, които са откраднали пари отнякъде другаде и са ги вкарали във Великата САЩ. Затова тежкарския допреди 1990 година квартал Бруклин се напълни с руснаци, които дойдоха ей така и извадиха куп пари да купят апартаменти и да изучат децата си в баровски университети.
20
1
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
До 8ми: комунистите у нас са си много добре, на власт от 10 години, и станаха милиардери - всичкото бивши партийни секретари, пазвантин на Тато, деца и внуци номенклатурни.
19
3
 
24
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Капитализмът е неправилно разпределение на благата. Комунизмът е правилно разпределение на нищетата.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малий ако са в родна Боколандия,и ги бръснат ежедневно на сухо,предполагам че ще има някой убит с камъни!
17
16
 
13
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Да така е, в САЩ пенсия получават само държавните служите и тези които доброволно са пестили пари в частни пенсионни фондове. Ето за това тази страна е велика, там има истинска справедливост, на каквото си си постлал на това легнеж, а не като тук цял живот мързелуване и накрая пенсия идваща от балъците които работят, а не стига това, ами и същите ти плащат сметките за лечение.
16
11
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Мързеливите са излезли на протест и искат от парите на работливите.
15
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста комунизъм има в тази статия! Такова животно като справедлива икономика няма, това е червена утопия. Това че някакви човечета вандалстват не значи че в Чили ще има революция, това е най-успешната и богата страна в Латинска Америка и мнозинството чилийци добре разбират това. Проблеми има навсякъде и всякакво естество, но те трябва да се решават с разум, а не от разбесняла се тълпа.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оти са увличат по левите идеи, затова.

Спонсорирани публикации