Къде германските пенсионери прекарват старините си?

Германия предлага много алтернативи, но и България е примамлива
5 ное 2019 07:10, Нели Христова
60
Къде германските пенсионери прекарват старините си?
Снимка: Pixabay

Около 17,5 милиона души в Германия са на възраст над 65 години. Много от тях избират да прекарат пенсионните си години в чужбина, напр. в България. А какви възможности предлага самата Германия за живот на старини?

В Германия над 20 процента от населението на страната са хора на възраст над 65 години - около 17,5 милиона души. Ако не им стига пенсията, някои от тях могат спокойно да живеят добре в чужбина. А в самата Германия има различни възможности за живот на старини, пишат от DW.

Домовете за възрастни хора

По последни данни в Германия има 14 500 домове за възрастни хора. Те са основно три типа: в първия обитателите сами поддържат домакинството си, могат да се обслужват сами и имат нужда само от минимална помощ; във втория жителите също нямат нужда от особена помощ, но могат да разчитат на почистване, предоставяне на храна и на съдействие при воденето на домакинството; в третия тип домове се полагат стационарни грижи за безпомощните хора, които могат да разчитат на 24-часова помощ. Третият тип домове са особено разпространени.

Само пет процента от тези домове са общински, дейността на над половината от домовете се финансира от благотворителни организации. Средната стойност на месечната издръжка в такъв дом е 1 700 евро.

Пенсионерите често плащат сами за престоя си, а част от разходите се покриват от застраховки. Размерът на личната вноска зависи от финансовото положение на човека. Но във всеки случай престоят дори и в не твърде скъп дом за възрастни хора в Германия излиза най-малко хиляда евро месечно - още повече, че пенсионерите трябва сами да покриват и разходите за ремонт на тези заведения и тяхното обслужване.

Специално оборудвани жилища

В последните десетилетия има големи промени във формите за живот на възрастните германци. Огромното мнозинство  - 2,6 милиона от общо 3,4 милиона имащи нужда от специални грижи - живеят самостоятелно и изобщо не мислят да се местят в дом. Оптималното решение е в построените специално за възрастни хора жилищни комплекси, където съществува възможността за безбариерно придвижване. Там всеки разполага със свой апартамент, където са създадени условия за комфорта и сигурността на възрастния човек. Всички стаи са разположени на едно ниво: няма нито стълбища, нито прагове. Ваните или душкабините са снабдени със специални седалки и подлакътници.

По правило тези комплекси се строят в райони с добра инфраструктура, на пешеходно разстояние от аптеки, супермаркети и поликлиники. Но живеенето в такъв комплекс определено не е евтино - излиза средно 1 500 евро месечно. Но може да стигне и до няколко хиляди.

Да разчиташ на асистент

Алтернатива за пребиваването в дом за възрастни хора може да бъде и оставането в самостоятелно жилище (специално оборудвано, адаптирано към потребностите), в което могат да се получават всички необходими услуги чрез службите, предоставящи асистенти за обгрижване на възрастни хора - медицински заведения, социални организации, фирми за почистване.

Тук не става въпрос за редовните контролни посещения на социалните и медицинските работници, а за нещо повече: асистентът помага на възрастния човек и в домакинството, било то за почистване, пране или гладене, като в такива домове се доставя и храна. В тези жилища има бутони за спешно повикване на медицински персонал. Помощ може да бъде потърсена по всяко време на денонощието.

В този вид жилищни комплекси нерядко се създават обществени пространства, в които съседите могат да си общуват, да обсъждат последните новини, да поиграят заедно, да пеят и свирят. Целта е да не скучаят самотните хора, да не се затварят между четири стени и да не губят вкуса към живота. И в тези комплекси месечният наем излиза към 1 500 евро - поне.

Общежития за възрастни хора

Има и още един вариант: няколко самотни пенсионери, обединени от общите си възгледи и интереси, наемат жилище и живеят в него заедно - като семейство. Всеки има отделна стая, където може да се уедини, ако иска. А желаещите да си общуват се събират в кухнята или в хола, за да готвят или гледат телевизия заедно, обменят информация, разговарят, организират си празници.

Тези общежития за възрастни хора стават все по-популярни в Германия. Това е разбираемо: техните обитатели се чувстват част от общество, на което можеш да разчиташ за подкрепа, и в което никой не се чувства изоставен на произвола на съдбата. Да не говорим, че тази форма на живеене помага да се спестят немалко пари.

Под един покрив със студент

"Жилище срещу помощ" - така се нарича концепцията, разпространена в последните десетилетия в много германски градове. Идеята е следната: човек, останал сам на старини и живеещ в къща или в апартамент с по-голяма площ, дава част от жилището си на студенти, които участват само в плащането на режийните разноски. Всичко останало е безплатно, но при условие, че квартирантът помага за воденето на домакинството: пазарува, чисти, разхожда кучето.

Количеството работни часове зависи от квадратурата на заеманата площ. Пример: ако ползва стая от 15 квадратни метра, студентът трябва да отработи 15 часа месечно. На фона на постоянно увеличаващите се наеми в големите германски градове, този вид общежития се радват на все по-голямо търсене.

Далеч от Германия

Дори и с малка пенсия от порядъка на хиляда евро месено, възрастните германци пак биха могли да тънат в лукс – но далеч от родината, информира „Меркур" и посочва къде има такива възможности.

На първо място е Прага, която не е само любимо място за посещение на туристите, но има какво да предложи и в ценови план. Там хиляда евро са достатъчни да си наемеш жилище близо до Стария град и да живееш добре. А и не е далеч от Германия. България също е атрактивна: София заема второто място, като изрично се подчертава, че градът предлага много културни събития. Авторите на информацията са изчислили, че 688 евро месечно са напълно достатъчни за добър живот в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто! При рента(има и понятието пенсия) от 1000 евро пенсионния процент е около 60% което прави 1666 евро средна заплата - като ударението е в "средна". Т.е. има и по виссока и по ниска. Пенсионерите са чиновниците (както навсякъде в света) взимат между 2800 и мисля до 5000 евро (висш чиновник) Има таван на пенсиите, на рентите не, но само шефовете като на Сименс, Даймлер и.т.н. могат да взимат и повече от 30000 евро НА МЕСЕЦ. Протосмъртния обаче повече 2200 евро не може да вземе.
52
1
 
5
 
! Отговори
Глобала преди 4 години
В съвременния свят няма значение кой си, какъв си, а как живееш. Качествен живот има почти навсякъде. Например в Кения, колкото и да е странно. В Кения климата е съвършен - вечно лято. Плодове, зеленчуци в изобилие за който има пари. Също идеален живот има по океанските атоли, някои островни групи и т.н. Който притежава имоти и средства може да си живее навсякъде добре , стига да не е ***. Светът е глобализиран.
51
2
 
2
 
! Отговори
men преди 4 години
остави дето прибраха целия арапоафрикански зоопарк. ами цяла източна европа която потопиха в бедност и мизерия, обраха младите, кадърните, образованите и оставиха сбирщина пенсионери, малцинства и по един винету да ги води? унищоженото земеделие, унищожените заводи, унищожените съдби на милиони бели хора. през фара им е. е и на мен ми е през фара за тях.
50
8
 
2
 
! Отговори
Смърт за германците преди 4 години
Не ми е жал за народ който позволи да му се изсипят милиони мюсулмани жадни ЗА ПАРИ И НЕВЕРНИЧКИ ! Коит от тях виждат и разбират накъде отиват нещата отдавна се изнесоха в България .Едни си купиха къщи на село и направиха немски затворени селища,други живеят в градове с наеми от порядъка 200, 300 БЪЛГАРСКИ ЛЕВА и им остават предостатъчно за алкохол , еване ,дори пътешествия .. и така докат умрат в блаженство ! А българите живеем като кучета няма пари за един ковчег
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48Пълни глупости.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където си поискат общо взето.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който е имал бизнес/висше образование, и на старини ще е добре---Не винаги. Истината е, че доста бездомни в Германия са с фалирал бизнес. Висшето образование също не е никакъв критерий за добър живот, често тези с професионално са много по-добре платени от висшистите. Дългото следване с докторантура често води до старческа бедност, има цяла система за безплатно или страшно ниско платено стажуване на млади учени с години, работните места често са за по няколко месеца, след това безработица.
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж бях в немски старчески дом и издръжката са 1700 евро значи, че парите се крадат! Самите жилищни условия не бяха лоши, но се пестеше всичко. Закуската беше 2 филии гаден хляб с маргарин и сладко от най-евтиното, салам и кашкавал само по един резен на човек. Живущите - лежащо болни на катетър или ***, не с всичкия си, а за прането на чаршафите след определен брой се плащаше допълнително по 2 евро на пералня. Персоналът неук и претоварен, медицинска сестра идваше само веднъж седмично.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и там, като почти навсякъде, пенсията зависи от работата, който е имал бизнес/висше образование, и на старини ще е добре, който е бил чистач, и на старини ще е зле. който иска хубави старини да се подсигурява сам още докато работи, да не разчита само на държавна пенсия, дори да е с висок доход.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишете глупости - средната пенсия в Германия за мъжете е около 3200 евро, а за жените около 2600 евро---Човек, дори такива заплати са рядкост! Истината е, че масовите заплати в Германия са между 1200 и 2500 евро нето, включително с висше образование, на запад малко по-високи от източните. Вече има пенсии, с които не може да се наеме какъвто и да е подслон, да не говорим за други разходи. Средни заплати и пенсии няма, има бедни, свръхбогати и изчезваща средна класа.
43
5
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
ако не беха паляците и българите да им робуват за по 1000 евра на месец по 24 часа на ден и всичките български лекари не беха избегали на там щеше да има хуманитарна криза в обетованата земя дойчистаня. здравните застраховки ги удвояват през 4-5 години за да могат да си гледа мюслитата. половината пенсионирани немци немат 5 еврака в жеба да се усмихнат. те в швейцария тези дето са били средна класа емигрират, за какво си говорим тогава.
42
1
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
Да кажа честно, Дойче Веле не пише само за Русия лоши работи.По телевизия Дойче Веле на английски език (имаме я на кабелната) гледах репортаж за германските пенсионери и така наречените работещи бедни.Това, че някои получават над 1000 евро пенсия не значи че никой не получава по-малко.Една учителка по музика, не знам като си събра точките за пенсия, показа някаква смешна сума, приличаща на пенсия на български пенсионер!Та и там не всичко е розово.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 43Глобалния свят доведе до това, че ако конкурентите ти отидат на място, където плащат 10 пъти по малко разходи за производство, нямаш избор, и и ти трябва да отидеш. Няма бягане от това. Начина е да се инвестира в интелектуална собственост и да се пази ноу-хауто в страната и останалото да се аутсорсва. Света се промени и за обикновените бачкатори в индустриалното производство ще става все по-зле. Иначе, германските пенсионери ако са работили читава работа дори когато са "зле" са ОК
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
42, да така е, но е различно дали е става дума за "по-малко" в смисъл достатъчно, или недостатъчно за нормален живот. Изнасянето на производството е важна, но разбира се не единствена причина за намаляване на социалните фондове за пенсионерите. Така или иначе, изнасянето на п-вото не е добра идея. Вече и берем плодовете.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 41Истината е, че пенсионерите, освен ако не са собственици на нещо, винаги ще получават сравнително малко спрямо времето когато са работили и започват да живеят значително по-зле. Това е жестоката реалност на човешкото общество: докато има недостиг на ресурси тия които са най-малко полезни са и най-зле възнаградени. Има и държави изключения, но в тях по-правило парите не идват от многото работа а от нещо което е фрий (природни ресурси, уникално местоположение и пр).
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е цената да си изнесеш производството в Китай, или другаде из Азия.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е тръгнало, нашите пенсионери ще се изравнят с немските, но не защото нашите ще получат по-добър живот, а защото онези ще слязат две три стъпала надолу.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 38Нищо не се е променило: ако са работили сега пак могат да го правят. Разликата е, че едно време чакаха да се пенсионират за круизите, а сега ходят на круизи многократно преди въобще да са станали пенсионери. То между другото така е и по-добре, защото така по-добре се живее. Като станеш на 70 кел файда че ще срещнеш хубава мадама на круиз. Иначе и в миналото не са били много пенсионерите с Мерцедеси, и сега не са. Това са градски легенди, че всички пенсионери са карали Мерцедеси
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ютуб коментариНищо тъжно няма. Ако наистина вземат такива пенсии им е по-добре някъде на топло и светло. Германия може да добра за икономика, но за живеене на старини не е, защото времето в по-голямата част от страната е мизерно и обществото е ориентирано към бачкащите. Всичко друго е второстепенно. Хората доброволно се изнасят към Средиземноморските страни и с право. Тия дето пишат за тъжното са някакви хора дето още не са стигнали за пенсиониране и си мислят че там за всичко е най-добре
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко десетилетия се носеха легенди за живота на немските пенсионери, круизи, нови мерцедеси, яко угаждане. Считаше се, че докато работят опъват яко жили, ама после започва истинска наслада :) Сега, това изобщо не ми се връзва с тия старчески домове и малки (за Германия) доходи. Изглежда нещата са се променили значително, и то не в добра посока.

Спонсорирани публикации