Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия

Диетолозите повдигат въпроси за безопасността на част от храните
Обновена: 30 окт 2019 14:18 | 26 окт 2019 21:30, Екип на Investor.bg
173
Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия
Снимка: Pixabay

Веганството става все по-популярно. Феноменът подхранва процъфтяващата индустрия на алтернативи на животинските продукти, която вече се оценява на милиарди долари. Тук влизат растителните млека и сирена, имитациите на говеждо, пилешко, риба и свинско, както и изкуствените кожи от листа на ананас или обелки от ябълки.

Впечатляващото първично публично предлагане на производителя на месни заместители Beyond Meat Inc. само подчерта оптимизма на инвеститорите за тази нова "веган икономика“. Надеждите са насочени не само към потребителите, които все по-често избират да намалят месото и млечните продукти по етични причини, но и към тези, които не са вегани по убеждения, но имат притеснения за своето здраве, както и за това на планетата.

Голяма част от хората, които ядат месо, посочват, че се опитват да намалят приема му, или поне се опитват. Според американско проучване 31% от респондентите се определят като флекситарианци – хора, които имат преобладаващо вегетарианска диета, но от време на време ядат и месо. Според други данни една трета от британците посочват, че са намалили или спряли да купуват месо, като и половината австралийци са намалили приема на червено месо.

Промяната се случва въпреки ръста в консумацията на месо глобално, включително и в развиващи се държави като Китай, където преобладаващия хранителен режим е базиран на растенията. Тя се наблюдава особено при младите хора и доведе до нарастващо търсене на нова категория продукти, които наподобяват на вид и текстура месото, млякото или сиренето. Само за три месеца след първичното си публично предлагане през май акциите на Beyond Meat поскъпнаха с 600%. От Barclays Plc пък очакват, че индустрията с алтернативи на месото ще нарасне до 140 млрд. долара през следващото десетилетие. Това е 10% от глобалния пазар на месо. На този фон все повече американски потребители избират и алтернативи на кожените изделия, включително обувки и интериори за автомобили.

През 1944 г. англичанин на име Доналд Уотсън налага думата за вегетарианци, които са се отказали от всички останали животински продукти, с основаването на своето „Веган общество“. Но макар броят на веганите да се е увеличил през изминалите няколко години, те все още са малцинство. Едва 6% от американците се определят като вегани през 2017 г. – впечатляващ ръст от само 1% допреди три години, показват данни на изследователската фирма GlobalData.

Според проучване отношението към животните е основен двигател за намаляването на приема на месо сред британците, като сред често срещаните отговори присъства и опасенията за здравето.

Редица проучвания доказват ползата от флекситарианския начин на хранене или от такъв, основаващ се предимно на растения. Сред тях са намален риск от сърдечни болести и някои видове рак.

Опасенията за състоянието на околната среда също става все по-честа мотивация. Намаляването на приема на месо и млечни продукти е сред най-ефективните начини за редуциране на индивидуалния екологичен отпечатък, показва проучване от 2018 г. в престижното научно издание  Science. Това е така, защото отглеждането на животни произвежда около 14,5% от емисиите парникови газове в световен мащаб. Намаляването на броя отглеждани животни също ограничава и обезлесяването.

Диетолозите многократно са повдигали въпроси за ползите за здравето от някои алтеративи на обработени меса заради тяхното високо съдържание на натрий и висока калорийност. От екологичната организация „Приятели на Земята“ предупредиха, че някои генетично изменени съставки – като богатата на желязо молекула хеме, която придава „местния“ вкус на вегетарианските бургери на Impossible Burgers, трябва да преминат още проучвания, за да се гарантира тяхната безопасност за здравето.

Също така налице са и притеснения, че иновациите в сектора идват от стартъпи от Силициевата долина, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, чийто фокус върху увеличаване на консумацията може да пренебрегне опасенията за здравето.

Оптимистичните знаци за бъдещето на веган икономиката включват огромните инвестиции в растителните храни от страна на традиционни производители на месо и млечни продукти.

В същото време защитници на отказа от месо посочват, че независимо от това дали ни харесва или не, хората ще трябва радикално да променят начина си на хранене, за да се преборят с климатичните промени. Те се позовават на данни като тези от проучване в списание Nature, според които потреблението на месо в западните страни трябва да намалее с 90%, за да могат да се поддържат в разумни граници световните температури. Те отбелязват още, че натискът върху установената хранителна система се увеличава и от прогнозите, че само в рамките на три десетилетия на света ще има още 2 млрд. усти за хранене.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
До 117 преди 4 години
Синът ми е на 14 години и никога не е ял месо, риба, яйца, даже и гъби! Любим пациент на личния си лекар е - виждат се само за ваксини и годишни профилактични прегледи🙂
108
0
 
3
 
! Отговори
До долния преди 4 години
Нали превеждат английски статии, там пише "billions". Съответно нашия научен кадър се колебае дали това е равно на милиард, или просто си е билион...
107
0
 
4
 
! Отговори
Матадор преди 4 години
Билиарди долари? Научете български моля.
106
7
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 4 години
Май не правиш разлика от временни диети на плодове и зеленчуци и цял живот на "диета"... Ако цял живот си на "диета", пряко сили ще докараш максимум до 50 г.! Как си представяш малко дете без месо? За мен това би било престъпление от родителите!
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно е да де хапва месо и риба, но не бива да е ежедневно. Ние в нашето семейство сме си създали седмичен режим на хранене... по 1 ден свинско, пилешко, говеждо, риба и 3 дни пости, редуваме ги.
104
1
 
4
 
! Отговори
Блях преди 4 години
МОДЕРНО е да ядеш това което и котката ти няма да погледне ако и го сипеш в чинийката .
103
5
 
5
 
! Отговори
До 113 преди 4 години
Няма столетник карал цял живот на треви... Пишеш измишльотина! Напиши поне на един името - кога е роден и как над 100 г. ЕС е само на треви и ядки! Пълн Абсурд! Хората хранещи се с месо се "разболявали" и "умирали"! Вероятно веганите живеят 500 г., не боледуват и накрая.... Хвръкват при орлите.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луис Хамилтън на Мерцедес, също е веган от 2017, но това не пречи отново да е номер 1. Общо взето тенденцията за алтернатива на месо и млечни продукти е пряко свързана с болестите и нездравословните последици довели до милиони измрели по целият свят от отровата с която ни продават. До номер 11, един от най големите процемти на дълголетници е точно от региони където основно диетата е базирана само на зеленчуци и плодове. Индия, Непал, часто от Китай.
101
1
 
2
 
! Отговори
До 107 преди 4 години
Има месо и Месо.... Аз това от хипермаркетите го купувам за кучето ми!
100
4
 
4
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Я дайте някаква статистика до колко средно доживяват веганите с техните "здравословни" храни? Всички, които съм виждал са доста саботелесни с откровено болнав вид! Няма как да доживее човек до дълбока старост само на треви и ядки - против природата му е!
99
3
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Това на снимката изглежда добре, но няма да му навредят 1-2 кебапчета в добавка :))
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 103Джкович плюска риба и морски дарове за норматив, та не знам какъв веган е.
97
2
 
10
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
Изкуствена храна,Коли като електрокари,Следене навсякъде ...Да идва метеорита и да свършва.
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакъв обяснява колко и какви поражения носи веганството, И ПИТАМ ТЕ АЗ , какви поражения на главния мозък трябва да имаш за да купуваш това което ти продават за месо е месни продукти по магазините. И не ми казвай че не се купуват, защото тогава нямаше да са пълни витрините с кремвирши , наденици, и тям подобни.
95
0
 
17
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Не ми се вярва , че истинските вегетарианци търсят растителни продукти с вкус на говеждо, на плескавици, и на всякакви животински производни. Прави са в статията че този модел го налагат фирмите търсещи нови печалби.На мен като не ми се яде месо си правя един постен гювеч, една салата от зеле с моркови, зимата -кисело зеле с ориз, картофени кюфтета, и т.н. Във всички готварски книги имаш раздел "Ястия без месо".
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Джокович е веган и не умрял. Напротив - номер 1 е. В света."Джокович е "веган" от скоро, почти всичките му големи постижения са отпреди този период.
93
1
 
10
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
На този етап и месоядството, и веганството се явяват крайности. Като, че вегетарианството се явява оптимален начин на хранене.Като разбира се, начинът на хранене е индивидуално решение.
92
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джокович е веган и не умрял. Напротив - номер 1 е. В света.
91
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е на върха на хранителната верига и ако не трябваше да яде месо нямаше да има кучешки зъби. Щеше да е като преживните...............................Човекът не близо до преживните, а до плодоядните, като горилата.
90
3
 
17
 
! Отговори
Бай Онзи преди 4 години
"Феномен" - словоблудство и промиване на мозъци едновременно !Това не е феномен , а добре провеждана зарибителска агресивна кампания за обиране паричките на поредния комnлекcaр ,помислил се за нещо повече .

Спонсорирани публикации