Без повече "слепи зони" в автомобила. Ученичка измисли как

Тя е едва на 14 години
5 ное 2019 08:30, Нели Христова
48
Без повече "слепи зони" в автомобила. Ученичка измисли как

Безопасността на съвременните автомобили може да достигне ново ниво, благодарение на една американска тийнейджърка. Тя е на 14 години, казва се Алайна Гаслер и е на път да направи технологичен пробив с проекта си, с който като участва в състезание по математика, приложни науки и инженерство.

Проектът на Алайна е за премахване на "слепите зони" в автомобилите, съобщават местните медии. Журито обяви работата й на състезанието за най-добро и ученичката спечели първа награда - чек за 25 000 долара. Решението се оказа елегантно и просто, както и абсолютно гениално.

С 3D принтер Алайна създаде прототип на система, включваща уеб камера и проектор, с чиято помощ се излъчват кадри от улицата върху А-колоната на автомобила. Резултатът е, че колоната става един вид "прозрачна". Уеб камерата е монтирана в основата на А-колоната, а благодарение на проектора видеото от нея в реално време се изобразява върху вътрешната страна на колоната. Самият проектор пък е инсталиран над седалката на водача.

Кое затруднило Алайна най-много четете на сайта на Аутомедия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
5
 
! Отговори
Тома преди 4 години
Тая "изобретателка" да не е по квотата за задължителен брой ЛГБТ, цветнокожи, мюсли, инвалиди изобретатели ? Както е вече навсякъде . Що за слепок трябва да си за да "не видиш" човек 1.80м. поне 70 кг. който е на метър от колата ти в "предната ви сляпа точка" ,хаха. Щото господа шАфьори вярно идея си нямате на какво се казва "сляпа/мъртва точка" и КЪДЕ СЕ НАМИРА . Питайте гугъл, не се излагайте .
43
3
 
3
 
! Отговори
srgf преди 4 години
Брао супер решение просто и работещо. Колко пешеходци щех изпозгазя точно заради тази сляпа точка, особено при коли с по-широки колонки .
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 30Аз не съм писал статията, тъй че какво пише в статията за това как автора гледа на "изобретението" няма нищо общо с това което казах. Между другото, това колко струва нещо не го прави "излишно". И системата за паркиране с 360 градусова камера в Ролс Ройс струва доста парички, но може би не е толкова излишна, нищо, че за българския *** "майстор-шофьор" тия дето не могат да паркират назад докато си извиват врата към задното стъкло с ръка преметната през седалката на пътника са "ламери"
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това като падне по покрив... Или като падне камък... Или градушка !!!И за това 50 хилки (наши пари), а аз се бъхтя 10 г. за тези пари, въпреки, че и аз съм допринесъл с иновации - за няколко компании !!!!!!!!!!!!!!!!!
40
2
 
33
 
! Отговори
Hchcjcuc преди 4 години
Колкото и да плюете, идеята е мнооого добра! А момичето го чака светло и богато бъдеще!
39
16
 
4
 
! Отговори
jurko преди 4 години
...сега дори забелязах, че се ПРОЖЕКТИРА върху колоната. ЗНачи нощем ще свети в колата и изобщо ще заслепи шофьора, които няма да може да види и слон на пътя
38
11
 
5
 
! Отговори
jurko преди 4 години
Каква марка е този автомобил? с такава дебела колона, да не е танк? И ако пешеходеца ходи наклонен под същия ъгъл около 30-40 градуса, би станал невидим... Бъдещето е в сензори и автоматично спиране, а не такива измишльотини
37
7
 
4
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
*** ученичка, то сляпата зона не е отпред 2та пръста рамка, а е отстрани зад до теб
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Алайна създаде прототип на система, включваща уеб камера и проектор, с чиято помощ се излъчват кадри от улицата върху А-колоната на автомобила."Art Lebedev имат подобна система - за задната страна на камион, за да се улесни изпреварването му на тесни пътища(прожектира пътя пред камиона на задните му врати). Има и камери, вместо огледала за задно виждане. Годината е 1997-***, когато а-ЛAЙНА още е била еротичен трепет в гащите на майка си и баща си.
35
1
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Добре пичове. Аз го измислих. На принципа на светлинното влакно, но да е дебело 0,5 - 1 см и обикаля цялата колона по височина. Облата му форма да е създадена така, че видимостта да е към шофера, по цялата колона. Единия му край плътно контактува с предното стъкло. Другия край откъм рамката на вратата (или между рамката на вратата и колоната НЯКАК :)). Айде от мен заданието и идеята. Отивам да прибирам другите пари. Докато стигна до Америка с лодка като Грета, ще го направят :).
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От заядицатаНе е лошо преди да се опитваш да убеждаш другите в твоята правота, да помислиш малко и да прочетеш нещо по темата. Щом си толкова тънко обиден и приемаш това за заяждане, така да бъде, аз съм ЗА конструктивния спор в които да поникне някакво дори малко зрънце истина, а не да възхваляваме разни фейк новини, като стадо овце
33
2
 
26
 
! Отговори
pepe преди 4 години
Шофирам активно всеки ден в София от години, различни автомобили, както и извънградско.Веднъж щех да блъсна пешеходец, който ми се губеше в сляпата зона на тази колона, просто не можех да повярвам, че не съм го забелязал!!Така, че това нововъведение веднъж да влезе в употреба по предназначение ще е супер.Намирам идеята за прекрасна, има доста мегдан за доразвитие.И шапка свалям на млади и инициативни хора!
32
0
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
В статията въпрос за иновация която щяла да доведе революционна безопастност на пътя - нали така!? Сега ми пишеш, че не било важно практическото приложение, а идеята - и в мен възниква въпроса, ти шизофреник ли си? Когато мислиш по-разрешаването да даден проблем, ти трябва да предложиш нещо рационално, а не някакви налудничево утопични идеи. Колко струва тази система? Тези технологии съществуват отдавна и очевидно има причина да не се използват за подобни цели - не мислиш ли?
31
1
 
1
 
! Отговори
От заядицата преди 4 години
Да, наистина не се бях замислял за полимери. Ще ги срещаме явно все повече и повече тези автомобили и по улиците. Хубав ден :)!
30
4
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 4 години
Проблема е че живееш в 19 век, прозрачен материал не е равнозначно на стъкло и много от автомобилите вече се произвеждат с прозрачен таван. Днес има полимери с голяма здравина, аналогична на стоманата, и не те не стават на сол при удар, и не това не е научна-фантастика, а реалност, и не те не са скъпи, напротив достъпни са и не увеличават излишно стойността на автомобила, както тази безумна система.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само да покаже, че хората мислят, а не непременно колко е практична идеята. Колко хора на 14 години са решили такъв въпрос или дори са мислили за проблемите по този начин. Това е поуката, а не дали е най-практичната идея.
28
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Добре. Да си домат в консерва или с насолен таван - с фрезована и шмиргелована глава по асфалта, ... труден избор :). Интересни научно - фантастични прозрачни материали, в процес на разработка предлагаш. Има, има и много други материали. И ако всички можем да си позволим да караме стъклени коли от по 1 млн ... 1,5 млн долара от тези екзотики, аз съм съгласен на обширната панорама.
27
5
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
По-добре тава тавана да стане на солета, отколкото да те смачка като домат в консерва, но ти си знаеш, все ненормални с номера си. Да не говорим, че има прозрачни материали които са по здрави на отстъпват на стоманата и са в пъти по-евтини от тези улта сложна и следователно неприложима система.
26
4
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Ти ако искаш карай колело и ползвай чадър отгоре като вали ще имаш панорама 3Д 360 гр. . Аз предпочитам сигурен автомобил със структурно изградена и подсилена клетка и зони на сигурност. Като се обърне по таван и прозрачната колона ще стане на солети. Айде мерси ...
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната мега глупост, по-лесно и евтино ще е вместо уеб камери, проектори и т.н., просто кострукцията да е от прозрачен материал. Но нищо, важното е да се възпява феминистка "гениалност" - подобни "изобретания" са неприложими в практиката, тоест обикновен шит.

Спонсорирани публикации