Зимата идва, а имаме ли зимни гуми?

От Пътна полиция препоръчват шофьорите да не изчакват крайния срок
30 окт 2019 10:00, Нели Христова
42

Зимата е почти на прага ни, а от днес започва рязко застудяване. Поради тази причина Пътна полиция препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подготвени за зимни условия автомобили. Разбира се, това значи и чифт зимни гуми. 

"Винаги сме държали да имаме адекватно отношение към гумите, които се използват. Тази сутрин в 6 часа температурите бяха 7 градуса. Летните гуми са произведени от материал, който променя своите характеристики при температури под 7 градуса. Каучукът се втвърдява и става по-опасно", обясни пред Bulgaria ON AIR Стоян Панчов oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път.

"Зимните гуми са изработени от специални каучокови смеси, които позволяват запазване на еластичността. Профилът им също е набразден, което има огромно значение за по-добрия спирачен път" ,обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите му смяната на летни със зимни гуми трябва да започва към средата или края на октомври месец, а не да се чака законовия срок.

"Новите гуми имат от 8 до 9 мм дълбочина на протектора, а тези, които са втора употреба, се износват. При тях браздичките силно са намалели и дълбочината им е под 1 мм. В редица европейски страни има ограничение за ползване на зимните гуми, когато тази дълбочина е под 4 мм. Гумата втора употреба е изключително голям риск, тъй като не се знае къде и как е използвана", каза още Стоян Панчов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
"Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път."Бял забравил колко *** медия сте. Води до УВЕЛИЧАВАНЕ на спирачния път! Демек спира по-лошо - изминава повече разстояние!Аман от ***!
37
0
 
2
 
! Отговори
ВодкаФинландия преди 4 години
Има няколко вида зимни гуми според условията на пътя: гуми за сняг, гуми за дълбок сняг, гуми за сняг и лед, гуми за лед, гуми за сняг върху асфалт.Изборът е ваш, като все пак е необходимо да вземете предвид, че тук не е Лапландия.
36
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Дали някой от пишещите коментари тук ще намери в себе си желание и сили да обясни на авторката какво означава "чифт"? Аз лично не успях да намеря в себе си желание.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пътувате по планински пътища където рядко се чисти ще ви трябват не само зимни гуми но и вериги. Ако ползвате автомобила само за да отидете на работа може с летни гуми с дълбок грайфер тъй като ще карате по мокър асвалт.
34
2
 
2
 
! Отговори
Целогодишно преди 4 години
Аз пък зиме и лете съм със зимни гуми, екстра си е.
33
0
 
7
 
! Отговори
Щутгарт преди 4 години
ЧЕ ТО ИМА ЛИ ПЪТИЩА/АСФАЛТ В БГ ??? ХАХАХАХА НЕ !!! В ГЕРМАНИЯ ДОРИ МЕЖДУ НИВИТЕ ПЪТИЩАТА СА ПЕРФЕКТНИ АСФАЛТИРАНИ , СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ 1-ВОКЛАСНИ ТАКИВА ХАХАХА СМЕШНА *** ЗАВИНАГИ !
32
2
 
5
 
! Отговори
50 год преди 4 години
Тези с гумите са по-лоши от тези с фаровете и акумулаторите. Всяка есен един и същи рев. Явно много се печели и има и за реклама и за статии, а също за самоиздръжка на бизнеса. А по темата-всеки дето е карал, знае че е по-добре. Въпросът е колко, къде и как кара. Зимните се износват безумно малко при нашите зими и остаряват като нови на вид. Аз слагам на едно комби за извънградско каране и които ходи някъде я ползва, а в града само с едни гуми с протектор над 4мм на по-малки коли-за2 семейства.
31
1
 
0
 
! Отговори
Опс преди 4 години
Какво лошо има в думата "га лоши" в случай за изхабени гуми?
30
0
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Всесезонните гуми са ок за хора, живеещи в равнината, на места ббез много сняг, шофиращи основно градско.Иначе в ютюб има филмчета как по тестове всесезонката се справя по-зле от зимна гума с оставащ 25% ресурс.
29
0
 
5
 
! Отговори
опс 2 преди 4 години
Правилно си го написал ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Виж сега големите букви!!!
28
7
 
7
 
! Отговори
Опс преди 4 години
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА:Чл.139(1) Движещите са по пътя пътни превозни средстава трябва да бъдат:1-34. (Нова - ДВ бр. 101 от 2016 в сила от 21.01.2017 г.) с ГУМИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ЗИМНИ УСЛОВИЯ, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm ЗА ПЕРИОДА ОТ 15 НОЕМВРИ ДО 1 МАРТ.Големите букви са от мен за твърдящите, че няма изисквания за зимни гуми и срокове от кога до кога. Но чукчи писатели, а не читатели.
27
2
 
9
 
! Отговори
110 преди 4 години
Бих препоръчал на философите по долу новите поколения всесезонни гуми - най-добре от марките Мишелин, Гудиър или Континентал. Вярно малко по-скъпи са, но: - се спестява всяка година по 2 качвания/сваляния, ако нямате втори комплект джанти разликата с по евтините марки лесно се избива- представят се като среден клас летни и среден клас зимни гуми - тоест напълно достатъчно при нормално шофиране и предвид меките зимиИ аз бях скептичен преди, но по добре с такива гуми отколкото зимата с летни
26
9
 
8
 
! Отговори
Мишо такси преди 4 години
Масова заблуда е, че трябват зимни гуми. Маркетингов трик, некви гумажии искат да правят оборот и пушат платени статии. Аз въртя геврека от 15 г по София, слагам само летни *** втора употреба от жамбазите и проблеми не съм имал. Инвестирайте тия пари за зимни гуми в мезета и вино. По весело е
25
1
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 години
К'ва зима бе,че то от събота пак 25 градуса ще стане,ако това е зима,аз съм трамвай!
24
6
 
7
 
! Отговори
Кътю преди 4 години
Зимна гума не слагам, много бучи и разваля фацата набемвето ми. Имам 300 коня под капака, кат запалягалошите топя сняг мяг сичко
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
срок за смяна на летни със зимни гуми НЯМА!
22
0
 
2
 
! Отговори
Life Hack преди 4 години
Как да се сдобиете със зимни гуми в 2 кратки стъпки:1. Притежавайте гуми.2. Изчакайте зимата.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това и зимата още не идва, сега 2-3 дни ще е 10-15 градуса, после пак 20 и не се знае докога. Четете малко прогнози.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с това зимна лятна гума има изисквания за дълбочина на грайфер!!!
19
0
 
33
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Пак лъжете в закона няма изрично изискване за зимни гуми, а за гуми с достатъчна дълбочина на протектора иначе лично аз ще си сложа зимните гуми, но чак когато стане време за това.