Укрепване на връзките Русия-Куба: Москва иска да запази зоната си на влияние

Поставено е началото на нови взаимоотношения
29 окт 2019 18:30, Елка Василева
34
Укрепване на връзките Русия-Куба: Москва иска да запази зоната си на влияние
Снимка: архив, Reuters

През последната година Русия е изпратила в Куба 1000 микробуса, 50 локомотива, десетки хиляди туристи и обеща да модернизира електропреносната мрежа на острова в рамките на план за реновиране, възлизащ на милиони долари.

Руско-кубинската търговия почти се удвои след 2013 г. до очакваните тази година 500 млн. долара, основно за сметка на руския износ за Куба. Редица високопоставени руски представители посетиха техния бивш съюзник в Карибско море, включително премиерът Дмитрий Медведев. Днес кубинският президент Мигел Диас-Канел ще пристигне в Москва за среща с руски представители, включително с руския президент Владимир Путин и се очаква двамата да подпишат споразумения за по-активна търговия и сътрудничество, пише Асошиейтед прес.

Руско-кубинските отношения са далеч от тези през епохата на Студената война, когато Куба беше почти тотално зависима от съветския блок, смятащ острова за свой преден пост в Америките, а после го изостави през 90-те години. Но анализатори на кубинската и руската външна политика казват, че има осезаемо затопляне между двата бивши партньора, предизвикано отчасти от скъсването с политиката за отваряне към Куба на правителството на президента Барак Обама, осъществено от администрацията на президента Доналд Тръмп. Куба и Русия твърдо подкрепят също и венецуелския президент Николас Мадуро, който САЩ се опитват да свалят от власт.

Още по темата

"Направихме огромни грешки през 90-те години, като обърнахме гръб на Куба. Това време определено изтече и съм напълно сигурен, че отношенията ни заслужават по-голямо внимание от страна на Русия", заяви Константин Косачов, председател на комисията по външна политика в горната камара на руския парламент. "Те заслужават повече инвестиции от страна на Русия едновременно под формата на финансиране и оборудване, разбира се, но също и във вид на човешки ресурси. И определено трябва да съдействаме, трябва да помагаме на Куба. Трябва да подкрепяме Куба, докато тя е дискириминирана, докато е под бремето на санкциите, докато е обект на блокада от страна на САЩ", добави той.

Нито една от двете страни не разкрива подробности за подобряващите се връзки, но руският износ за Куба включва нови модели на автомобили "Лада" и камиони "Камаз". Създадено е ново кубинско-руско съвместно предприятие за строителни материали, а когато Медведев посети Куба този месец, той откри рафинерия и подписа споразумение за ремонт на три електроцентрали от съветската епоха.

С намаляването на туристите от САЩ посещенията от Русия са се повишили с 30 процента през 2018 г. до 137 000 души.

"Русия се опитва да запази зоната си за влияние, която е имала през съветската епоха, като търси партньори в Латинска Америка и показва на Вашингтон, че все още е световна сила", каза Артуро Лопес-Леви, роден в Куба асистент по международни отношения и политология в Университета "Холи Неймс" в Оукланд, Калифорния и добави: "Куба се включва в проекти, от които може да извлече полза и те вече дават резултати на острова".

Русия не крие желанието си да играе ролята на надежден партньор на Куба, която среща враждебност от страна на САЩ, включително санкции върху кораби превозващи петрол от Венецуела.

"Очевидно е желанието на САЩ да създадат отровна атмосфера около сътрудничество с Куба, да сплашат инвеститорите и да блокират притока на енергийни ресурси", заяви Медведев по време на посещението си в Хавана и добави: "Куба винаги може да разчита на подкрепата на Русия".

През 60-те, 70-те и 80-те години Куба беше пълна с руска продукция и с руски граждани, които работеха редом с кубинците в химически заводи, мини и военни бази. Москва изпрати милиарди под формата на помощ, преди разпадът на Съветския съюз да доведе до катастрофален 30-процентен спад на БВП.

Куба остана с 35 млрд. долара дълг към Съветския съюз, 90 процента от който Русия опрости през 2014 г., събитие което според кубинския антрополог от руски произход Дмитри Прието Самсонов е начало на съвременна ера в отношенията между двете страни.

"Русия започна да мисли повече за своите бизнес и държавни интереси и бе поставено началото на нови взаимоотношения с Куба на мястото на предишните братски връзки", каза Прието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: кубаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Кастрокомунист преди 4 години
До Анонимен 21Щях да се изсмея на глупостите ти, ако не ставаше дума за огромната трагедия на кубинския народ, омерзителната бедност, пълна морална разруха и вече 60г. непрекъсната репресия.Толкова са зле, че вече ходят на падар до Хаити! На пазар в Хаити?!Какъв абсурд?В бедното Хаити има храна в магазините, а в Куба няма.Куба, коята преди 60г живееше със западноевропейски заплати, 8 часов работен ден, 30 дни платен отпуск, повече лекари отколкото в Англия, най-много бяла техника на континента.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен #6"Научи правописа и тогава давай акъл."==1000% !
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ТОВА ДОБРО- ДАДОХМЕ, ДАДОХМЕ- ЧЕ КОЙ ПОДАРЯВА ТАКА,,,,РУСИЯ ЛИ ГО НАПРАВИ...А НА НАС ПРОДАВА ГАЗТА НА ДВОЙНИ ЦЕНИ. ИЗПРАТИЛИ НА КУБА МЪЛЧАЛИВИ И ВЕЖЛИВИ ТУРИСТИ.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зоните на влияние на колхозните допотопи са все страни от 7-мия и 8-мия свят. Типично за *** като тях
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом си бил в Куба значи знаеш какви са там цените - с 20 долара можеш да живееш няколко месеца. Ако си кубинец, разбора се. А нека не забравяме, че по БВП на човек от населението Куба е по - добре от България... Смятай - свръх ниска цена на живот + повече приходи на глава от населението... На практика с тези 30 години демокрация дишаме праха на кубинците след 60 години ембарго...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарители, евала.
13
3
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!Нещо си в грешка. Точно руснаците изоставиха кюрдите! Десетки години още по времето на СССР Москва подпомагаше финансово, материално/оръжие/ и политически кюрдските партизани на ген.Барзани. Империалистите нямат приятели, а слуги и роби.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел ходи на екскурзия до Хавана. Върна се възхитен! Показа снимки, от които най ме трогнаха как се целува с делфини в делфинариума. За кубинците - само хубаво! със стари дрехи, но идеално чисти, усмихнати, ведри! Горди с това, че не са емигрирали като други!
11
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Путин постепенно възстановява престижа на Русия като фактор в световната политика. Куба е само един пример за това. САЩ са поддържали толкова диктаторски режими в Латинска Америка, само защото са служели на техните интереси. Но с Фидел Кастро не можаха да се справят. Куба не им стана сателит.
10
6
 
11
 
! Отговори
Нема лошо! преди 4 години
А ние укрепваме връзки с тия дето ни секат горите, унищожават свинете и овцете, тровят въздуха и ни изкупуват земята.Глей кво нещо...
9
3
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До БогомилИзпуснах, че като се внесат 85-те кука в банката, картата, която му дават е за 70 кука. После идва надценката и остават само 20 кука или долари
8
14
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Кастристите живеят от грабежа на парите, които няколкото милиона емигранти пращат на гладуващите си роднини.Най-новото 20-сет е следното: Изпращате 100 долара, вашият роднина трябва да ги внесе в банката и получава 85 кука/кубински долари/, но не може да пазарува с тях. Трябва отново да внесе куковете в банката и му дават карта, с която може да пазарува в 70 магазина, с 240% надценка/мито/. Така от 100-те долара, остават реално 20 долара за ползване.Петкратен грабеж! Горката Куба!
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - задния двор на Европа. Българите - хора второ качество, слуги и евтина работна ръка за западените "партньори".
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ни интересува нас отношенията между две държави от третия свят.
5
10
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Всички искат да са приятели с Русия, защото Русия не предава приятелите си, не ги изоставя и не ги продава.За разлика от Русия, американците нямат вечни приятели, а само вечни интереси.Ако не вярвате, питайте кюрдите !
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПатриотКви са тия окопни войски бре? Научи правописа и тогава давай акъл.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С едни голи приказки зона на влияние не става.
2
16
 
7
 
! Отговори
путкинстан пак рие преди 4 години
землятя, също като бик пред матадор, само дето сам ще падне в дупката, като СССР. Кубинските другаре ограбиха народа си и го превърнаха в крепостник на купонна система. Кубинците са на купони и единствената им цел да се преселят в САЩ. Путкю щял да им дава пари, абре лаййнар, просто нарича изпирането на крадени от пияния руски народ паро 'икономическа помощ' за братския кубински народ. Българите и те бяха ибаати по братски, отърваме се за малко, но кат излезим от НАТО пак ще ни ибъът по братски.
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия "укрепва" и с България връзките, чрез руските шпиони.

Спонсорирани публикации