Наблюдатели: Проблемът е в грамотните негласуващи!

От "Прозрачност без граници" зоват за преглед на недействителния вот
38
Наблюдатели: Проблемът е в грамотните негласуващи!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на контролирания вот на фона на изборния процес е изключително висока, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов пред БНР.

По думите му, когато има ниска избирателна активност, изборът се решава чрез неприемливите за 21-и век методи като търговията с гласове.

Още по темата
Ще цитирам един свой колега - проблемът не е толкова в неграмотните гласуващи, колкото в грамотните негласуващи, добави Славов.

Той припомни и за проблем, който предходният състав на ЦИК задълбочил - отказ да се направи експертен и контролен преглед на недействителните бюлетини, когато са в количество, по-голямо от средностатистическото.

Да се види чисто технически защо се е случило така бюлетините да бъдат недействителни, а не да се гадае, призова Славов.

Според него всяка комисия може да пререши този въпрос. По думите му това се оказа освен технически проблем, проблем за доверието на гражданите в изборния процес.

"Те си казват - защо да отида да гласувам, като моят глас ще бъде унищожен", добави Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Отделен е въпроса, че е крайно време да вкараме римското право - кандидатираш се 2 пъти в живота си! Ако си избран -ок, ако не значи никои не те иска. След 2 кандидатури повече нямаш право да кандидатстваш за каквото и да е! Да се сложи край на това професия дупедат цял живот на държавна софра!
30
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Искате да няма купуване на гласове? Еми тогава списъците с гласоподавателите да се подават от НАП! Ако си данъкоплатец, то да си гласоподавател! Образователен ценс е донякъде добре, но редното е ако плащаш данъци и храниш тая държава да имаш право на глас, ако ще и висшист да си ако не плащаш данъци, да нямаш право на глас! Пък и всеки данъкоплатец като вижда колко му краде държавата всеки месец мисли преди да гласува, а и е много по малко вероятно да си продаде гласа!
29
0
 
3
 
! Отговори
име преди 4 години
Така е когато нямаш избор. Трябва да има закон в който се казва, че ако 50% от хората кажат че никой от листата не е достоен за позицията за която се е кандидатирал, 10 години да няма право да бъде избриран или назначаван на каквато и да е държавна ръководна длъжност!Ако на балотаж повече хора изберат .Не подкрепям никого. и двамата кандидати да нямат право да бъдат кметове или замесник кметове в следващите 2 мандата.
28
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 4 години
Ами тогава спрете неграмотните да могат да гласуват, след като не знаят за какво гласуват а само пускат машинално номерче! Елементарно е!
27
0
 
3
 
! Отговори
преди 4 години
Аз не можах да намеря за кого да гласувам. Затова не гласувах.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът започна от не работещата полиция и прокуратура.Рибата се умирисва от главата(София), но започва да се чисти от опашката(провинцията)
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за да гласуваш, трябва да има за кого,повечето дето ни ги предлагат са оядени мекерета или отявлени послушковци на конци,личности желаещи просперитет и готови за боба с установената власт няма,в тази държава от 1989г насам нищо не се създава,само се унищожава,по системата на боневи се опоскаха хиляди предприятия и производства,нищо не възниква на тяхно място,заменя се с внос на чуждо производство,тука само една умряла търговия има и размножаване на индийски бройки за гласуване
24
0
 
9
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Каква е ползата от гласуването,когато нищо не се променя в положително? Гласуваме от толкова години и нищо...в началото имаше и "кръгла маса" с какви ли не обещания и мечти(само и само да си разпределят"баницата") За мен"изборите" са си противен цирк и гавра с хората...При този див капитализъм да ми говорят за демокрация свобода и независимост ми звучи грозно и опасно!?...
23
1
 
11
 
! Отговори
Грамотен негласуващ преди 4 години
Нека да си го кажем съвсем накратко. Корумпираните управляващи и неграмотните гласуващи завладяха България .Едните се погрижиха да няма нито един умен, знаещ и честен българин да желае да управлява тази страна , овладяха медии чрез подкупи и организираха неграмотни и крайно бедни хора да дават гласа си за тях . НЯМА честени образован човек който да иска да управлява вече и НЯМА грамотен който да иска да гласува . И това няма да се промени. Процесът е необратим.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огънят в човешката душа угасна през 1989 година. Един единствен път гласувах за личност и стократно съм разочарована от неговото безразличие !
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът не е в грамотните негласуващи. Проблемът е в хората, които трябва да бъдат избирани - *** и Пульо. Едните мафиоти, другите - комунисти, третите - мафиоти-комунисти, четвъртите - самозванци... Ако имаше смислена кандидатура, да гласуваш за нея, ама... И само не ми говорете за независимите, че точно те като помиришат малко пари и се обръщат на 180 градуса...
20
1
 
14
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
На местните избори не гласуват 2-та млн избиратели, живеещи в чужбина - около 50% от всички избиратели.
19
6
 
16
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Не гласуват, защото са доволни от живота бе!Ако бяха недоволни, щяха да излязат и да гласуват. А може би в менюто липсва подходящ за тях кандидат.Явно предложената алтернатива на управлението не им харесва също, затова избират по-малкото зло - да не избират въобще.
18
1
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Докато не се въведе образователен ценз,като долната граница трябва да е средно образование,винаги ще е така.Лошото ,че в България трудно ще стане,а да не говорим,че селските училища ще трябва да открият печатници за дипломи на същества,които не могат и името си да прочетат.Лаум-пените са за предпочитане от управляващите,лошото,че тях никакъв напредък не може да се реализира
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За толкова години, всики разбраха, че властта има нужда от необразовани и *** гласоподававели и всеки се спаси поединично. Дори в началото на 20 век хората не са бягали така масово от държавата. Навъдили са се само едни тарикати-бизнесмени и си мислят, че са върхана елхата.Заприличваме и ние на западните майймунарници, благодарение на нашите роми. Само, че онези са крали от колониите си и са изградили нещо, а нашите крадат от народа си и се мислят за "перпето мобиле".
16
8
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Господа негласуващи, от името на управляващата мафия, ви благодаря, че за пореден път ни оставихте на власт !Като не гласувахте, ни накривихте шапките.Щото ние така сме измислили системата, че вашия протестен вот на въздържание да обслужва нашите интереси.Стойте си вкъщи по избори, а нашите купени роми ще пускат вместо вас.Сърдечно благодарим, че не гласувахте и продължавайте все така да ни "наказвате" като ни оставяте на власт.Ние ще крадем и ще оправим поколенията си за 10 напред
15
4
 
21
 
! Отговори
СТАВРИ преди 4 години
МИ ТО.....КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА ГЛАСУВАТ, ИЗБРАХА ТЕРМИНАЛИ 1 И 2.....СЕГА И ШАКА-ЗУЛУ ОТ МОМБАСА ДА ИЗБЕРАТ...ВСЕ ТАЯ.....
14
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да гласувам? Срещу моя глас Борсов ще купи 10 ромски. И пак няма да имаме нито поток, нито аец, а от там и завод на фолксваген и на когото и да е друг. Дори не си струва времето, отделено за пускане на бюлетината, а камоли за ходене до секцията и чакане на опашка...
13
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Негласуващите си казваме:Как да гласувам като всичките са маскари?Негласуването е негативен вот за властта в държавата цялото и многообразие от политически субекти.
12
3
 
14
 
! Отговори
Измамен преди 4 години
До анонимен - продължениекакафония - всички гракнаха срещу мен. Накрая ми дадоха пишеща химикалка. Стана ми ясно, че непишещите химикалки са номер. Те обясняват разликата между екзитполовете и параленото преброяване. Екзитполът показва как са гласували хората, а паралелното преброяване показва как са преброени бюлетините. При неясното зачертаване с непишещите химикалки комисията може по избор да обяви определени бюлетини за невалидни.

Спонсорирани публикации