Глас "Не подкрепям никого" влияе на избора за кметове

Местните избори протичат нормално, отчитат от ЦИК
Обновена: 27 окт 2019 17:17 | 27 окт 2019 16:40, Веселина Йорданова
17
Глас "Не подкрепям никого" влияе на избора за кметове
Снимка: БТА

Вотът "Не подкрепям никого" ще повлияе на изборните резултати при определянето на кметове на общини, райони и кметства.

Това е така, тъй като там, за да може да има спечелил кандидат, той трябва да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и "не подкрепям никого", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БТА.

При отчитането на резултатите в изборите за общински съветници те се махат при определянето на общинската избирателна квота, съответно на мандатите, които всяка една политическа сила може да получи в Общинския съвет. Тоест за разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове "не подкрепям никого" се вземат предвид, обясни говорителят на ЦИК.

Засега местните избори в цялата страна протичат нормално. При обща избирателна активност към 13.00 часа - 23,54 на сто, най-ниска към този час е тя във Варна - 14,71 на сто, и най-висока в Макреш, община Видин - 49, 88 на сто, съобщи Андреев.

С наближаването на финалния електорален спринт, към 17.30 часа, избирателната активност ще бъде доста по-висока, приблизително като тази през 2015 г. в този час, около 43,19 на сто, и това е нормално.

По думите на Андреев това, че няма машинно гласуване, не се отразява негативно на изборите. Според него сериозно влияние върху това е оказал и фактът, че броят на членовете на СИК, участвали в обученията, е бил доста по-голям, а това се очаква да даде и по-добри резултати при попълването на протоколите.

Бюлетините, използвани на тези местни избори, са същите като през 2015 г. с тази разлика, че има кръгчета, в които номерата започват от 101 и това предотвратява опасността от дублиране на номера в квадратчето и кръгчето, обясни Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
До Boko bo преди 4 години
Boko, можеш ли да ми кажеш каква експертиза притежават пиш*леци на възраст 18 - 30 години та да бъдат избирани за ОС.
13
2
 
3
 
! Отговори
Do 12 преди 4 години
Случайно имал ли си роднина който е участвал в Априлското въстание?
12
3
 
14
 
! Отговори
Клан Недоклан преди 4 години
Защо да гласувам за някой, който после ще работи срещу интересите на избирателите си и ще се обогатява за тяхна сметка. Малкото пъти, когато съм гласувал, винаги съм се разочаровал. Очевидно, в нашата татковина средата е такава, че честните и способни хора не могат да се впишат в плановете на тези, които съставят листите. Ако случайно попаднат там, дори да спечелят вота, винаги са малцинство и нищо не могат да постигнат. Нещо трябва да се промени из основи, но с демагогски избори това не става.
11
4
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 4 години
Глуп-к! Къде в тая суша гъби? Разбира ти и на тебе капацината от бране на гъби. Колкото от гъби, толкоз и от избори.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборните резултати са били готови още в 9 ч. сутринта. Чакат понеделник за да ги обявят.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не гласуват, защото са отвратени!
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не ходят да гласуват, когато се доволни. Ако се недоволни от някого, отиват и гласуват за някого, в когото имат надежда. Ако сте пък недоволни, а сте отишли за гъби, нямате право после да оплаквате. Яжте си гъбите!
7
10
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
Кампанията премина доста нормално. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в ефира на Нова тв. "Нямаше страшни драми. Ниската избирателна активност е белег за това. Принципно няма нищо лошо хората да не отидат да гласуват. Това значи, че политиката е влязла в някакво нормално темпо и те се интересуват от други по-важни неща.
6
3
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Моят избор за общинската листа. Както и да е, някой забеляза ли че почти нямаше хора м/у 18г и 30г. И това в София.... Жалко е
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия избори са само прах в очите на хората, резултатите са си ясни и без да гласуваме, умрелите гласуват най активно
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах, "не подкрепям никого" го броят в полза на някой кандидат, който трябва да спечели половината от вота, така ли излиза???????????????
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам когата всички кандидати си направят тест за наркотична и алкохолна зависимост, когата нямат право на глас всички с основно образование и когато мога да гласувам онлайн а не да чакам на опашка като в соца за кило банани до умирисници около мен които се къпят само неделя вечерта а гласуването е само до 20 ч.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При машинното гласуване трудно се фалшифицират избори! Много ниска избирателна активност към момента в моята избирателна секция нямаше гласуващи и аз се отказах няма читави хора вече да си дадеш гласа за тях.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички трябваше да гласуват така, за да се махнат завинаги политиците, които съсипаха държавата и народа 30 години вече!

Спонсорирани публикации